Iz predmestja nizozemskega mesta Utrecht prihaja zanimiv primer okolju prijazne, eko vile.

Moderna hiša načrtovalca Studio Public se ponaša z zeleno, okolju prijazno okolico s poudarkom na naravnih materialih in uporabi obnovljive energije. Bivališče, ki ga “poganja” sonce, je energijsko samozadostno in ga celo dopolnjuje naravno filtriran bazen brez klora.

Ta eko vila ima dve spalnici in dnevni prostor, jedilnico in kuhinjo. Zunanjost je odeta v kombinacijo jeklenih plošč ter mavčnih in lesenih panelov. Steklene stene in pametno umeščena strešna okna nudijo zajeten vir naravne svetlobe.

Tako kot zunanjost tudi notranjost zaznamuje pestra paleta naravnih materialov in minimalističen dizajn. Les je prevladujoč material, ki povezuje različne prostore, od omar v kopalnicah do talnih oblog v bivalnih prostorih.

Poleg sončnih panelov je eko vila opremljena tudi s toplotno črpalko. Uporaba obnovljive energije v kombinaciji z učinkovito izolacijo in poudarkom na naravni dnevni svetlobi omogoča, da je dom sposoben proizvesti vso lastno energijo – včasih tudi z dovolj veliko zalogo, da jo lahko spušča nazaj v omrežje.

Povzeto po: Design Milk

Foto: Marsel Loermans (Studio Public)