UX 300e je prvi popolnoma električni Lexus. V testni ekipi Avant car smo z zanimanjem preverili, ali prva ptica na nebu pomeni tudi novo pomlad za odločnejšo elektrifikacijo modelov koncerna Toyota, ki je sicer zadnji dve desetletji nesporni kralj hibridnih pogonov. “Pomlad” smo iskali na našem, aprilsko deževnem testu.

UX še ni zgrajen na novi platformi

UX 300e je premijski kompaktni križanec, ki je zgrajen na koncernski platformi TNGA. Slednja služi kot osnova za modele z bencinskim, hibridnim ali popolnoma električnim pogonom, ni pa enaka novi plaftormi e-TNGA, na kateri je zasnovana prihajajoča popolnoma električna Toyota bZ4X.

Lexusov pečat je takoj opazen

Zunanjost in notranjost sta oblikovani v prepoznavnem slogu koncerna Toyota z očitnim dodatkom Lexusovega prestiža. Uporabnik takoj opazi usnjene perforirane sedeže s funkcijo gretja in hlajenja, ki so popolnoma električno nastavljivi v vseh smereh. Oblazinjenje zadnjih sedežev je iz enakega materiala kot spredaj, potniki zadaj pa seveda ne morejo koristiti enakih funkcij. Manj je tudi prostora za noge, kar je posledica kompaktne zasnove vozila.

Notranjost je “klasična”, kar je tipično za japonske avtomobile. Ta ugotovitev se tiče predvsem zasnove instrumentne plošče, ki prikazuje glavne podatke potrebne za vožnjo. Zaslon osrednjega sistema je v primerjavi z neposrednjimi tekmeci nekoliko manjši, obenem pa tudi nekoliko bolj odmaknjen od rok voznika in sovoznika. Lexus odmaknjenost rešuje s pomočjo posebne drsne ploščice, ki se nahaja na sredinski konzoli. Zanimivo je, da je ploščica nadpovprečno občutljiva, zato je od nas zahtevala precej privajanja. Novim uporabnikom sami na začetku odsvetujemo uporabo ploščice med vožnjo, saj preprosto zahteva preveč pozornosti, da zadanemo pravo izbiro.

Na drugi strani hvalimo izbirne tipke in drsnike, s katerimi upravljamo glasnost in menjamo radijske postaje. Ti se nahajajo na naslonu za roko pred drsno ploščico.

Osrednji sistem podpira platformi Android Auto in Apple CarPlay, vozilo pa razpolaga tudi z lastno navigacijo. Slednjo lahko nadgradite celo z Googlovo funkcijo “street view”.

Pogonski kolesi se radi (pre)hitro zavrtita

UX 300e je s 150 kW moči in 300 Nm navora precej poskočen – no, če vam zaradi pogona le na prednji kolesni par to moč in navor sploh uspe spraviti na cestišče. Mi smo vozilo namreč testirali v deževnem vremenu, tako pa sta prednji kolesi spodrsavali že pri srednje odločnem pospeševanju. V prazno sta se nam zavrteli celo pri višjih hitrostih – na primer pri sunkovitem pritisku na stopalko za pospeševanje pri prehitevanjih.

Vožnja z eno stopalko ni mogoča

Vozniku so na voljo trije vozni programi – “eco”, “normal” in “sport”, a razlike med njimi z izjemo menjave barv na instrumentni plošči niso preveč opazne. Koristimo lahko tudi poseben program “B”, ki ga aktiviramo s prestavno ročico, a je samodejno regenerativno zaviranje je v primerjavi s tekmeci zelo blago, tako pa moramo med vožnjo vselej uporabljati nožno zavoro.

Asistenčni sistem za zadrževanje vozila na sredini voznega pasu ter radarski tempomat delujeta zelo prepričljivo, a mi smo ponovno pogrešali kapacitiven volan, ki bi zaznaval zgolj dotika naših dlani, ne pa da moramo volan vseskozi drobno premikati.

Na drugi strani moramo pohvaliti odlično zvočno zatesnjenost, ki tudi na hrapavem mokrem asfaltu ni spustila preveč hrupa s cestišča v potniško kabino. Na tem področju je UX polnokrvni predstavnik premijskih vozil.

Obenem moramo omeniti tudi zvočni sistem, ki ga je za ta model izdelal proizvajalec Mark Levinson in predvaja zvok prek trinajstih zvočnikov s skupno zvočno močjo malo pod 1 kW. Na kratko: zvok je odličen in tudi efekt “surround sound” je dobro zaznaven.

Kompaktnost modela se odraža tudi v prtljažniku

Kompaktnost modela UX 300e se odrazi tudi v prtljažniku, kjer imamo na voljo 367 litrov uporabne prostornine, kar je primerljvo z večino malih križancev. Zadnjo klop lahko zložimo v razmerju 60:40, dno prtljažnika pa je poravnano z zadnjim odbijačem. Pod dnom je nekaj malega prostora za komplet prve pomoči in komplet za popravilo pnevmatik, ni pa ga dovolj za zajetno in težko “kablovje” za polnjneje vozila.

Polnjenje nas je nekoliko razočaralo – nestrpno pričakujemo novo platformo

Vozilo ponuja priklop “tip 2” na desnem zadnjem boku vozila za polnjenje na AC polnilnicah. To je sicer lahko le enofazno z največjo močjo do 6,6 kW, kar je glede na današnje standarde po našem mnenju pravo razočaranje.

Baterija ima namreč neto kapaciteto 45 kWh (bruto 54,3 kWh), kar pomeni, da jo na javni polnilnici z izmeničnim tokom pri maksimalni moči napolnimo šele v 8 urah in 15 minutahZa nameček ima le malo domačih gospodinjstev priključek, ki bi sploh omogočal tok večji od 20 A, kar pomeni, da se bo vozilo doma polnilo še precej dlje.

Na voljo je seveda tudi hitro polnjenje prek priključka na levi strani vozila. Hitro polnjenje z enosmernim tokom na DC polnilnicah poteka prek (za Evropo) manj pogostega priključka CHAdeMO. Največja hitrost takšnega polnjenja naj bi znašala 50 kW, a je na našem testu bolj okoli 35 kW (verjamemo, da lahko ob bolj ugodnih razmerah uraden podatek dosežemo tudi v praksi). Ta podatek je leta 2022 podoben (le) nizkocenovnim električnim vozilom kot sta Dacia Spring ali Volkswagen e-Up.

Razlog za razočaranje pri hitrostih polnjenja baterije je verjetno povezan s platformo, ki ni izključno namenjena električnim vozilom in je bolj dodatek kot osnova. Zato sami še toliko bolj nestrpno pričakujemo vozila, ki bodo zgrajena na platformi e-TNGA – na primer Toyoto bZ4X, ki bo omogočala CCS enosmerno polnjenje z močjo do 150 kW in AC polnjenje z močjo do 11 kW.

Premijska mestna vožnja

Kapaciteta baterije 45 kWh je na nivoju Stellantisovih modelov (npr. Peugeota 2008 in Citroena e-C4), zato je slednjim dokaj podoben tudi doseg. Čeprav pri Lexusu napovedujejo preko 300 km dosega po WLTP meritvah, vozilo realno prevozi do 230 km ob mešanem ciklu, v hladnem vremenu na avtocesti pa bo številka znašala le okoli 165 km. V idealnem scenariju predvidevamo, da bi lahko s povsem varčno vožnjo (izven avtoceste v pomladanskih temperaturah) z enim polnjenjem presegli 270 kilometrov.

Lexus UX 300 je v avtomobilskih prodajalnah na voljo za vsaj 49.900 evrov, s popolno opremo pa se njegova cena dvigne na 60.990 evrov. Po našem mnenju ta avto nagovarja uporabnike, ki ne želijo izstopati, a imajo radi udobje in premijske občutke. V obzir vzemite tudi, da temu vozilu precej bolj kot avtocesta ustrezajo mestne ulice.