Letošnji pariški salon je s številnimi predstavljenimi novostmi precej obogatil vozni park električnih avtomobilov in nakazal smernice za prihodnji razvoj.

Na ogled: Od predstavitve dolgopričakovane Tesle Modela 3, adutov prestižnih evropskih znamk, do luksuznih, retro in futurističnih konceptov, ki bodo poleg električnega pogona v (bližnji) prihodnosti nadgrajeni tudi z visokimi stopnjami avtonomije.

Za začetek naše fotozgodbe vam bomo pokazali 100-odstotno električne novosti iz Pariza, ki bodo kmalu (ali pa so celo že) na voljo evropskim voznikom, v nadaljevanju pa se bomo posvetli izredno zanimivim, celo neverjetnim futurističnim konceptom. Tukaj je prvi del:

Jaguar I-Pace

I-Pace, Jaguarjev prvi popolnoma električni avtomobil, je že nekaj časa deležen hvale avtomobilstične stroke. Njegovo poslanstvo je združevati občutek prestiža, oblikovno dinamiko, športne zmogljivosti in vsakodnevno uporabnost. Maksimalna moč znaša 394 KM, na cestišče pa se prenaša prek štirikolesnega pogona. Baterija kapacitete 90 kWh zadostuje za okoli 480 kilometrov (po standardu WLTP) z enim polnjenjem.

Jaguar je na pariškem avtomobilskem salonu predstavil tudi dirkaško različico svojega električnega paradnega konja. Ta bo kot podporna serija Formule E nastopala na svetovnih uličnih dirkališčih že v prihodnji sezoni.

Mercedes-Benz EQC

V Parizu je bil prvič javnosti predstavljen tudi Mercedes-Benz EQC. Električni SUV bo na ceste zapeljal predvidoma proti koncu prihodnjega leta, za njim pa še številni drugi električni modeli, kot napovedujejo pri Mercedesu.

EQC je 4,7 metra dolg petsedežnik, ki ga znamujejo zelo čisto oblikovne linije – ponovno plod dela slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika. Največja moč modela EQC znaša prek 400 KM. Baterija z energijsko zalogo 80 kWh naj bi novincu (po WLTP) zadoščala za približno 450 kilometrov dosega z enim polnjenjem, obstaja pa tudi možnost, da bosta do serijske proizvodnje baterija in učinkovitost še večja. Mercedes trdi, da bo hitro polnjenje do 10 do 80 odstotkov napolnjenosti trajalo vsega 40 minut.

Tesla Model 3

Teslin Model 3 – prvi proizvod ameriške znamke, ki ga lahko označimo za dostopnega širši množici voznikov, je v Parizu “pobral smetano”. Deležen je bil namreč izjemno velike pozornosti, saj je prav na avtosalonu v francoski prestolnici dočakal svojo evropsko premiero.

Naša ekipa je “čez lužo” že sedla za volan Modela 3 in dodobra preverila, kako se obnese njegov minimalistični slog v kombinaciji z eno trenutno najnaprednejših tehnologij v ponudbi avtomobilskega trga:

#avant2go brezemisijski test: Tesla Model 3

Kmalu sledi tudi drugi del fotozgodbe še s tremi zanimivimi novostmi.

Kateri avtomobil iz pariške ponudbe pa je najbolj navdušil tebe? Zaupaj nam v komentarjih na našem Facebook profilu! 😉