Tokrat je na “dvorišče” Avant2Go testne ekipe pripeljal novi Fiat 500. V zadnji generaciji je ta italijanski mestni malček postal izključno električen. S tem gre za prvega serijskega Fiata z električnim pogonom za evropski trg.

Električni pogon in baterija sta plod Fiatovega razvoja, kar pomeni, da 500 ni razvit na novi platformi skupine Stellantis, ki je osnova za električne Peugeote, Citroene in Ople. To Fiatu daje svojevrstno vozno dinamiko in unikatne lastnosti.

Prvi vtis?

Že na prvi pogled je to všečen stilski avto, pri katerem se takoj vidi, da prihaja iz Italije. Tam seveda veliko dajo na modo in privlačno oblikovanje. Nam je bil všeč že detajl – na primer zelo lepo oblikovana torba za hrambo polnilnih kablov.

Volanski obroč zaznava voznikovi dlani

Pozornost takoj pritegne poseben volanski obroč. Ta daje občutek prestižnega vozila. Volan ponuja glavne funkcije, na primer upravljanje tempomata ter telefona, še boljše pa je, da je volanski obroč občutljiv na dotik. To pomeni, da volan vseskozi zaznava, kdaj se ga naši roki dotikata, kar bistveno izboljša uporabniško izkušnjo z asistenčnimi sistemi. Slednji tako za svoje nemoteno delovanje ne potrebujejo več minimalnih zasukov volanskega obroča.

Zelo všeč nam je tudi digitalni zaslon pred voznikom, kjer se lahko prikazujejo statistični podatki vožnje, multimedijske informacije in navigacijski napotki. Na sredini je še en večji zaslon na dotik, ki ponuja upravljanje vseh glavnih funkcij, prezračevanje in klimatizacijo pa upravljamo s klasičnimi tipkami pod zaslonom. Ko boste prvič hoteli nastaviti glasnost radia, verjetno ne boste takoj našli dobro skritega vrtljivega gumba na konzoli med sedežema. No, glasnost in radijske postaje lahko medtem nastavljate tudi z gumboma na hrbtni strani volanskega obroča.

Novi 500 ponuja številne sodobne tehnične priboljške. Gre za brezžično polnjenje mobilnega telefona, digitalni radio, aktivni tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje in zadrževanje vozila na sredini voznega pasu. Za dodatno udobje medtem skrbijo sredinski naslon za roko, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, na voljo pa sta tudi dva USB-A priključka ter 12 V vtičnica.

Največ užitka ponuja v dvoje

500 je vozilo podobne velikosti kot Smart ForFour s pomembno razliko. Je namreč le trivratno vozilo, kar pomeni nekoliko zahtevnejši dostop na zadnjo klop, zato je za največjo mero udobja idealno vozilo za dve osebi z nekaj prtljage. Na zadnjih sedežih sicer lahko vozimo tudi otroka, ki potrebuje le “jahača”, a za Isofix sedež kategorije O+ ali I preprosto ni prostora. Skromno odmerjeni prostor na zadnjih sedežih se v primerjavi s Smartom pozna v malo večjem prtljažnem prostoru, tako da bo 500 zadostoval tudi za kakšen obsežnejši šoping ali vikend izlet. 

Vožnja je zelo dinamična, ker lahko odločno pospešujemo, pa tudi lega na cesti je zelo dobra zaradi nizke namestitve baterije. Elektromotor poganja prednji kolesni par, vendar tudi pri odločnem pospeševanju z mesta pogonski kolesi zaradi asistence elektronike ne bosta zdrsnili skoraj v nobenem primeru. Z vsemi senzorji in vzvratno kamero, je parkiranje v ozka mestna parkirišča mala malica.

Voznik lahko izbira med tremi voznimi načini. Prvi je »normal«, ki pomeni, da vozilo pospešuje s polno močjo in skoraj nič samodejno ne zavira, ko spustimo stopalko za pospeševanje. Druga možnost je »range«, ki zaradi močne regeneracije že skoraj ponuja vožnjo le z eno stopalko. V tem načinu vozilo tudi drži zavoro, ko stojimo, kar je za voznika koristno, a obenem včasih malo neprijetno za sopotnike, saj avto tudi pri zelo nizki hitrosti kar agresivno zavira. Tretji način je »sherpa«, ki je namenjen ekstremnemu varčevanju in zato delno zniža zmogljiosti vozila in klimatizacije.

Fiat pravi, da gre za avtonomno vožnjo 2. stopnje

Sistem zadrževanja vozila na sredini voznega pasu deluje nad hitrostmi 60 km/h. Sistem v kombinaciji z adaptivnim tempomatom zelo dobro zadržuje vozilo na voznem pasu tudi v avtocestnih ovinkih in suvereno drži hitrost ter razdaljo do spredaj vozečih vozil. Sistem prepoznava tudi znake za omejitev hitrosti in vas sprašuje ali naj prilagodi hitrost vožnje omejitvi, vendar ima zaradi specifičnega načina označevanja (oziroma bolje rečeno – neoznačevanja konca omejitev v Sloveniji) enako težavo pri svojem delovanju kot podobni sistemi drugih proizvajalcev.

V optimalnih pogojih bi šlo tudi prek 300 km

Fiat 500 je na voljo z dvema kapacitetama baterije. Manjša znaša 23,7 kWh, večja baterija pa ima bruto kapaciteto 42 kWh in uporabno kapaciteto 37,2 kWh. S slednjo je razpolagal tudi naš testni avto.

Naš test porabe v zmernih temperaturnih pogojih na avtocesti z vožnjo do 120 km/h je pokazal povprečno porabo 16,2 kWh/100km.

To pomeni, da bi lahko s polno baterijo prevozili približno 230 km z enim polnjenjem. Zima bo po naših predvidevanjih domet znižala na približno 180 km, medtem pa je mogoče pri varčni mestni vožnji v (bolj) optimalnih pogojih z enim polnjenjem narediti tudi prek 300 km.  

Polnjenje vozila je mogoče preko AC Type 2 priključka z močjo do 11 kW, kar pomeni, da bomo lahko popolnoma prazno baterijo napolnili v dobrih štirih urah.

Največja moč polnjenja na hitrih DC polnilnicah pa znaša 85 kW. Tako se čas polnjenja skrajša na čas hitre kave. Na našem testu je števec pokazal največjo moč polnjenja nad 40 kW tudi pri stanju napolnenosti baterije pri 80 %, kar je zelo dobro za tako velikost baterije.

Preizkusi ga!

Zaradi vseh pozitivnih lastnosti smo se odločili, da vam tega mestnega zapeljivca z resnično bogato opremo ponudimo tudi v Avant2Go floti, kjer ga boste lahko sami preizkusili z vsemi naštetimi tehničnimi dobrotami. 😉💙