V družini Avant2Go je poleg treh prestolnic – slovenske, štajerske in gorenjske – tudi prekmurska, Murska Sobota. 👍

Električni avtomobili v souporabi vas trenutno pričakujejo na štirih lokacijah in ker je storitev namenjena predvsem kratkim razdaljam, smo za vas izbrali najbolj atraktivne bližnje točke. ⚡🚘

Kaj obiskati in kaj početi?

1. Zdravilišča 🏊‍💙

Prekmurje je prepredeno z zdravilišči, bogatimi z zdravilno termalno vodo. Poleg kopanja nudijo zdravljenje, rehabilitacijo, rekreacijo in storitve wellnessa: aromaterapijo, akupunkturo, savne in masaže.

  • Terme 3000

Moravske toplice so od naše izhodiščne točke v Murski Soboti oddaljene približno 8 kilometrov. Pred pol stoletja so tu iskali nafto, a naleteli na prav tako edinstveno črno geotermalno vodo, ki izboljšuje prekrvavitev. Poleg regeneracije nudijo možnost kampiranja. V bližini so terme Vivat.

  • zdravilišče Radenci

Od Murske Sobote je oddaljeno le 13 kilometrov, prve goste pa je sprejelo že pred 130 leti in jih navdušilo z mineralno vodo, ki po vsebnosti ogljikovega dioksida spada med najbogatejše vode na celini. V neposredni okolici se nahajajo terme Banovci.

  • terme Lendava

Nahajajo se približno 30 kilometrov iz prekmurske prestolnice in so prav tako bogate z zdravilno mineralno vodo, ki spada med fosilne naftne vode in blagodejno vpliva na kožo.

Foto: Slovenia.info

2. Kulturne znamenitosti 👌😉

  • Pomurski muzej

Pokrajinski muzej se nahaja v središču Murske Sobote, v renesančnem gradu sredi mestnega parka. Posebej ga odlikuje stalna razstava, ki prikazuje življenje ob Muri od prazgodovine do danes.

  • gradovi

Beltinci – zanimivost tega baročnega dvorca so obokani podzemni rovi; eden povezuje grad in cerkev, drugi so povezani z grajsko kaščo. Samo 9 kilometrov od naše izhodiščne točke.

Grad na Goričkem – največji slovenski grajski kompleks, ki ima toliko sob, da bi lahko vsak dan v letu prespali v eni od njih. V njem je velika klet in ječe, okrog njega pa veličasten park. Vsako leto ga za noč čarovnic obišče 20.000 ljudi.

Foto: Park Goričko

Lendava – zadnja tri desetletja se v njem nahaja muzej kulturne dediščine in Madžarov v Sloveniji ter galerija likovne umetnosti.

  • Vinarium Lendava

Razgledni stolp, od koder se lahko zazrete v domačo, hrvaško, madžarsko in avstrijsko pokrajino, se nahaja v Lendavskih goricah. Njegovo turistično ponudbo dopolnjujejo izletniške kmetije in vinotoči, ki si nahajajo ob vinski cesti.

Foto: Vinarium Lendava

  • Vulkanija

Doživljajski park se nahaja v Gradu na Goričkem, natanko tam, kjer je pred tremi milijoni let na naših tleh bruhal zadnji vulkan. Obiskovalci boste doživeli pravi vulkanski izbruh in spoznali lokalne geološke značilnosti.

  • otok Ljubezni

Mura je pred stoletji ustvarila naravni otok, ki ga krasi ime otok ljubezni. Tu v Ižakovcih zlasti poleti organizirajo mnoge dogodke, obisk pa si lahko popestrite tudi z vožnjo z brodom od levega do desnega brega reke.

3. Naravo 🏕️😎

  • živalski vrt Sikalu

ZOO, ki leži 14 kilometrov iz Murske Sobote, odpre svoja vrata vsak vikend. V njem lahko otroci in starši opazujejo, hranijo in božajo živali; ponujajo jim tudi jahanje.

  • Ocean Orchids

V rastlinjaku vzgojijo toliko orhidej, da bi vsak Slovenec lahko prejel eno, a je večina namenjena izvozu. Poleg njega stoji v krožno pot oblikovan botanični vrt. Na 350 kvadratnih metrih na ogled ponuja 900 eksotičnih primerkov različnih vrst, kot so kava, poper in ananas.

Foto: Ocean Orchids

  • Mura

Reka je bila nekdaj edini vir energije. To so izkoriščali s številnimi plavajočimi mlini, a sta se do danes na slovenski strani žal ohranila le dva: Babičev mlin pri Veržeju in mlin na Otoku ljubezni.

Foto: Slovenia.info

Iz bogate tradicije mlinarstva se je razvila Mlinarska pot, ki se vije od Veržeja do hrvaškega Svetega Martina, in uči o nekdaj pomembnih obrteh.

4. Športne aktivnosti 🚴‍🚣‍♂️

  • kolesarska pot

Prekmurske ravnice (in griči) so kot nalašč za športne navdušence na dveh kolesih. Od izvira do izliva Mure čez tri države sega 450-kilometerska kolesarska pot. Ob njej so mnogi termalni vrelci, mrtvice, vrtovi, gozdovi. Skoraj gotovo vas bo na njej pozdravila kakšna štorklja.

Raj za kolesarje in pohodnike je tudi krajinski park Goričko. Za kolesarjenje po Murski Soboti pa si na dve točkah lahko izposodite Soboški biciklin.

  • adrenalin na reki

Zaradi Murinega hitrega pretoka je območje idealno za spust s kanujem ali raftom, na mirnejših območjih je možno ribariti.

To lahko počnete tudi na Bukovniškem jezeru, kjer so doma linji in krapi, v neposredni bližini se nahaja še studenec in 26 zdravilnih, sproščanju namenjenih, energetskih točk.

5. Gurmanske postojanke 🍷😊

Iz Prekmurja nikar ne odhajajte ne da bi poskusili katero od lokalnih poslastic – tradicionalno prekmursko gibanico, bograč, šunko, meso iz tünke, dödöle – in brez steklenice domačega bučnega olja ali rujne kapljice.

Foto: Slovenia.info

Najbolje uspevajo sivi pinot, rizling, traminec, sauvignon, chardonnay in vsem dobro znana radgonska penina. Te pridelujejo v Ljutomersko-ormoškem vinorodnem okolišu, Lendavskih in Radgonsko-Kapelskih goricah ter goričkih vinogradih.

Foto: Vinarium Lendava