Ozadje modela:

Preizkusili smo prvi Oplov velikoserijski električni avto – model Corsa-e. Nemška znamka je danes pod okriljem koncerna PSA, kar pomeni skupni razvoj, ki je pri končnih produktih nezgrešljiv.

Nova Corsa-e je tako eden prvih Oplov, ki je narejen na platformi PSA EMP1, enako kot sestrski modeli Peugeot 208 in 2008, DS3 Crossback in Opel Mokka. Ta platforma je prilagojena tudi vgradnji izključno baterijskega EV pogona.

Oblika električne Corse se od klasično gnane skoraj ne razlikuje – opazimo lahko le odsotnost izpušne cevi ter posebna platišča.

Kako se pelje?

Za odločen pospešek poskrbi elektromotor z močjo 100 kW/136 KM in 260 Nm navora, za ustrezen (pri)mestni doseg pa poskrbi baterija neto kapacitete 45 kWh, oziroma 50 kWh bruto kapacitete.

Ne moremo mimo opažanja, da je Corsa-e eno električnih vozil “nove generacije”, kjer je zvočna kulisa zelo pomembna. V danem primeru so inženirji opravili zelo dobro delo in kabino zvočno ustrezno zaščitili, da lahko voznik uživa v občutno nižjem hrupu.

Občutek za volanom je po našem mnenju prijeten in tudi vožnja je res tiha, kar daje občutek kakovosti vozila. Pospeški v programu Sport so zelo solidni in pogonski kolesi sta tako pogosto le malo pod mejo zdrsavanja.

Vzmetenje je dokaj udobno nastavljeno. Ker gre za manjši avto, bodo na zadnji klopi seveda najbolje sedeli otroci, a tudi odrasli – če niso ravno v košarkarski reprezentanci – tam lahko sedijo zadovoljivo.

Kako prijazna je za uporabo?

Za vsakodnevne opravke povprečnega uporabnika bo prostornina Corsinega prtljažnika (304 l) prav verjetno zadostovala, ni pa to največ, kar ta razred premore. Za večje tovore se lahko »prekucne« zadnja sedeža tako, da lahko naložite tudi npr. smučke ter nekaj smučarskih čevljev.

Notranjost vozila je v primerjavi s podobnimi vozili dovolj sodobna in kljub ponekod malo trši plastiki deluje dovolj kakovostno. Infotaiment je dokaj “klasičen”, a omogoča uporabo sistemov Google Auto in Apple Carplay, pogoj pa je priključitev preko USB priključka.

Upravljanje infotainmenta je morda manj intuitivno od kakšnega konkurenta, vendar smo se nanj uspeli dokaj hitro privaditi. Uporabniške izkušnje sicer ne štejemo med najbolj sodobne, vendar vozilo vseeno omogoča popolnoma vse osnovne funkcije, ki jih po našem mnenju voznik nujno potrebuje.

Pohvalimo lahko še odlagalne površine med sedeži, kamor lahko brez težav odložite plastenko ali lonček kave za na pot.

Doseg ni rekorden, a testirali smo v hladnem vremenu

Corso smo preizkusili v temperaturno razmeroma neugodnih pogojih za električna vozila. Bilo je med 5 in 10 stopinjami Celzija, zato težko posplošeno ocenimo varčnost vozila.

Avtocestni doseg vozila v teh pogojih je malo pod 200 kilometri, mestna vožnja pa je doseg dvignila na 230 kilometrov. Prepričani smo, da bi bila poraba v pomladanskem in poletnem vremenu bližje tovarniško navedeni, s tem pa bi doseg znašal okoli 280 kilometrov.

Pri izbiri možnosti polnjenja vsekakor priporočamo, da se izbere doplačilno trifazno polnjenje, kar pomeni, da lahko vozilo na polnilnih postajah izmeničnega toka polnite z močjo 11kW in baterijo popolnoma napolnite v približno 5 urah.

Prednost Corse-e je polnjenje do 100 kW moči na hitrih polnilnicah enosmernega toka (DC).

Pod črto:

Zaključimo, da se Corsa-e odlično znajde v mestu in v običajni dnevni primestni vožnji – za individualne, lahko pa celo družinske skoke z avtomobilom. Tudi za občasna daljša potovanja še vedno predstavlja ustrezno rešitev, pri čemer pa ob poteh daljših od 200 kilometrov zahteva načrtovanje poti s kakšnim vmesnim polnjenjem.