Tokrat smo preizkusili prav poseben električni avtomobil: Hyundai Ioniq 5 je električni križanec s štirikolesnim pogonom.

“Digitalni retro slog”

Ioniq 5 se ob ogledu fotografij zdi veliko manjši, kot pa je v resnici. Oblikovno je po našem mnenju zelo zanimiv – oblikovan je nekako v moderno-klasičnem slogu. “Digitalni retro slog”, bi mu rekli mi. S svojo pompozno obliko obrača poglede mimoidočih, prepoznaven pa je tudi ponoči, ko takoj opazimo njegovo osvetljeno masko.

Moderna in prostorna notranjost

V notranjosti najprej opazimo dva velika zaslona, Ioniq 5 pa osnovne podatke prikazuje tudi prek projekcije na vetrobransko steklo. Materiali v notranjosti so kakovostni – plastika na armaturi in vratih je mehka ter prijetna na otip.

Sprednji sedeži so zelo udobni in popolnoma električno nastavljivi tudi v ledvenem področju, s tem pa so prijetne tudi daljše poti. V tem razredu vozil je posebnost, da so tudi zadnji sedeži vzdolžno električno pomični za približno 10 centimetrov. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60:40 ter ima nastavljiv naklon. Prostora je na zadnjih sedežih res ogromno. Tako tudi tedaj, ko potrebujemo več prostora v prtljažniku, s premikom klopi naprej ne utesnimo potnikov.

Evropejci, ki včasih radi smučamo ali kaj postorimo doma sicer pogrešamo “tunel” za smuči, ampak tudi s podrtim ožjim delom zadnje klopi lahko peljemo do 180 cm dolg tovor ter še štiri osebe, kar bo večini verjetno zadostovalo. Naredili smo test in samo s spuščenimi zadnjimi sedeži smo spravili v avto omaro dolžine 180 cm brez zmanjševanja udobja za sovoznika.

Prtljažnik je s kapaciteto 530 litrov popolnoma primeren za večino družinskih potreb in primerljiv s konkurenčnimi avtomobili. Njegova značilnost je tudi, da je poravnan z zadnjim odbijačem, precej širok in dolg, nima pa pretirano veliko prostora pod ravnim dnom. Tako razen prve pomoči, kompleta za popravilo pnevmatik in adapterja za napajanje zunanjih porabnikov vanj ne morete spraviti prav veliko – na primer niti polnilnega kabla. Kompenzacijo za pomanjkanje globine ponuja manjši zatesnjen odlagalni prostor spredaj (pod motornim pokrovom), ki zadostuje za odlaganje polnilnih kablov.

Presenetila nas je suverenost v zavojih

Prvi metri z vozilom so nas presenetili. Pospeški so zelo prepričljivi in pogon na vsa štiri kolesa preprečuje zdrsavanje koles pri pospeševanju. Preseneča udobnost vožnje in nizek nivo hrupnosti v kabini. Hitrostne ovire ali luknjasta cesta za Ioniqa ne predstavljajo težave, s tem pa gre za pravo nasprotje Teslinega Modela Y, kjer čutiš vsako razpoko na asfaltu.

Nagibanja vozila v zavojih ni preveč niti za športno vožnjo in lega tako krepko prekaša tudi neposrednega konkurenta Volkswagna ID.4 GTX.

Hyundai je tokrat ponudil tri režime vožnje, in sicer “eco”, “normal” in “sport”. V programu “eco” je stopalka za pospeševanje precej medla in mehka ter s tem primerna predvsem za mestno vožnjo. Pri programu “normal” je stopalka že bolj odzivna, največjo razliko pa prinaša način “sport”, kjer se odločno pozna že vsak milimetrski premik stopalke. Podobne razlike opazimo tudi tedaj, ko stopalko spustimo in vozilo regenerira električno energijo. Stopnjo regeneracije lahko nadzorujemo z ročicama ob volanu. Na voljo imamo štiri stopnje in že tretja je povsem dovolj za vožnjo brez nuje po pritiskanju na stopalko zavore. Četrta stopnja se medtem imenuje “i-Pedal”, ta pa zavira zares agresivno.

Ioniq 5 ni varčnež

Dva elektromotorja Ioniqa 5 zagotavljata 605 Nm navora in 225 kW moči, ki se prenešata na vsa štiri kolesa. Pospešek od 0 do 100 km/h tako znaša 5,2 sekunde.

Baterija v evropski izvedbi letnika 2021 ima “bruto” kapaciteto 72,6 kWh, oziroma “neto” kapaciteto 70 kWh, kar naj bi zagotavljalo dobrih 400 km električnega dosega. V realnosti nam je ocena dosega pri polnem vozilu nakazovala okoli 320 km.

Povprečna poraba na našem testu je znašala 19,4 kWh na 100 km. Ta vožnja je večinoma potekala v ugodnem vremenu, pretežno izven avtoceste (te je bilo le približno 20 odstotkov), pri hitrosti med 50 in 90 km/h. Čista avtocestna vožnja pri 130 km/h zahteva preko 23,5 kWh na 100 km. Ko se Ioniqa 5 navadi, bo izkušenemu vozniku električnega vozila porabo še uspelo znižati za kakšno kilovatno uro.

Konkurenčni modeli v tem razredu imajo malenkost manjšo porabo, najboljši varčnež pa je vsekakor Teslin Model Y. Poraba Ioniqa 5 je tudi edina stvar, ki nas je negativno presenetila, še posebej zaradi naših dosedanjih izkušenj z električnimi Hyundaiji. Čeprav ti od začetka niso bili zasnovani kot električna vozila, so bili pri porabi vselej med najboljšimi. Tu govorimo predvsem o aerodinamičnemu Ioniqu prve generacije ter manjšemu cestnemu terencu – električni Koni.

Ioniq 5 lahko pomaga skuhati čaj

Ioniqa 5 lahko na AC polnilnici polnite z največjo močjo 11 kW, a prava zmogljivost se pokaže šele na ustrezno močni DC polnilnici, kjer lahko polnite z močjo tudi do 221 kW. Hitrost DC polnjenja zagotavlja 800 voltna arhitektura pogona, kar pomeni dvakrat višjo napetost od prejšnje generacije ali konkurenčnih modelov Tesle, Volkswagna in drugih. Višja napetost pomeni nižji tok pri enaki moči, kar pomeni manj pregrevanja in tanjše kable električnih inštalacij v vozilu.

Če ste na primer ljubitelji kampiranja v odročnih krajih brez elektrike in vseeno želite biti električno brezskrbni, ima Ioniq 5 za vas zanimivo in priročno rešitev: Omogoča namreč oskrbo zunanjih porabnikov z izmenično napetostjo do moči 3,6 kW oziroma 16 A preko posebnega pretvornika, ki ga vtaknete v njegovo vtičnico za polnjenje. Praktično lahko nanj priključite indukcijsko ploščo ali kakšen kuhalnik za vodo ter si tako sredi divjine pripravite obrok.

Simbioza klasičnih ogledal in kamer

Hyundai Ioniq 5 ima asistenčni sistem za zadrževanje vozila na sredini voznega pasu ter prilagodljivi radarski tempomat. Voznik mora med delovanjem sistema držati volanski obroč, sistem pa na avtocesti deluje zelo dobro. Izjema so ravni odseki, kjer zelo hitro drobno prilagaja položaj volana levo in desno, kar lahko postane za potnike precej nadležno.

Spoznavanje z osrednjim sistemom je bilo dokaj dolgotrajno in ne preveč intuitivno. Povezava telefona nam ni uspela iz prvega poskusa, ker nismo našli menija za povezovanje telefona. Rešila nas je možnost “iskanja”.

Zaslon pred voznikom, ki služi kot armaturna plošča, prikazuje preostali električni doseg, odstotek napolnjenosti baterije, navigacijske podatke, podatke o vožnji in ostalo. Zelo zanimiv je tudi prikaz kamere ob vklopu smernika. Zaslon pred voznikom ob tem prikaže pogled kamere v mrtvem kotu vozila, s tem pa se zelo uporabno dopolnjuje z ogledali.

Pohvale vredno je tudi ozvočenje znamke Bose, ki ustvari zvočno sliko s poudarjenim globokim in mehkim basom iz zadnjega dela vozila ter jasnim zvokom iz preostalih zvočnikov v vozilu.

Priporočamo …

Cena Ioniqa 5 z osnovno baterijo se prične pri 43.500 evrih, kar je po našem mnenju dobro izhodišče. Osnovna različica s preizkušeno velikostjo baterije nosi ceno 46.600 evrov, skupna cena avtomobila, ki smo ga preizkusili mi (z dodatno opremo in štirikolesnim pogonom) pa znaša 59.800 evrov.

V primerjavi s konkurenčnimi modeli so cene Ioniqa 5 nekoliko nižje. Ker ta model nudi več udobja in opreme, pa lahko upraviči tudi nekoliko višjo porabo. Če vas zanima napreden in kakovosten električni križanec izstopajočega dizajna, vsekakor priporočamo preizkus.