V ekipi Avant2Go smo z visokimi pričakovanji sedli za volan nove generacije nepogrešljivega člana naše “car sharing” flote.

Renault ZOE je eden najbolj priljubljenih modelov med našimi uporabnicami in uporabniki zaradi svoje preproste zasnove, prostornosti in udobne vožnje. Tudi električni doseg je bil že doslej ena njegovih prednosti. Kljub temu smo na večini področij nestrpno pričakovali novosti. Preverili smo, kako se slednje obnesejo v praksi.

Za začetek poglejmo k izboljšanemu električnemu dosegu vozila. Če je stari model (Z.E. 40) že uspel doseči 250 kilometrov z enim polnjenjem baterije, novinec zlahka dosega številko 300. “Bruto” kapaciteta baterije nove generacije zdaj znaša 52 kilovatnih ur, kar pomeni, da smo jih v primerjavi s predhodnikom pridobili 11.

Poleg tega se baterija kljub večji kapaciteti dimenzijsko ni povečala, oziroma tiči v enakem ohišju. To je mogoče zahvaljujoč večji gostoti celic. Za nameček je nova baterija od stare težja za zgolj 20 kilogramov.

Na testu smo večinoma beležili porabo energije med 15 in 16 kWh na 100 prevoženih kilometrov pri mešanem ciklu, nekoliko več pa seveda pri avtocestni vožnji. Z enim polnjenjem smo se tako večinoma spogledovali s številko 300 kilometrov, morda pa bi šlo ob ekstremno ekonomični (in večinoma mestni) vožnji celo še dlje.

Moč elektromotorja se je povečala. Na voljo sta dve različici – R110 in R135. Številki, ki sta del njunih nazivov lepo pričata o zalogi “konjskih moči” pod motornim pokrovom. Sami smo preizkusili močnejšo in lahko nam verjamete na besedo, da ZOE pospešuje poskočno in zvezno. Paziti boste morali na morebitne zdrse pogonskih koles – sploh, ko je cestišče spolzko. Mimogrede, končna hitrost se je povečala za 5 km/h.

Na zunaj se Renault drži preverjene oblike, ki je uporabnikom tega vozila že od samega prihoda na trg tako po godu. Na daleč velikih razlik niti ne boste opazili, saj gre zgolj za nekaj manjših detajlov. Najpomembnejšo novost predstavljajo novi žarometi v polni LED tehnologiji, ki ob še bolj privlačnem videzu vozila skrbijo predvsem za boljšo vidljivost in s tem večjo varnost.

Notranjost vozila je bila temeljito predelana in izboljšana domala na vseh področjih. Velik napredek je na področju materialov, ki so odslej zelo prijetni na otip, prej pa je veliko večino površin predstavljala trda plastika. Veliko je blaga, ki pokriva dobršen del armature, naslona na vratih ter sredinske konzole.

Poleg novega volanskega obroča (na njem odslej najdemo tipke za regulacijo tempomata in omejilnika hitrosti), v notranjosti izstopata predvsem dva velika zaslona. Prvi se nahaja pred voznikom in na zelo preprost in pregleden način nudi vse najpomembnejše informacije za vožnjo. Tu lahko voznik poleg običajnih informacij stalno spremlja podatke o napolnjenosti baterije, dosegu, navigacijske napotke in nadzira delovanje asistenčnih sistemov.

Novi osrednji zaslon na dotik je v primerjavi s predhodnikom neprimerljivo naprednejši. S pomočjo zelo preprostega grafičnega vmesnika lahko nadziramo vse najpomembnejše funkcije vozila in si postrežemo z nekaterimi infozabavnimi priboljški.

Novi ZOE je stalno povezan s svetovnim spletom, kar uporabniku omogoča, da npr. išče navigacijske napotke s pomočjo ključnih besed, pridobiva informacije o bližnjih polnilnih mestih in se s svojim avtomobilom poveže prek svojega pametnega telefona.

Na slednjega lahko namreč namestite posebno aplikacijo, s pomočjo katere lahko v vsakem trenutku nadzirate lokacijo svojega vozila, stanje napolnjenosti baterije, ali pa načrtujete urnik polnjenja.

Korak naprej so pri francoskem proizvajalcu naredili na področju varnosti in asistenčnih sistemov. ZOE je tako poleg osnovnih opremljen s sistemom za pomoč pri zaviranju v sili ter sistemom za ohranjanje vozila na voznem pasu, ki lahko preprečita najhujše v kritičnih situacijah ob morebitni nepozornosti voznika.

ZOE odslej omogoča nastavljanje volanskega obroča po globini. Prednja sedeža sta podrejena preprostemu vstopanju in izstopanju, na ta račun pa nudita manj bočne opore, a treba je poudariti, da je ZOE kljub povečanemu dosegu, ki omogoča tudi preproste daljše poti, še vedno prvenstveno udoben mestni avtomobil.

Nova generacija je ohranila vse prednosti predhodnika, ki vključujejo tudi odličen občutek prostornosti v potniški kabini in razmeroma zajeten prtljažni prostor. Tja boste lahko poleg polnilnih kablov shranili vse najnujnejše za vsakodnevne poti, pa še kakšen srednje velik kovček za dnevni izlet.

Enako velja za vozne lastnosti. Vožnja tega avtomobila je še vedno zelo lahkotna, po želji pa tudi dinamična. Še vedno smo priča idealni razporeditvi mase in nizkemu težišču, ki ga omogoča prava razporeditev baterijskih modulov na dnu vozila.

ZOE še vedno omogoča najmočnejše polnjenje z izmeničnim tokom. Na AC polnilni postaji največja moč polnjenja tako znaša 22 kilovatov, kar pomeni, da bo baterija polna že v manj kot treh urah. To je izjemno dobrodošlo predvsem za polnjenje na javnih polnilnih postajah v mestih.

Na drugi strani ZOE odslej ponuja hitro polnjenje baterije z enosmernim tokom (DC). To lahko poteka z največjo močjo 50 kilovatov, kar pomeni, da bo baterija polna v dobri uri, 150 kilometrov električnega dosega pa boste pridobili v približno polovičnem času.

Renault ZOE nas je v novi generaciji generalno gledano povsem prepričal. Ostaja prijeten sopotnik na vsakodnevnih poteh, z novo, dodatno povečano kapaciteto baterije, pa omogoča tudi povsem brezskrbne daljše izlete. Glede na preizkušeno je novi ZOE pravi kandidat za pridružitev floti Avant2Go. 😉