Mercedes-Benz je pripravil model EQA kot “vstopnico” v svojo ponudbo električnih vozil. EQA bazira na “hišni” platformi MFA2, ki jo deli s sorodnimi modeli GLB, EQB in GLA (s slednjim si deli tudi isto proizvodno linijo). Na ta način je Mercedes-Benz hitro in cenovno ugodno razvil električni model v najbolj priljubljenem CUV segmentu, vendar pri tem sprejel nekaj manjših kompromisov.

Mercedes EQA ponuja nadpovprečno visoko sedenje (to je posledica platforme in namestitve baterij v podu vozila), a hkrati nudi precej prostora za glave potnikov, ker je za centimeter ali dva višji od bratskega modela GLA.

Dokaj oglato oblikovano vozilo je precej aerodinamično “polikano”. Gre za tipičnega predstavnika Mercedes-Benza z vsemi oblikovnimi poudarki, ki so značilni za “EQ družino” (na primer “navidezna” mreža na pokrovu motorja). Zakonitosti takšne oblike ponujajo odlično preglednost v vse smeri, kar vozniku omogoča preprosto manevriranje na parkirišču brez pomoči kamer.

Tipična notranjost Mercedes-Benza

EQA je dolg 441 centimetrov, kar ga umešča v srednji rang predstavnikov CUV segmenta skupaj z električnim Kio Nirom in podobnimi. Prostornost potniške kabine je nadpovprečna – tako na prednjih kot zadnjih sedežih – a zaradi deljene MFA2 platforme z zgolj 340 litri precej manj radodarna v prtljažniku.

Notranjost je tipična za to znamko (armatura, zračniki ventilacije, postavitev gumbov na vratih …). Večinoma jo tvori mehka plastika, ki je vizualno dopolnjena z dvojnimi šivi na armaturi in zgornjem delu vrat. V notranjosti izstopata predvsem dva brezhibno delujoča zaslona, ki sta del paketa opreme Advanced Plus. Osrednji zaslon poleg klasičnega upravljanja na dotik ponuja tudi upravljanje prek “sledilne ploščice” in tipk na sredinskem delu med prednjima sedežema. Notranjost ima tudi nastavljivo LED ambientno osvetlitev v vratih in armaturi.

Sedeže na bočnem delu tvori umetno usnje, sedalno-naslonski del pa zračna tkanina. Prednji sedeži za sprejemljivo doplačilo omogočajo električno nastavitev večine pozicij. Na daljših poteh nudijo obilo udobja, z veliko bočno oporo pa so primerni tudi za dinamično vožnjo na zavitih cestah.

Avdio sistem našega testnega avtomobila je bil po zaslugi paketa Advanced Plus nadgrajen in je tako nudil odlično reprodukcijo zvoka v polnem obsegu – od zelo kvalitetnih in uravnoteženih basov, do vseh visokotonskih detajlov.

Najbolj mu ustreza umirjena vožnja

Mercedes-Benz EQA 250 ima spredaj nameščen elektromotor s 140 kW moči in 375 Nm navora ter pogon na prednji kolesni par. V načinu “eco” ali “comfort” je prenos moči na prednji kolesi ustrezen, a pospeški so zelo zmerni – lahko bi rekli celo “leni”. “Sport” način v dir požene celotno konjenico, a elektronika ob neidealnih cestnih pogojih zaradi prednjega pogona hitro zmanjšuje dovajanje moči na pogonski kolesi. Pospešek do 100 km/h znaša (za električna vozila zmernih) 8,4 sekunde, kar je podobno konkurenčnim modelom in za osnovni namen tovrstnega vozila po našem mnenju popolnoma dovolj.

Aktivni radarski tempomat in samodejno zadrževanje vozila na voznem pasu delujeta dobro, zato priporočamo kljukico na seznamu dodatne opreme. Enako velja tudi za samodejno prepoznavanje prometnih znakov, ki je z novo zakonodajo postalo del serijske opreme. Nekaj težav se (tako kot tudi pri ostalih znamkah) pojavi le zaradi v Sloveniji specifično postavljenih znakov z omejitvami, ki samodejnemu prilagajanju hitrosti na avtocestah precej otežujejo delo. Sistem namreč občasno zazna znake z omejitvami hitrosti izven avtoceste in posledično na odseku z omejitvijo hitrosti 130 km/h samodejno zavira na 50, ali celo 40 km/h, kar je precej varnost ogrožajoče.

Kljub konstrukcijskim kompromisom zavidljivo varčen

Baterija v EQA 250 ima 79,8 kWh “bruto” in 66,5 kWh uporabne kapacitete, v modelu EQA 250+ pa je na voljo nekoliko večja baterija z uporabno kapaciteto 70,5 kWh in z do 30 km zajetnejšim dosegom. Pri avtocestni vožnji s 130 km/h ob poletnih temperaturah smo beležili porabo električne energije 18 kWh/100 km, kar je za avto tovrstne oblike, preseka ter ICE zasnove zelo ugoden podatek. Številka je namreč podobna kot pri manjšem in nižjem vozilu Renault Megane e-Tech.

Ob takšnih pogojih EQA 250 ponuja vsaj 330 kilometrov električnega dosega, še manjša poraba na “regionalkah” pa doseg približa 400 kilometrom. V zimskem času se doseg (kljub serijski toplotni črpalki in uporabi “odpadne” toplote za ogrevanje kabine) zmanjša za okoli 50-70 kilometrov.

Zemljevid navigacijskega sistema v EQA prikazuje javna parkirišča in večino javnih polnilnic, kar je priročna pomoč voznikom izven znanih poti.

Največja moč polnjenja z izmeničnim tokom znaša 11 kW, hitro polnjenje z enosmernim tokom pa omogoča do 100 kW moči. Slednjega žal tokrat v Ljubljani nismo uspeli preizkusiti v praksi, saj edina ultra hitra polnilnica že več mesecev ne deluje.

Mercedes-Benz stavi na učinkovitost

Menimo, da je Mercedes-Benz z EQA uporabnikom ponudil zelo soliden električen avto – še posebej, ker je osnovan na ICE platformi. Hvalevredno dejstvo je, da Mercedes-Benz zasleduje politiko visoke učinkovitosti električnih vozil, s tem pa praviloma iz baterije s povprečno kapaciteto uspe “iztisniti” večji električni doseg od neposredne (nemške) konkurence. Za nameček cena vozila (55.900 evrov v osnovni in 61.800 evrov v testni konfiguraciji vozila) glede na renome znamke in funkcionalnost vozila niti ni pretirano zasoljena.

Na našem blogu preberite še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: Mercedes-Benz EQS ⚡

KLIK ZA VEČ TESTOV