Pred prodajnim salonom, kjer smo ga prevzeli na naš test, je EQS malo “štrlel” iz parkirnega mesta. “Verjetno ga je nekdo malo površno parkiral,” je bila naša prva misel. No, potem pa smo stopili bližje in opazili, da je EQS povsem zgledno parkiran …

Mercedesova električna admiralska ladja: EQS 580 4MATIC

Mercedes-Benz EQS namreč v dolžino meri krepko več od pet metrov. A že po prvih prevoženih kilometrih smo ugotovili, da ta avtomobil ni “izvenserijski” le na parkirišču, pač pa privlači poglede mimoidočih tudi na cesti.

EQS je prva luksuzna velika potovalna limuzina na popolnoma električni platformi, ki prihaja iz Evrope. Tako smo bili zelo radovedni, kaj je pripravil Mercedes-Benz, ki velja za enega najbolj renomiranih evropskih proizvajalcev luksuznih limuzin. Iskali smo vrhunske materiale, vrhunsko udobje za voznika in potnike, prostornost, brezkompromisno zmogljivost in, ker gre za električno limuzino, še zajeten doseg.

Udobje domačega naslanjača

Ko vstopimo v notranjost, našo pozornost najprej pritegne “MBUX Hyperscreen”, oziroma Mercedesov “hiper zaslon”. Ob zagonu vozila se namreč vklopijo trije zasloni. Prvi se nahaja za volanom, drugi na sredini armaturne plošče, tretji pa pred sovoznikom. Vsi so združeni v enotni panel, ki se razprostira po celotni dolžini armaturne plošče. Preostanek armaturne plošče je oblečen v alkantaro, enako pa velja tudi za vse zgornje dele vrat. Vmes so še paneli iz pravih ogljikovih vlaken ter kakšna kovinska letvica, ki skriva popolnoma nastavljivo LED ambientno osvetlitev kot vizualno dopolnitev celotne notranjosti.

Sedeži bi si po našem mnenju lahko prislužili tudi lasten prispevek. Gre za štiri popolnoma električno nastavljive (ogrevane ali hlajene) masažne “fotelje”. S pomočjo tipk na vratih lahko nastavljamo osnovne funkcije (višina, naklon, položaj sedalnega dela, spominska funkcija), nato pa prek zaslona s centimetrsko natančnostjo nastavimo še bočni oprijem – od “udobja domačega naslanjača”, do športne utesnjenosti.

Masažni meni ponuja deset različnih programov dveh intenzivnosti. Potnika na zadnjih sedežih imata prav tako na voljo vse nastavitve za svoje sedeže ter v sredinskem naslonjalu za roke tudi posebno tablico, prek katere lahko nadzirata vse nastavitve vozila. Tako je tudi udobje na zadnjih (dveh) sedežih na najvišjem nivoju, kar omogoča prijetne dolge poti za voznika in potnika na “direktorskem” zadnjem sedežu.

Aladinova leteča preproga

EQS na področju udobja v vožnji in lege na cesti postavlja nove standarde. Zaradi zračnega vzmetenja EQS “drsi” prek cestnih neravnin kot bi se vozili z Aladinovo letečo preprogo.

Mehkobo vožnje dopolni vrhunska zvočna zatesnitev potniške kabine. Zunanje zvoke je namreč moč zaznati le v kakšnem zares glasnem predoru ali na močno poškodovani cesti. Presenetilo nas je, da so tovrsten nivo zvočne zatesnitve Mercedesovi inženirji uspeli doseči zgolj z enoplastnim steklom stranskih vrat.

2Cellos z vsemi detajli

Avdio sistem (njegov proizvajalec je Burmester) ob poslušanju glasbe aktivno izenačuje zvok, petnajst strateško nameščenih zvočnikov pa poskrbi za kristalno jasno predvajanje glasbe. Ob poslušanju skladb godalnih virtuozov 2Cellos smo tako lahko slišali vse detajle drsenja po strunah Stjepana na levi in Luke na destni ter v okolici spremljavo simfoničnega orkestra.

V večini primerov je nizkotonski zvočnik (“subwoofer”) ločen od preostalih zvočnikov (nameščen je v prtljažnem prostoru). Zato običajno ni tako popolno usklajen s celotno zvočno sliko kot pri Mercedesu, kjer so dva nizkotonska zvočnika vgradili pod armaturno ploščo. Izjemno zanimivo je tudi dejstvo, da sistem deluje optimalno že v osnovnih nastavitvah. Za res pravo izkušnjo je potrebno predvajati visokokakovosten vir glasbe, saj pri FM in DAB+ radiu hitro ugotovimo, da kakovost oddajanja radijskih postaj ozvočenju ne omogoča polnega izkoristka.

Leteča preproga z močnim pospeškom

Pravljična leteča preproga pa lahko dobi tudi športne pospeške – takoj, ko iz voznega režima “eco” ali “comfort” preklopimo v “sport”. Takrat se vzmetenje učvrsti, 523 “konjev” pa s pomočjo štirikolesnega pogona to limuzino z mesta do 100 km/h požene v vsega 4,3 sekunde.

Aktivno zračno vzmetenje in nizko nameščena baterija poskrbita za izvrstno lego vozila v zavojih brez nagibanja karoserije, a odlično blaženje neravnin ostaja. EQS je nadpovprečno okreten – predvsem po zaslugi možnosti obračanja koles na zadnji osi, kar pomeni bolj preprosto manevriranje na parkiriščih, obenem pa tudi boljše vozne lastnosti pri večjih hitrostih.

Regenerativno zaviranje ima tri stopnje – brez, običajno in močnejše, ki omogoča celo vožnjo z zgolj eno stopalko.

EQS samodejno ustvari reševalni pas

EQS ponuja večino ta hip najmodernejših asistenčnih sistemov. Radarski tempomat z zadrževanjem vozila na sredini voznega pasu deluje zanesljivo in nevsiljivo ter omogoča tudi samodejno menjavo pasu na avtocesti. Samo z državnjem roke na volanskem obroču lahko povsem varno in zanesljivo potujete na dolge razdalje.

Če se promet na avtocesti začne ustavljati, nas sistem opozori, da moramo narediti prostor za sredinski reševalni pas, vozilo pa se samodejno pomakne proti robu cestišča, kar sami vidimo kot pomembno tehnologijo prihodnosti.

Na bolj zavitih cestah in v bolj ostrih zavojih na avtocestnih priključkih smo opazili, da zadrževanje vozila na voznem pasu brez pomoči voznika ne zmore zanesljivo izpeljati zavoja. Sistem je seveda tudi v tem primeru deklariran zgolj kot pomagalo vozniku in ravno tako tudi deluje.

Informacije “v živo” in virtualna resničnost

Navigacijski sistem upošteva trenutne prometne informacije, prilagaja čas prihoda in opozarja na dogodke, ki nas na cesti utegnejo zadržati dlje od predvidenega. Sistem preizkušeno brezhibno deluje tudi na slovenskih cestah.

Sistem nam med aktiviranim vodenjem navigacije samodejno predvaja sliko kamere na vetrobranskem steklu. Ko se ustavimo, lahko tako preprosto vidimo semaforje pred nami, v križiščih pa sistem s pomočjo virtualne resničnosti na živi sliki izriše razvrstilni pas, smer želenega premika ter ime ulice ali kraja, kamor moramo zaviti. Zadeva je v praksi zares uporabna, a ta funkcija očitno zahteva precej procesorske moči. Slednje kot kaže tudi sistem v Mercedesu EQS nima dovolj za tekoče delovanje, tako pa je slika na zaslonu bolj “sklop tekočih diapozitivov”.

Navigacijski sistem prikazuje tudi čas prihoda na vmesni in končni cilj ter stanje baterije v odstotkih na cilju. Vseskozi imamo pregled nad večino polnilnih postaj ob poti, njihovo zasedenostjo, delovanjem ter razpoložljivo močjo DC polnilnic. V bližnji prihodnosti naj bi sistem s posodobitvijo MBUX vmesnika prikazoval še odpiralne čase, cene in druge podatke o polnilnicah.

Velika električna limuzina je lahko (rekordno) varčna – tudi po slovenski zaslugi

Prestižna električna limuzina mora po našem mnenju omogočati velik doseg in tudi na tem področju je EQS odličen. Baterija kapacitete 120 kWh (uporabna kapaciteta znaša 107,8 kWh) omogoča brezkompromisnih 450 avtocestnih kilometrov pozimi in preko 550 poleti. Če se vozite izven avtoceste, doseg naraste krepko prek 600 kilometrov

Deklarirana poraba energije s strani proizvajalca znaša 18 kWh/100km. Na našem avtocestnem testu smo pri maksimalni dovoljeni hitrosti dosegli porabo 20,4 kWh/100 km, nato pa na 260-kilometrski “mešani poti”, ki je vključevala gorske prelaze, zavoje, vzpone, spuste, prehitevanja ter polovico avtoceste 18,6 kWh/100 km.

Masa vozila znaša okoli 2.500 kilogramov, kar je za tako veliko in zajetno opremljeno vozilo ugoden podatek. Poraba energije na avtocesti je manjša od konkurence tudi po zaslugi slovenskega mojstra avtomobilskega oblikovanja Roberta Lešnika, ki je s svojo ekipo poskrbel za rekorden koeficient zračnega upora. Ta v primeru modela EQS znaša vsega 0,20.

Ponoven razmislek o “hitrih” polnilnicah

Pri polnjenju je uporabniku na voljo na voljo počasno 11 kW polnjenje z izmeničnim (AC) tokom, kar pomeni, da ob popolnoma izpraznjeni bateriji za polnjenje potrebujemo skoraj 11 ur. Na drugi strani je na voljo tudi hitro DC polnjenje z močjo do 210 kW na ustrezni polnilnici. Nam je v praksi uspelo doseči moč polnjenja 177 kW pri 49-odstotni napolnjenosti baterije, tudi ob 80-odstotni napolnjenosti pa smo ohranili moč prek 100 kW. Še zanimiva opazka: Ob vožnji z modelom EQS na dolge razdalje smo ugotovili, da “hitre polnilnice” z močjo 50 kW pravzaprav postanejo zelo počasne in v veliko primerih neuporabne.

Uporabnik do pogonskih delov nima več dostopa

Luksuzna limuzina mora biti tudi prostorna. Sprednji sedeži so primerni za vse višine, morda pa za (zelo) visokorasle osebe manjšo težavo predstavlja vstopanje, saj ga nekoliko omejuje nižja strešna linija. Pravzaprav je lažje vstopati na zadnja sedeža, kjer je tudi na splošno kakovost potovanja še večja kot spredaj.

Prtljažnik ima 610 litrov uporabne prostornine. Nas sta prepričali predvsem zajetna dolžina prtljažnega prostora ter široka nalagalna odprtina, ki je plod konstrukcije te limuzine kot petvratnega vozila. Pokrov motorja (spredaj) je fiksen in ga uporabnik ne more sam odpreti (to lahko naredijo le na servisu). Tekočino za pranje stekel lahko tako dotočimo prek posebne odprtine na voznikovi strani vozila.

Presenečeni nad žarometi

Poleg udobja vožnje, lege na cesti in avdio sistema so nas posebej prepričali prednji žarometi. Doplačilni paket digitalnih luči prinese polne LED matrične žaromete, ki so vozniku v izjemno pomoč. Vsak žaromet ima 1,3 milijona krmiljenih mikro zrcalc, kar pomeni, da lahko dva žarometa svetlobo izrisujeta pred vozilom z izjemno natančnostjo (večjo od standarda “full HD”). V mestih ali na osvetljenih področjih žarometi vedno delujejo v zasenčenem režimu, v temi pa zasijejo s polno močjo in osvetljujejo tudi široko območje izven cestišča. Če se pojavi vozilo na nasprotni strani ali pred nami, ga žarometi samodejno zatemnijo le v njegovi širini, sistem pa zaznava tudi druge odsevne površine in jih zatemni, da odboj svetlobe ne zaslepi voznika.

Najboljše električno vozilo v Evropi?

Brez težav lahko zaključimo, da je Mercedes EQS ultimativna “admiralska ladja”, na katero je lahko njen proizvajalec upravičeno zelo ponosen. Po našem mnenju je to skoraj zagotovo najboljše električno vozilo, ki danes vozi po evropskih cestah.

A kakovost in tehnična naprednost seveda pomenita tudi temu primerno ceno. Osnovna različica EQS 580 4MATIC stane 151 tisoč evrov, naš testni model z naprednimi sedeži, prostorskim zvokom, nadgrajenimi asistenčnimi sistemi in športnimi dodatki AMG, pa že prek 190 tisoč evrov.

Na našem blogu preberite še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: Cupra Born ⚡

KLIK ZA VEČ TESTOV