“S” je črka, ki v avtomobilskem svetu običajno označuje športno usmeritev. Tudi BMW i3 pri tem ni izjema. Model, s katerim želijo pri BMW-ju svojo električno paleto še bolj približati ljubiteljem športnih vozil in dinamične vožnje, torej sliši na ime “i3s”. 😉

Klasičnega i3 lahko v dveh različnih baterijskih izvedbah (22 ali 33 kWh) najamete tudi v sklopu “car sharinga” Avant2Go. I3s ima za razliko od le-tega tri ključne novosti:

1. Bolj športen videz

2. Večjo zmogljivost

3. Bolj športne vozne lastnosti

I3 je posebnež. Futuristične linije in detajli vozila so oblikovno navdušujoči, zato vozilo precej izstopa. Z izvedbo “S” je BMW  i3 nekoliko širši in nižji.  Za začetek so mu nadeli nekoliko večja in širša platišča, ki zdaj merijo 20 palcev.

Osvežena sta tudi prednja maska vozila z žarometi v full-LED tehnologiji in prednji odbijač, ki skupaj poskrbita, da i3s precej jezno gleda. 😈

Številni elementi vozila so zasnovani na inovativnen način. Že ob vstopu v vozilo lahko opazimo karbonsko šasijo. Notranjost je nenavadna z vidika oblike in uporabe različnih (recikliranih) materialov. Na posebno različico vozila opozori velik emblem med voznškim in sovozniškim sedežem. Ob vožnji na nobenem izmed štirih sedežev ni moč občutiti nikakršne utesnjenosti, pač pa kabina daje občutek še večje prostornosti, kot i3s z njo dejansko razpolaga.

Izboljšane so bile tudi zmogljivosti vozila v primerjavi s klasično različico. I3s ima tako nekoliko večjo moč ter navor. Največja moč motorja je bila s poprejšnjih 125 kW povečana na 135 kW (181 KM), navor pa z 250 Nm na 270 Nm. Svojo energijo črpa iz baterije z zalogo 33 kWh.

I3s je resnično hiter in zmogljiv avtomobil. Pri pospeševanju iz zavoja ga instantni navor dobesedno “izstreli” v želeno smer vožnje. Voznik tako občuti močan in sunkovit pospešek. Dober trening za vratne mišice … 👍😉

Dovolj zgovoren je že podatek o času pospeška do 100 kilometrov na uro. Če z mesta do konca pritisnete stopalko za pospeševanje, boste 100 km/h dosegli v zgolj 6,9 sekunde! Mimogrede, že klasični i3 to hitrost doseže v zelo “športno naravnane” 7,4 sekunde. Tudi končna hitrost vozila je zdaj nekoliko višja in znaša okroglih 160 kilometrov na uro.

BWM i3s je opremljen z novim vzmetenjem, ki je 10 milimetrov nižje. Avtomobil ima tudi za 40 milimetrov širša koloteka, kar pomeni še večjo stabilnost in bolj mišičasto postavo.

Za razliko od klasičnega modela i3 ima i3s poleg običajnih programov vožnje (Comfort in Eco Pro) tudi športni program (Sport), ki poveča odzivnost stopalke za pospeševanje ter prilagodi krmiljenje vozila, da je to še nekoliko bolj natančno.

Če dinamično vožnjo BMW-ja i3s primerjamo s klasično, športno kombilimuzino, je njegova prednost predvsem nezahtevnost. Vozniku ni potrebno nadzorovati prestavljanja, da bi si zagotovil optimalen izkoristek moči, pač pa zgolj pritisne na stopalko za “plin” in vselej dobi popolnoma vso zalogo energije, ki jo vozilo ponuja.

Če ste ljubitelji dinamične vožnje, je ta občutek nedvomno zasvojljiv. Najprej sunkovit pospešek, nato pa mirno in zvezno pospeševanje. Težišče vozila je povsem na dnu, kar zagotavlja odlično lego. Kljub nekoliko ožjim pnematikam je oprijema v zavojih povsem dovolj, za varnost pa po potrebi, a nemoteče, skrbijo elektronski varnostni sistemi. Kljub slednjim je potrebno vzeti v zakup, da je BMW i3s gnan na zadnji kolesni par, zato je na res spolzkih podlagah še vedno potrebna povečana pozornost. 😉

Kot vsakodnevno prevozno sredstvo je i3s kljub svojemu nekoliko bolj športnemu duhu še vedno zelo umirjen in uglajen. Zatesnitev potniške kabine je naravnost izvrstna. Vožnja je udobna in mirna, kar pomeni, da smo za volanom lahko povsem sproščeni in osredotočeni na dogajanje v prometu. Z ekonomično vožnjo se bo vaš doseg z enim polnjenjem zlahka gibal okoli 200 kilometrov. 🍃

i3s je torej presenetljivo hiter in zabaven avtomobil, ki postreže z zvrhano mero užitkov pri dinamični vožnji. Četudi smo temu pogosto priča, ga vseeno zelo težko primerjamo s klasičnimi športnimi kombilimuzinami. Izkušnja, ki jo nudi, je namreč precej drugačna in ima svoje specifike (predvsem neposrednost pospeškov in zaznavanje hitrosti), ki jih mora voznik upoštevati. Sami smo v nekoliko daljšem druženju z i3s nadvse uživali, preizkus (predvsem izven mesta) pa priporočamo tudi vsem ostalim, ki ste željni avtomobilskih užitkov.

Way to go, BMW! 👍

Še več o naši izkušnji z BMW i3 (33 kWh) lahko preberete TUKAJ.

Fotogalerija s preizkusa:

This slideshow requires JavaScript.