Zima v promet prinaša zahtevne pogoje, ki za voznika predstavljajo poseben izziv. A kljub zasneženim in poledenelim cestam se vožnji v največ primerih ne moremo izogniti. Tako je pomembno, da pripravi voznika in vozila na tovrstne pogoje posvetimo posebno pozornost. Tako smo pripravili 10 zimskih nasvetov. ❄️

#1 Pripravite se na vsako posamezno vožnjo

Za varen in pravočasen prihod na cilj je pomembno načrtovanje poti. Predlagamo, da pred odhodom od doma najprej preverite informacije o stanju na cestah, ki so na voljo na spletnih portalih ali v mobilnih aplikacijah številnih ponudnikov. Tako boste vedeli, ali vas na vaši poti morebiti čaka zastoj. Slednjemu se boste s tem lahko izognili, ali pa s telefonskim klicem na cilj pravočasno javili svojo zamudo. Časovna stiska in naglica za volanom namreč v zahtevnih zimskih razmerah nikakor nista sprejemljivi.

#2 Očistite vozilo

Za optimalno vidljivost mora biti vaše vozilo pred pričetkom vožnje očiščeno snega in ledu. Posebno pozornost namenite steklenim površinam in žarometom, obenem pa morate čim bolj očistiti tudi ostale površine vozila. Led lahko namreč začne ob taljenju leteti z vozila, s tem pa ogrožamo varnost ostalih udeležencev v prometu, ki vozijo za nami.

Najbolje je, da vozilo pred začetkom čiščenja ogrejemo (vklopimo gretje stekel in ogledal). Drgnjenje ledu “na silo” ni najbolj priporočljivo, saj lahko površine vozila poškodujete. Priporočamo, da raje počakate nekaj minut – vozilo se bo tako ogrelo in ga bo lažje očistiti. Prav tako za čiščenje vetrobranskega stekla ne uporabite brisalcev, saj lahko trajno poškodujete metlice brisalcev, pa tudi samo vetrobransko steklo.

#3 Speljujte nežno

Občutek za ravnanje s stopalko za pospeševanje je pozimi še pomembnejši. In to še posebej velja za električna vozila, saj vemo, da ta zaradi instantnega navora zelo rada zavrtijo pogonski kolesi v prazno. Prednji kolesi imejte ob speljevanju usmerjeni naravnost.

Da se ob speljevanju z zasnežene površine ne bi vkopali, je priporočljivo, da čim bolj očistimo del poti neposredno pred pogonskimi kolesi. To lahko preprosto naredimo z rahlo vožnjo naprej in nazaj (sneg tako potlačimo in utrdimo), v globljem snegu pa bo potrebno uporabiti tudi lopato ali posuti nekaj grobega materiala (npr. peska ali soli). Pazite na vrtenje koles v prazno, saj se boste na ta način vkopali še bolj.

#4 Upoštevajte opozorilne prometne znake

Na morebitne prežeče nevarnosti nas na cesti opozarja prometna signalizacija. Posebej pozorni bodite na prometne znake (primarne in dopolnilne), ki na primer obvezujejo uporabo snežnih verig, pa tudi na prometna znaka, ki označujeta nevarnost poledice in spolzkega vozišča.

#5 Vklopite (in pravočasno izklopite) meglenke

Zimo zelo pogosto spremlja megla. Ko je vidljivost manjša od 50 metrov, se najvišja dovoljenost hitrost zmanjša na 50 km/h – ne glede na tip ceste. Ob tovrstnih pogojih uporabljamo zasenčene žaromete in meglenke.

Uporaba meglenk je dovoljena le, ko je vidljivost manjša od 50 m, zato jih ne pozabite izklopiti, ko megla izgine. Prav tako sta zadnji meglenki zelo moteči pri vožnji na majhni razdalji (npr. v koloni), zato jih morate izklopiti tudi tedaj.

#6 Zavorna pot je lahko desetkrat daljša

Varnostna razdalja je v zimskih razmerah bolj “varnostna” kot kdajkoli. Zaradi slabšega oprijema zavore avtomobila na zasneženem ali poledenelem cestišču niso tako učinkovite, saj pnevmatika hitro zdrsne. Tako se lahko zavorna pot poveča celo za desetkrat – dejstvo, ki ga moramo za volanom nujno upoštevati.

#7 Ne menjajte voznih pasov po nepotrebnem

Pozimi se pogosto zgodi, da med voznimi pasovi ostanejo globlje zaplate snega ali snežne brozge. Tako lahko vozilo ob menjavi voznega pasu izgubi oprijem, kar je lahko izjemno nevarno. Če je vozišče le delno sčiščeno, bo vožnja po “tirnicah”, ki so jih naredila vozila, nudila boljši oprijem pnevmatik z voziščem.

#8 Predvidevajte ustavljanja ali speljevanja po klancu

Ko se približujete vzponu, držite daljšo varnostno razdaljo do vozila pred vami, da vam ne bo treba zavirati ali se nemara celo ustaviti. Speljevanje na zasneženem in poledenelem vozišču v klanec je lahko zelo zahtevno, nevarno in pogosto celo neizvedljivo.

Pred spustom po klancu navzdol močno zmanjšajte hitrost. Spustite se počasi, držite večjo varnostno razdaljo in čim manj uporabljajte zavoro, da vozilo ne zdrsne. Ob potrebi na zavoro pritisnite zelo počasi.

#9 Bodite obzirni in ne ogrožajte pešcev

Pločniki lahko v zimskih razmerah ostanejo dalj časa neočiščeni, zato pričakujte, da se lahko zaradi neprehodnosti pešci kaj hitro znajdejo na cestišču. Ob prehitevanju pešca (pa tudi pri vožnji mimo, ko je ta na pločniku) poskrbite za primerno bočno razdaljo. Tako ne boste ogrozili njegove varnosti, obenem pa ga ne boste poškropili s snežno brozgo.

#10 Če obtičite

Če vozilo obstane in situacije nismo zmožni več rešiti, moramo vozilo in sebe primerno zavarovati, da ne bi prišlo do naleta. V tem primeru oblečemo odsevni jopič, na primerno razdaljo postavimo varnostni trikotnik ter pokličemo specializirano (vlečno) službo za pomoč na cesti. Če tega ne storimo v skladu s predpisi, je situacija lahko izredno nevarna za nas in ostale udeležence v prometu, čakajo pa nas lahko tudi kazenske točke in globa za prometne prekrške.

Zaradi tovrstnih primerov je še posebej pomembno, da se na pot odpravimo primerno oblečeni in obuti.

Vozilo mora biti pripravljeno že jeseni

Ustrezne pnevmatike, delujoči pripomočki (gretje stekel, pranje stekel, svetlobna oprema …), dovolj tekočine za pranje stekel, nepoškodovane in neiztrošene metlice brisalcev ter tehnična brezhibnost vozila predstavljajo predpogoj za varno zimsko vožnjo. V primeru lastniškega vozila je naloga vsakega uporabnika, da svoje vozilo ustrezno pripravi že jeseni. No, v primeru vozil Avant2Go pa za vse našteto pravočasno poskrbi naša tehnična ekipa.

Želimo vam varno zimsko vožnjo. ❄️😉