Čeprav se letos ženevskega avtomobilskega salona zaradi preventivnih zdravstvenih ukrepov v Švici nismo mogli udeležiti, pa od tam kljub vsemu po digitalnih poteh prihajajo številne zanimive informacije o novostih.

Ena izmed takih je zagotovo vest o novem BMW-jevem konceptu i4. Ta nakazuje zasnovo in značaj serijskega električnega avtomobila, ki bo na svetovne ceste zapeljal v letu 2021.

Kompaktna limuzina po podatkih proizvajalca navdušuje s športnimi zmogljivostmi ter velikim električnim dosegom.

Baterija ima kapaciteto 80 kWh, kar naj bi po podatkih standarda WLTP ob enem polnjenju zadoščalo za kar 600 kilometrov vožnje. BMW pravi, da naj bi tako visoko številko dosegli predvsem po zaslugi zelo učinkovitega elektromotorja ter nizkega zračnega upora.

Koncept i4 žene le en elektromotor, ki je nameščen na zadnji osi. Slednji razpolaga s kar 530 “konjskimi močmi”, kar naj bi zadostovalo za doseganje hitrosti 100 km/h v le štirih sekundah.

Oblika koncepta je kajpak zelo futuristična in bo v primeru serijskega modela po napovedih nekoliko bolj konzervativna. Pri BMW-ju dodajajo, da naj bi bil le-ta precej podoben njihovima priljubljenima modeloma – seriji 3 in prihajajoči seriji 4.

Pustimo se presenetiti. 🙂