Vozila, ki jih poganja električna energija, niso zgolj učinkovita in prijazna okolju, pač pa so zaradi specifik elektromotorja lahko tudi zelo hitra. Za vas smo izbrskali 5 zanimivih rekordov, ki jih doslej morda še niste poznali … 🏁😉

1. Prvi rekord sega že v leto 1898, ko je francoski magazin La France Automobile organiziral prvo tekmovanje v podiranju avtomobilskih hitrostnih rekordov. Rekordi so padali kot za stavo. Najhitrejši izmed vseh sodelujočih je bil električni avtomobil z nazivom Jeantaud Duc, ki je “leteči” kilometer prevozil v 57 sekundah, s povprečno hitrostjo 63,13 km/h.

2. Seveda prvi “uradni” rekord ni zdržal prav dolgo. Pravzaprav so ga drzni avtomobilski pionirji že v naslednjih štirih meseceh izboljšali kar petkrat. Mejnik 100 kilometrov na uro je bil prvič presežen aprila 1899. Z za tisti čas vrtoglavo hitrostjo je na štirih kolesih prvič vozil Belgijec Camille Jenatzy, ki je sedel za krmilom električnega vozila La Jamais Contente (ime v prevodu pomeni “nikoli zadovoljen”). To je bilo prvo vozilo na svetu, ki je bilo namensko izdelano zgolj za izboljšanje hitrostnega rekorda.

3. Avtomobili s konca 19. stoletja so z današnjimi proizvodi avtomobilske industrije seveda poponoma neprimerljivi, a bodo njihovi dosežki za vedno zapisani v naših knjigah. Tako je z najmodernejšimi dirkališči današnjega časa neprimerljiva tudi slovita “severna zanka” legendarnega dirkališča Nürburgring v Nemčiji, a proizvajalci vozil tam še danes zavzeto tekmujejo za najboljši dosežek. V kategoriji električnih vozil je krog najhitreje doslej prevozil avtomobil Nio EP9. Električni superšportnik, ki zlahka dosega hitrosti nad 300 km/h je s časom skoraj 21 kilometrov dolgega kroga opravil v zgolj 6 minutah, 45 sekundah in 9 desetinkah.

Foto: Venturi 2016 Shivraj Gohil Spacesuit Media

 4. Najvišja hitrost, ki jo je do danes doseglo električno vozilo, znaša 549,43 km/h. Gre za avtomobil Buckeye Bullet, ki so ga ustvarili študentje ameriške univerze Ohio State s pomočjo francoskega avtomobilskega proizvajalca Venturija. Rekord je bil postavljen na slanišču Bonneville Salt Flats v Utahu. Ekipa že dela na novem vozilu, ki naj bi preseglo hitrost vsaj 600 km/h.

5. Zadnji v vrsti rekordov je bil postavljen letos poleti, zanj pa je na najznamenitejši “gorskohitrostni” dirki na svetu (dirki na Pikes Peak) poskrbel Volkswagen s svojim električnim dirkalnikom I.D. R Pikes Peak z močjo 500 kW (680 KM). Francoski voznik Romain Dumas je premagal konkuren­co s klasično pogonsko tehnologijo in tako ne le izboljšal dosedanji rekord za električna vozila, temveč tudi rekord vseh časov Sébastiena Loeba iz leta 2013, in sicer za celih 16 sekund. Dumasov novi najboljši čas znaša 7:57,148 minute in se sedaj uvršča na vrh seznama zmagovalcev dirke Pikes Peak, med katere spadajo številna slovita imena.