Na naše zimsko zasneženo dvorišče je pripeljala “pomladanska” Dacia Spring – mali električni križanec s štirimi sedeži.

Trije “bratranci”: Kwid, City K-ZE in Spring

Za začetek in boljše razumevanje – kratka zgodba o Springovem rojstvu: Novi model je zasnovan na osnovi že obstoječega modela Renault Kwid, ki se od leta 2015 vozi na cestah Indije in Latinske Amerike. Kwida poganja motor z notranjim izgorevanjem, novo električno zasnovo pa so naredili na Kitajskem, kjer jo poznajo v obliki električnega modela Renault City K-ZE. A evropski standardi so nekoliko drugačni (torej strožji), zato so morali snovalci vozilo za prodajo na stari celini nekoliko prilagoditi. Rodil se je Dacia Spring.

“Azijske” zunanje mere in radodaren prtljažnik

Dacia Spring v dolžino meri 3,7 metra, s tem pa je za 15 cm daljša od štirisedežnega Smarta (tega Avant2Go uporabniki nedvomno dobro poznate) ali električnega Twinga.

Na račun večje dolžine ima Spring nekoliko večji prtljažnik, ki razpolaga z 290 litri prostornine in se na ta način približa tudi nekaterim vozilom večjega velikostnega razreda.

Zaradi svoje “azijske” zasnove, je Spring od Smarta nekoliko ožji, vendar se mi na našem testu v kabini zaradi tega nismo počutili utesnjeno.

 

Poslanstvo je povsem očitno

Že po prvih kilometrih in minutah uporabe  je postalo jasno, da je Spring izjemno preprost, a uporaben mestni avto.

Njegova baterija ima kapaciteto 27,4 kWh, kar mu omogoča povsem soliden “mestni” doseg. Na običajnih mestnih in primestnih dnevnih poteh bi lahko z enim polnjenjem poleti naredili do 230 kilometrov.

Notranjost vozila je skromna in preprosta. Celo še bolj “špartanska” kot pri električnem Twingu je. Vrata so zelo tanka, saj njihovo “drobovje” skriva zgolj mehanizem za odpiranje vrat, na njih pa ne najdemo niti gumbov za odpiranje oken ali nastavljanje ogledal. Električno odpiranje oken je možno z gumbom pod osrednjim zaslonom, kar ni najbolj vsakdanja rešitev.

Zanimiva (a ne vedno najboljša) rešitev je tudi uporaba umetnega usnja za prevleke sedežev. Ta material lahko sicer zelo preprosto očistimo, vseeno pa ni najbolj prijeten za sedenje v zelo mrzlem ali zelo vročem vremenu. No, se pa na zadnjih sedežih sedi bolje kot v Smartu.

Osrednji multimedijski sistem omogoča povezavo s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto, kar je zelo dobrodošlo, je pa kakovost predvajane glasbe iz zvočnikov precej “osnovna”.

Nikakor ne pozabite zategniti “ročne”

Springov elektromotor ima 33 kilovatov maksimalne moči, a je po občutku primerljiv s kakšnim dvakrat močnejšim bencinskim motorjem. Vozilo se povsem normalno vključi v mestni tok vožnje. Tudi izven mesta lahko sledi prometu, je pa seveda potrebno biti zelo previden pri prehitevanjih. Pod črto ima ta avto seveda precej rajši šviganje po mestnih ulicah in parkiriščih (pohvalno so serijsko vgrajeni parkirni senzorji in kamera) kot zavite ceste izven naselij.

Hrup v kabini je precej močnejši kot pri električnih vozilih primerljive velikosti, kar je moteče posebej pri hitrostih nad 90 km/h. Avtocestne hitrosti dosežemo zelo počasi, števec pa se ustavi pri 130 km/h. Mi predlagamo vožnjo s hitrostjo do približno 110 km/h.

Spring omogoča izbiranje vožnje v smereh naprej in nazaj z vrtljivim gumbom med prednjima sedežema, kar kmalu postane povsem preprosto opravilo.

Opozorilo: Nikakor vozila ne pustite brez zategnjene ročne zavore, ker nima “park” blokade in se bo tako odpeljalo, prižgano ali ugasnjeno, po cesti kar samo!

Doseg in polnjenje

Ob mestni vožnji z veliko postanki je Spring v zimskih temperaturah precej potraten. Tako lahko pričakujemo okoli 140 km dosega s polno baterijo ter porabo okoli 21 kWh/100 km.

Pri enakih temperaturnih pogojih na avtocesti pri hitrosti 100 km/h poraba pade na 19 kWh in pri primestni vožnji med 50 in 90 km/h na 16,1 kWh na sto prevoženih kilometrov, kar je povsem primerljivo z ostalimi EV malčki.

 

Polnjenje vozila je mogoče preko Type 2 priključka, vendar samo enofazno do 32 A in z maksimalno močjo do 7,4 kw, kar pomeni, da bomo baterijo polnili vsaj 5 ur.

S priloženim polnilcem za domačo vtičnico jo lahko popolnoma prazno napolnimo v 13 urah.

Prednost je, da lahko baterijo hitreje polnimo preko enosmernega CCS priključka z močjo do 30 kW, kar omogoča tudi kakšen “manj zahteven” izlet prek osnovnega dosega baterije.

Kot slabost lahko navedemo priključke za polnjenje v nosu vozila, ki so zaščiteni z dvižnim pokrovom, zato moramo ob priklopu počepniti, da sploh vidimo vtičnico. Tudi vzvod za odpiranje je mehanski, gumb pa je nameščen pod volanskim obročem neposredno ob vzvodu za odpiranje motornega pokrova. Ta dva ob vsakem odpiranju zlahka zamešamo, tako pa poleg pokrova vtičnice odpremo še pokrov motorja.

Spring ne želi biti najboljši, ampak najcenejši

Če se vsak dan vozite na delo ali po opravkih do 50 km v eno smer, imate doma ali v službi možnost priklopa vsaj na “šuko” (hišno) vtičnico in vas cene bencina jezijo, je Dacia Spring zelo primerno in cenovno ugodno vozilo. V avtomobilskih prodajalnah ga namreč ponujajo za ceno 16.890 evrov, poleg tega pa ste upravičeni še do 4.500 evrov subvencije Eko sklada.