Megane E-Tech je za Renault drugo izključno električno vozilo. Razvit je na temelju nove EV platforme, ki jo bo delil z že predstavljenim modelom Nissan Ariya. Ob pričetku testa novinca nas je zanimal predvsem napredek, ki bi moral biti plod Renaultovega znanja in izkušenj zbranih ob desetletju proizvodnje modela ZOE.

Že na prvi vtis moderen in všečen

Ob vstopu v vozilo uporabnika pozdravita dva precej velika zaslona. Prvi se nahaja za volanskim obročem, drugi pa na sredini armaturne plošče. Takoj, ko smo se dotaknili glavnega zaslona, smo ugotovili, da mora v ozadju delovati precej zmogljiv procesor. Slednji poskrbi, da je premikanje po menijih in navigaciji brezhibno tekoče. “Infotaiment” bazira na operacijskem sistemu Android in Googlovih storitvah, kar pomeni, da se bo uporabnikom pametnih telefonov s tovrstnim operacijskim sistemom seveda zdel precej domač.

Android Auto je na voljo tudi brezžično, a so nas občasno zmotile motnje v povezavi, sploh pa dejstvo, da je treba sistem ob vsakem zagonu vozila znova povezati s telefonom. Upamo, da je to le zgodnja programska težava, ki bo z naslednjo posodobitvijo odpravljena. Zelo uporabna funkcija Googlove navigacije je stalna povezanost z vozilom. Tako vozniku prikazuje tudi oceno stanja baterije v odstotkih ob prihodu na cilj, kar sta do sedaj prikazovala samo Tesla in Polestar 2. Poleg tega navigacijski sistem prikazuje tudi polnilnice in jih ponudi ob poti, če je stanje baterije (pre)nizko.

Pri materialih v notranjosti smo opazili veliko razliko v primerjavi z Renaultovim modelom ZOE ali celo Volkswagnom ID.3. Na vratih smo tokrat poleg kovine našli še vsaj pet različnih materialov, in sicer mehko plastiko ob steklu, kovinsko letev z integrirano LED osvetlitvijo, vložek iz alcantare, v spodnjem delu tršo plastiko in v predalu trpežno tkanino, da predmeti v njem ne ropotajo med vožnjo. Tudi armaturna plošča je obdana z mehko oblogo.

Sedeži, ki so bili del opreme našega testnega avtomobila, so bili tekstilni z elementi zelo kvalitetnega umetnega usnja. Ponujali so zelo udobno potovanje tudi na daljših poteh, z nastavitvijo volanskega obroča v vseh smereh pa si voznik zlahka nastavi dober položaj.

Med vožnjo nas je presenetila tišina v vozilu. Do hitrosti 120 km/h je hrup resnično minimalen, nad to hitrostjo pa se hrupnost (domnevamo, da zaradi vzvratnih ogledal) nekoliko poveča. Zanimiva lastnost je tudi digitalno vzvratno ogledalo, ki deluje preko kamere na vrhu zadnjega stekla. Na novost smo se nekaj časa privajali, saj sta oddaljenost vozil in preglednost popolnoma drugačna kot z običajnim ogledalom. Občasno nas je zmotilo, da nismo videli dogajanja na zadnji klopi, v določenih svetlobnih pogojih pa se je pojavil tudi nadležen odsev klasičnega ogledala. Zaslon ima sicer možnost, da ga premaknemo, s tem pa se slika izklopi – dobimo klasično ogledalo.

Od zvočnega sistema smo (sploh glede na ceno vozila) pričakovali več. Predvsem šepa moč nizkih tonov, zato bi bil za bolj zahtevne verjetno smiseln nakup zmogljivejšega ozvočenja, ki je na voljo na seznamu dodatne opreme.

Čeprav električni Megane na prvi pogled deluje mogočno in mišičasto, njegove mere tega ne izkazujejo. V dolžino namreč meri le 420 cm, kar pomeni preprosto parkiranje (še posebej, ko se navadite digitalnega vzvratnega ogledala). Višina avtomobila je celo manjša od Renault Clia, a je notranjost prostornejša. To dejstvo gre na račun zelo tanke baterije, ki je nameščena po celotni dolžini poda in je med najtanjšimi v serijskih vozilih. Notranjost je tako razmeroma prostorna in potnikom ne daje občutka utesnjenosti, a kljub temu na zadnji klopi ne gre pričakovati limuzinskega udobja.

Nenazadnje, pohvaliti moramo še za tako kratko vozilo res prostoren 440-litrski prtljažni prostor, ki pa ima še dodatnih 20 litrov prostora za kable, komplet prve pomoči in še kakšno drobnarijo.

Odličen kompromis med dinamiko in udobjem

Pogon le na prednji kolesni par pri vozilih z velikim navorom pomeni pogosto spodrsavanje pogonskih koles. S temi pričakovanji smo naredili prve kilometre in ostali pozitivno presenečeni. Spodrsavanja namreč praktično ni, a vozilo vseeno pospešuje zelo odločno. Vzmetenje je nastavljeno bolj na stran udobja, a je lega na zaviti cesti vseeno navdušujoča, avto pa se zelo dobro drži cestišča. Elektromotor ima vselej dovolj zaloge navora in moči za povprečno uporabo. Priznati moramo, da nas je kompromis med dinamiko in udobjem, ki ga nudi vzmetenje, resnično prepričal. 

Zanimiva funkcija je tudi tipka za spremembo načina vožnje. Sprememba pomeni drugačno barvno shemo osvetlitve in prikazov na zaslonih ter precejšno razliko v odzivnosti vozila. Udobni in eko način nudita bolj mehak volan, športni pa zelo odziven volan. Velika sprememba je tudi pri stopalki za pospeševanje, ki je lahko zares športno odzivna, ali pa bolj ublažena za boljše počutje sopotnikov.

Funkcija aktivnega radarskega tempomata deluje zelo dobro, enako pa velja tudi za sistem, ki vozilo zadržuje na sredini voznega pasu. Hitrost lahko vozilo samodejno prilagaja omejitvam in zavojem, vendar je zaradi občasne negotovosti seveda vselej potreben voznikov nadzor.

Na testu smo beležili povprečno porabo energije 15,5 kWh/100 km (s približno petino vožnje po avtocesti), kar je zelo soliden rezultat. Sama avtocesta pri hitrosti 130 km/h divigne porabo proti 18 kWh/100 km, kar je še vedno manj od primerljivega modela Volkswagna ID.3 in vsaj za trideset odstotkov boljše kot pri Renaultu ZOE.

Megane E-Tech z baterijo kapacitete 60 kWh ima v takšnih pogojih vsaj 300 kilometrov avtocestnega dosega, po lokalnih cestah pa omogoča blizu 380 kilometrov (dinamične) vožnje. Z varčno vožnjo bi se doseg lahko dvignil precej preko 400 km. V zimskih pogojih bi bili brez doplačila za toplotno črpalko verjetno priča dvigu porabe za vsaj 25 odstotkov. Megane E-Tech ima tudi tekočinsko ogrevano in hlajeno baterijo, kar pomeni velik napredek proti modelu ZOE in izboljšanje pogojev vožnje ter polnjenja v zelo hladnem in vročem vremenu.

Kaj pa polnjenje?

Renault je bil vedno zagovornik hitrega polnjenja preko izmeničnega toka, a je že v zadnji generaciji modela ZOE prešel na hitro polnjenje preko enosmernega toka na CCS. Megane E-Tech tako v osnovni verziji s 40 kWh baterijo ponuja samo 6,6-kilovatno izmenično polnjenje ter v izvedbi s 60 kWh baterijo 22-kilovatno izmenično polnjenje ter hitro polnjenje preko CCS do moči 130 kW. Ker smo se tekom našega testa vozili v predelih, kjer ni bilo CCS priključkov nad 50 kW in v Ljubljani edini ni deloval, trditve o hitrosti polnjenja preko CCS nismo mogli preveriti, vsekakor pa 22-kilovatno polnjenje deluje res dobro.

Vrnimo se na začetno vprašanje

Renault se je z modelom ZOE resnično naučil veliko, v Meganu E-Tech temeljito popravil vse pomanjkljivosti ter tako naredil zelo dober električen avto. S pravo cenovno politiko in ustrezno dobavljivostjo, bi lahko Megane E-Tech postal ceno eno od (naj)bolj privlačnih vozil v Sloveniji in Evropi.