Po preizkusu Volkswagnovega modela ID.4 smo sedli še za krmilo njegove različice z vrha ponudbe, ki ima največjo moč in štirikolesni pogon. Predstavljamo vam ID.4 s posebno oznako GTX.

Kako se razlikuje?

Notranjost ima šivane poudarke na armaturni plošči, vratih in sedežih. Športni sedeži so popolnoma električno nastavljivi, s svojo obliko pa nudijo obilo bočne opore, ki pride prav pri dinamični vožnji skozi zavoje.

A tiste najpomembnejše razlike se skrivajo na področju pogonske tehnike. Te namreč bistveno vlivajo tudi na vozno dinamiko. Takoj zaznamo razliko zaradi dodatnega prednjega motorja in večje moči, ki se prenaša na vsa štiri kolesa.

Družinski električni avotomobil za ljubitelje dinamične vožnje

Vožnja na zaviti cesti je zlahka precej dinamična, saj vozilo vselej nudi nadpovprečen občutek stabilnosti. Velika razlika v primerjavi z ostalimi različicami modela ID.4 je tudi pri pospeških, ki so precej bolj “odločni”.

GTX je na voljo le v kombinaciji z baterijo kapacitete 77 kWh, ki kljub nekoliko večji masi omogoča zelo spodoben doseg.

Na našem preizkusu smo si privoščili nadpovprečno dinamično, 150-kilometrsko vožnjo po gorenjski avtocesti (s hitrostjo 130 km/h) in okoliških regionalnih cestah. Števec porabe električne energije je na koncu pokazal 22,3 kWh/100 km, kar je pomenilo, da bi s preostalo zalogo še vedno lahko prevozili med 250 in 300 kilometri. Z gotovostjo trdimo, da je z umirjeno vožnjo mogoče voziti s porabo pod 20 kWh/100 km, kar bi omogočilo tudi primerno večji električni doseg.

Naš testni avtomobil je bil opremljen s sistemom, ki samodejno zadržuje sredino voznega pasu in radarskim tempomatom, ki uravnava varnostno razdaljo do vozila pred nami.

Skupno delovanje teh sistemov omogoča bolj sproščujočo in varno vožnjo na avtocesti, a bi si sami želeli še kapacitivnega volana, ki ga naš testni avtomobil ni imel. To bi pomenilo, da sistem za nemoteno delovanje ne bi potreboval drobnih zasukov volanskega obroča, pač pa bi prek na dotik občutljivih površin vseskozi zaznaval prisotnost naših dlani.

V praksi to zmoti predvsem pri vožnji na ravninah, kjer sistem kljub držanju dlani na volanskem obroču vseeno z zvočnimi opozorili zahteva (pre)več povratne informacije.

Končni vtis: Razlike v primerjavi z osnovnimi izvedbami so nam zelo všeč, rdeča barva pa še dodatno “začini” športni vizualni in vozniški paket. Brez skrbi, družinska prostornost ostaja.