Skoraj desetletje smo spremljali razgrnitve konceptov in sejemske predstavitve modernega naslednika legendarnega Volkswagnovega modela T2 (Tip 2) z vzdevkom “Bulli”. Naposled je proizvajalec iz Wolfsburga predstavil električni model ID. Buzz. Zdaj je ta prispel v Slovenijo in za njegovo krmilo smo uspeli sesti tudi mi. Predstavljamo naš prvi vtis.

Legendarni T2 – “Bulli” je dobil naslednika

Boljša “reinkarnacija” od modernega “Hrošča”

ID. Buzz je zaradi svojega oblikovalskega jezika nezgrešljiv predstavnik Volkswagnove “ID družine”. Enako kot njeni ostali predstavniki je zasnovan na koncernski platformi “MEB”.

Naš testni avtomobil je bil prava paša za oči: Odet je bil namreč v belo-zlato barvno kombinacijo, ki je na cestah in ulicah zares izstopala. Njegov videz se zgleduje po legendarnem “Bulliju” in po našem mnenju je Volkswagnovim oblikovalcem “reinkarnacija” precej bolje uspela kot v primeru “Hrošča”.

Znane elemente “ID družine” najdemo tudi v notranjosti vozila, ki ima zanjo značilno zasnovo. “Digitalizirata” jo visoko dvignjen osrednji zaslon ter manjši zaslon za volanskim obročem. V primerjavi s prej preizkušenimi modeli smo odkrili zgolj manjšo spremembo/poenostavitev: Prestavna ročica je odslej združena z ročico za upravljanje brisalcev (prej je bila spojena z manjšim zaslonom za volanskim obročem). Rešitev je zelo intuitivna in za uporabnika, ki je že preizkusil npr. model ID.3, povsem logična.

Materiali v notranjosti so povsem primerljivi z modelom ID.3 – ponovno je tu robustna (trda) plastika na vratih in armaturni plošči.

Kampira lahko tudi Dončič

Naš preizkušeni model je bil z opremo bogato založen, zato so bili sedeži pravi “fotelji”. Tudi zadnja klop je bila bolj podobna zadnjim klopem osebnih vozil, kot pa kombijem – pa tudi odstranljiva ni bila.

Preizkušeni model je imel v prtljažnem prostoru posebno platformo, ki smo jo lahko po želji odstranili. Ta se je izkazala kot priročna za vsakdanje potrebe nalaganja in razvrščanja prtljage. Pod njo smo lahko na primer v škatle pospravili polnilne kable in komplet prve pomoči. In prepričani smo, da uporabniki kombijev dobro veste, kako težko je na ravnem podu kombija fiksirati predmet, kot je komplet prve pomoči. Ta lahko občasno zdrsne celo pod noge potnikov na zadnji klopi.

Dvignjena platforma pokaže uporabno vrednost tudi v primeru, da podremo zadnje sedeže. Tako nudi popolnoma ravno površino z nosilnostjo 150 kilogramov in dolžino 205 centimetrov. To pomeni, da bi lahko celo našemu košarkarskemu asu Luki Dončiču ponudila povsem zadovoljivo kamping izkušnjo.

Vozi se drugače od klasičnega kombija

Pri vožnji nas je ID. Buzz presenetil predvsem z odzivnostjo krmiljenja ter majhno mero nagibanja karoserije v zavojih, vzmetenje pa je nastavljeno za zagotavljanje prijetne vožnje. Razlika v primerjavi s klasičnim kombijem je pri vožnji zares očitna.

Nadpovprečna je tudi zvočna zatesnitev potniške kabine, ki s tišino dopolnjuje udobje pri vožnji.

ID. Buzz ima zajetno maso, saj ta znaša kar 2.500 kilogramov – še preden se “na krov” vkrcajo potniki. Tako od pogona težko pričakujemo silovite pospeške, a ti so tekom našega testa za normalno prehitevanje popolnoma zadostovali.

Presenetila nas je tudi širina vozila, ko smo parkirali na označenem parkirišču. Ta že brez vštetih dimenzij ogledal znaša le 1,5 centimetra manj od dveh metrov. Ko prištejemo ogledali, se širina poveča na kar 2,2 metra, tako pa je ožje parkirno mesto že “zapolnjeno”.

Na okolico smo gledali zviška

Vozniški položaj je skladno s pričakovanji (gre seveda za kombi) višji, a pravi občutek da šele pogled skozi vetrobransko steklo. Iz modela ID. Buzz smo namreč na okolico vselej gledali nekoliko zviška.

Tokrat smo se z novincem srečali je na krajšem druženju, zato preizkus vzdržljivosti baterijskega sklopa s kapaciteto 77 kWh hranimo za daljši test – torej naš klasičen “bezemisijski test”. Tokrat bomo zaključili z ugotovitvijo, da je Volkswagnu “reinkarnacija” uspela. Inženirji so po našem mnenju uspeli odlično ujeti preprostost, uporabnost in obenem simpatičnost kultnega “Bullija”  ter zapuščino učinkovito združiti s sodobnim, električnim pogonom.

Na našem blogu preberite še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: KIA EV6 AWD ⚡