Na naših cestah končno pozdravljamo Teslin Model Y, še boljša novica pa je, da je slednjega že uspela preizkusiti tudi naša testna ekipa. Šlo je za Model Y Long Range s štirikolesnim pogonom. Poglejmo, kaj smo ugotovili. 😉

Na prvi pogled gre za tipičnega električnega križanca, ki so na trgu vse bolj pogosti

Vozilo je primerljivo s konkurenčnimi modeli, ki so že, ali pa bodo kmalu na cestah. Gre za kompaktne križance, kot so Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq, Audi Q4, Audi E-tron, Ford Mustang Mach-e, Hyundai Ioniq 5 in ostali s primerljivo neto kapaciteto baterije. Ta pri vseh (v primerljivi različici) znaša med 72 in 78 kWh.

Model Y je v primerjavi s Škodo Enyaqom daljši in tudi bolj prostoren, pa čeprav na prvi pogled tega ne bi rekli. Razmeroma zajetno dolžino 4,75 m smo “opazili” šele tedaj, ko smo ga poskusili parkirati v garažo.

Prtljažnik ponuja obilo uporabne prostornine

Prav tako je zelo prostoren prtljažnik, za nameček pa imamo na voljo tudi prednji prtljažnik, ki ga recimo pogrešamo pri primerljivih modelih skupine Volkswagen.

Strogi minimalizem v notranjosti

Ko vstopimo v vozilo, najprej opazimo Teslin strogi minimalizem. Tu je zgolj minimalistična armaturna plošča z volanom in velikim zaslonom, ki se zažene takoj ob odpiranju vrat. Vozilo nima niti instrumentne plošče za volanom, niti vidnih rež za prezračevanje. Regulacija vseh funkcionalnosti vozila – prezračevanje, upravljanje z brisalci, odpiranje obeh prtljažnih vrat ter predalov – se izvede izključno preko zaslona.

Lahko celo kampiramo

Že po prvih kilometrih vožnje smo ugotovili, da so prednji sedeži zelo udobni, pa tudi na zadnjih je po našem mnenju sedenje bolj prijetno kot pri večini konkurentov. Slednje dejstvo nas je presenetilo, saj pri predhodnih Teslinih modelih to ni bilo ravno pravilo.

Zadnji sedeži so deljivi v razmerju 40-20-40, pri podrtih zadnjih sedežih pa je pri običajnem položaju prednjih sedežev prostora preko 190 cm po dolžini. Tako tudi skok na smučanje ali prevoz kakšnega kosa pohištva ne bi smela predstavljati problema.

Všeč nam je tudi funkcija, da lahko na podrtih sedežih celo prespimo. Za nameček lahko nastavimo prezračevanje na »camping mode«, ta pa zagotavlja klimatizacijo tudi v mirujočem vozilu. Pri prezračevanju je potrebno omeniti tudi možnost ekstremnega filtriranja zraka v potniški kabini. Gre za t. i. »bioweapon defence mode«, ki preko ogromnega HEPA filtra in nadtlaka v vozilu najprej očisti zrak v vozilu, nato pa preprečuje vstop mikro delcem, bakterijam in cvetnemu prahu v vozilo. 

Bolj dinamičen od naših pričakovanj

Model Tesla Y res odločno pospešuje, v zavojih pa mu težko sledi tudi kakšen športno nastavljen kupe. Zaradi trše nastavljenega vzmetenja skoraj ni nagibanja v zavojih, pa čeprav je podvozje nekoliko višje. Bo pa seveda na ta račun na slabših cestah več poskakovanja.

Sukanje majhnega volanskega obroča je zelo lahkotno, sicer pa je krmiljenje presenetljivo natančno pri dinamični vožnji. Morda bo koga na začetku zmotila odsotnost instrumentne plošče za volanskim obročem, še posebej, če boste v avto prvič sedli ponoči.

Električni varčnež

Naš preizkušeni avto je bil narejen na Kitajskem. Vgrajeno ima baterijo proizvajalca LG, ki ima bruto kapaciteto 75 kWh, uporabno pa približno 72 kWh. Ta omogoča doseg okoli 400 kilometrov z enim polnjenjem.

Poraba energije na testu nas je precej presenetila. Povprečje je namreč znašalo 16,4 kWh/100 km in to kljub dejstvu, da smo več kot polovico časa vozili na avtocesti, v preostalem delu pa smo veliko vozili tudi dinamično na regionalnih cestah. Poraba je tako po naši oceni med 10 in 15 odstotki manjša od večine vozil primerljive velikosti.

Brez pretiranega načrtovanja polnjenja

Tesla Model Y se lahko polni na vseh polnilnicah Type 2 in CCS2, glavna prednost pa je odlična mreža Teslinih superpolnilnic, ki omogoča brezskrbno in cenovno ugodno potovanje povsod po Evropi s pomočjo integrirane navigacije brez dodatne avtentikacije.

Navigacija v vozilu vam na daljši poti, ki zahteva tudi vmesno polnjenje, predlaga tudi polnjenje na “superchargerjih”. Pametno načrtovanje upošteva hitrost vožnje in moč polnjenja ter v čas prihoda na destinacijo vključi tudi čas polnjenja. Tako je potovanje na daljših destinacijah popolnoma brez stresa, saj praktično ne rabimo razmišljati, kje, kdaj ter koliko bomo polnili, prav tako pa ne potrebujemo posebnih RFID kartic.   

Zabavali smo se ob karaokah

Model Y je dobro zvočno zatesnjen in do potnikov pride le malo hrupa s ceste. A po našem mnenju sta Volkswagen ID.4 in Škoda Enyaq še za odtenek tišja. Hrup vetra pri 130 km/h je podoben nemškim konkurentom, vendar je hrup pnevmatik za odtenek večji.

“Infotainment” je “z drugega planeta”. Serijsko omogoča uporabo platforme Spotify in TuneIn internetnega radia. Ko vozilo miruje in je prestavna ročica v poziciji “park”, so na voljo še Youtube in Netflix ter različne igre, ki jih upravljamo kar z volanom. Mi smo se zelo zabavali tudi ob karaokah, ki vam lahko polepšajo potovanja, ne jamčimo pa ravno za dobro počutje sopotnikov. 😅

Ozvočenje v Modelu Y je po okusu avdiofilov – torej vrhunsko, z jasno zvočno kuliso v celotnem razponu, uravnoteženim zvokom ter čvrstimi basi. Zvok v vozilu bi lahko primerjali celo z nekaj tisočakov vredno avdio opremo za domačo dnevno sobo. Še bolj impresivno pa je, da je zvok tako dober kljub ogromnim steklenim površinam in popolnoma stekleni strehi. Če se v vozilu pogovarjamo, se odboj zvoka od steklene strehe namreč precej pozna.

V pričakovanju sistema “FSD”

Velika razlika med Modelom Y in ostalo konkurenco je nedvomno Teslin avtopilot, ki ne uporablja več radarja, temveč samo svojih 8 kamer in 12 ultrazvočnih senzorjev.

Avtopilot dobro deluje v prometu in prepoznava prometne znake, oznake na voznih pasovih, barvo luči na semaforjih ter vse ostale udeležence na cesti. Vse to pregledno prikaže na osrednjem zaslonu.

Naš testni avto ni bil opremljen s sistemom “FSD” (full self driving), vendar tudi standardni avtopilot pokaže svoje kvalitete na avtocesti, kjer sam menja vozne pasove, pospešuje in zavira ter zelo dobro drži smer na voznem pasu – bistveno bolje kot konkurenca. Ko bo FSD na voljo v Evropi, lahko pričakujete naš novi test. 😉

Cena Modela Y v osnovni beli biserni barvi brez FSD znaša 64.970 evrov. Primerljiva konfiguracija Škode Enyaq iV 80 bi zahtevala 58.318 evrov – z razliko, da Škoda nima možnosti štirikolesnega pogona. S ceno pod 65.000 evrov lahko koristite tudi subvencijo Eko sklada, ki danes znaša 4.500 evrov.