Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga praznujemo 8. marca. Izhaja iz zapuščine boja žensk za lastne pravice, še posebej ob prelomnih dogodkih konec 19. in v začetku 20. stoletja.

Dnevu žena je bilo sprva mesto na koledarju 19. marca, kar je predlagala prva pobudnica praznika – nemška feministka in socialistka Clara Zetkin. Praznik so prvič praznovali leta 1911 v Avstriji, Švici, Nemčiji in na Danskem.

Danes je to dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk. Iz slednjega izhaja tudi dejstvo, da se je na ta dan ženskam primerno zahvaliti in jim nameniti posebno pozornost, kar seveda upošteva tudi moški del ekipe Avant2Go … 🙂

V debatah naše ekipe beseda kajpak zelo (zelooooo) pogosto nanese na vožnjo in občasno se zalotimo, da pričnemo primerjati vožnje (načine, varnost …) obeh spolov. No, 8. marec je torej odlična priložnost, da predstavimo nekaj zanimivih dejstev o “ženski vožnji” … 😉

Da predstavnic nežnejšega spola tokrat ne bi prikrajšali za prvo besedo, smo za začetek o pogledih na žensko vožnjo povprašali dve izmed naših uporabnic:

Avant2Go uporabnica Urška: “Ženske smo večinoma odlične voznice, saj smo že po naravi precej ‘firbčne’ in zato na cesti bolje opazujemo od moških. (v smehu) Zagotovo veste tudi, da nam gre ‘multitasking’ zelo dobro od rok!”

Avant2Go uporabnica Sandra: “Mogoče ne v takšnem številu kot moški, a tudi ženske imamo zelo rade avtomobile ter vožnjo nasploh. V prometu smo strpne, saj agresivna vožnja lahko vodi v nezgode, pa tudi za živce ni fajn!”

… le kako bi jima lahko oporekali. Tudi sami namreč opažamo, da uporabnice Avant2Go, katerih odstotkovni delež le rahlo zaostaja za moškim delom, vozijo zelo varno in strpno.

Če statistiko prask na platiščih pustimo ob strani za kdaj drugič 🙂 , lahko mirno zatrdimo, da ženski del uporabniške ekipe Avant2Go po kakovosti svoje vožnje pogosto prekaša moškega.

Drugi pomemben element, ki omogoča optimalno suporabo električnih vozil, je skrb za primerno stanje (čistočo) ter napolnjenost (neizpraznjenost baterije) vozil. Kljub temu, da za oboje skrbi vestna terenska ekipa Avant2Go, je dobro delovanje sistema brez visoke mere skrbnosti v prvi vrsti naših uporabnic in uporabnikov praktično nemogoče. Za dosedanje ravananje z vozili se vam na tem mestu v imenu terenske ekipe iskreno zahvaljujemo! 🙂

Poglejmo še nekaj zanimivosti s področja relacije “ženske-vožnja”:

1. Mednarodne študije o primerjavi voženj obeh spolov pogosto pridejo do ugotovitev, da moški povzročijo več prometnih nesreč kot ženske, a v današnjem času še vedno na cesti preživijo nekaj več časa in kilometrov.

Na srečo, pri Avant2Go o kakšni večji nesreči za zdaj ne moremo govoriti. Upamo in verjamemo, da bo tako tudi ostalo! 🙂

2. Pred 30 in več leti je bila vožnja v zavesti ljudi povečini moško opravilo – predvsem zaradi njene surove narave. Ceste so bile tedaj slabše kot danes, pa tudi vozila precej manj prijetna za uporabo. Seveda se je to do danes močno spremenilo. Velik korak naprej so električna vozila, katera nudijo zelo nezahtevno, celo sproščujočo vožnjo.

3. Ženske so običajno manj naklonjene hitri vožnji kot moški a poznamo tudi nekatere očitne izjeme kot na primer …:

Michele Mouton je Francozinja, ki je v 70. in 80. letih preteklega stoletja blestela v svetovnem reli prvenstvu. Leta 1982 ji je zgolj tehnična okvara na zadnji dirki preprečila osvojitev naslova svetovne prvakinje. Poleg slovitega italijanskega relija Sanremo je Moutonova zmagala tudi na legendarni dirki 24 ur Le Mansa.

4. Savdska Arabija je bila do septembra 2017 edina preostala država na svetu, kjer ženske še vedno niso imele pravice vožnje. To se je naposled spremenilo z gibanjem “Women to drive”, na pobudo katerega se je tamkajšnji kralj Salman odločil, da ženske odslej lahko sedejo za volan.

5. Precej bolj kot “moški ali ženski hormoni” so za vožnjo pomembni naša zbranost in izkušnje. Pomembno je, da smo med vožnjo spočiti in zdravi, ter da pred tem, ko sedemo za volan, nikakor ne uživamo alkohola ali ostalih opojnih substanc.

*. Konec koncev, v Avant2Go ekipi se strinjamo, da so zaključki o primerjavi voženj spolov seveda povsem nesmiselni, saj je za svojo vožnjo odgovoren zgolj vsak posameznik. 🙂

Vsem predstavnicam nežnejšega spola voščimo čudovit in prijetno preživet 8. marec – če bo to za volanom pa varno in prijetno vožnjo! 🙂