Tokrat smo na #avant2go brezemisijski test popeljali električnega novinca z Otoka. Jaguar I-Pace je že uspel navdušiti strokovno javnost, o čemer pričajo številne prejete nagrade. Poglejmo, katerih je pet ključnih spoznanj, do katerih smo ob preizkusu vozila prišli tudi v naši ekipi:

1. Prostoren

Prva stvar, ki jo opazimo ob srečanju z novim električnim Jaguarjem, je njegova prostornost. Gre za nekakšnega križanca med mestnim terencem in kupejem. Glede na dosedanje izkušnje bi upravičeno pričakovali, da je prostornost in uporabnost tovrstno oblikovanega vozila vsaj delno v drugem planu. Pa temu v primeru I-Pacea niti slučajno ni tako.

Že potniška kabina je zelo prostorna – glede na obliko vozila nekoliko presenetljivo tudi za potnika na zadnji klopi. Dodajmo še podatek o prtljažnem prostoru. Če seštejemo manjši prednji in precej večji zadnji prtljažni prostor dobimo prek 600 litrov uporabne prostornine, kar je že na nivoju praktičnih družinskih karavanov. Samo zadnji prtljažnik ima prostornino 577, kar je primerljivo na primer z modelom BMW serije 3 v karavanski izvedbi.

2. Zelo vozniški

Ko poprimemo za konkavno oblikovan volanski obroč, ki je mimogrede oblečen v alkantaro, imamo občutek, kot bi sedli v pravi dirkalnik. Dejstvo pa je, da niti nismo prav daleč od tega. Kljub temu da je I-Pace v prvi vrsti namenjen povsem vsakdanji rabi, gre za zelo športen električni avto (in tudi volan je temu primerno “trd” ob vrtenju).

Dva elektromotorja, po eden na vsaki osi, skupno razvijeta kar 400 “konjev”, obenem pa I-Pace postreže še s konstantnih 696 Nm navora. Dovolj da s polnim pritiskom stopalke za pospeševanje 100 km/h dosežemo v vsega 4,8 sekunde. Če menite, da številka ni ravno ekstremna, vam zaupamo, da je zaradi karakteristik električnega pogona začetni pospešek zares sunkovit, da ne rečemo vratolomen.

Tudi velika masa vozila (2.133 kilogramov) se v zavojih ne občuti preveč, morda nekoliko bolj ob agresivnejšem zaviranju pri višji hitrosti. Levji delež seveda prispeva baterija, ki pa je, kot je to pri električnih vozilih v navadi, umeščena na dno vozila. To omogoča nizko težišče in idealno razporejeno težo med prednjim in zadnjim delom vozila (50:50).

3. Doseg in polnjenje

Pri vožnji I-Pacea razpolagamo z baterijsko zalogo 90 kWh, kar je primerljivo s Teslinim Modelom X in Audijevim E-tronom. Po težko dosegljivem standardu WLTP naj bi z I-Paceom z enim polnjenjem lahko prevozili kar 470 kilometrov – številka, ki se je za pretirano izkazala tudi med našim testom.

V realnih pogojih lahko glede na naša opažanja z enim polnjenjem prevozimo okoli 350 kilometrov, morda kakšna dva ducata več, če še nekoliko bolj pazimo na porabo energije.

Na AC polnilnici lahko I-Pacea z močjo 7 kW do 80 % napolnimo v približno 10 urah, na hitri (DC) pa bo z močjo do 100 kW šlo v približno 45 minutah.

4. Nagrade

I-Pace je že danes eden največkrat nagrajenih avtomobilov v zgodovini. Prejel je namreč kar 62 mednarodnih nagrad na različnih področjih. Med drugim je bil proglašen tudi za Evropski in Svetovni avto leta 2019.

Med preizkusom smo se želeli prepričati o veljavnosti vseh zbranih nagrad. Priznamo, zelo težko bi oporekali kateri koli, saj je I-Pace celostno gledano zares izvrsten in poseben avtomobil. Če že moramo izpostaviti vsaj eno področje, kjer I-Pace za tekmeci še nekoliko zaostaja, je to zagotovo multimedijski/”infotainment” sistem. Ta je sicer zelo lično umeščen in grafično dodelan, a za povprečnega uporabnika vozila preveč kompliciran, še bolj pa zmoti slabša odzivnost v primerjavi s primerljivimi vozili – o prednosti Tesle tukaj kajpak niti nima smisla izgubljati besed.

5. Pogumen dizajn

Že res, da imajo “vsake oči svojega malarja”, a redko kdo ne bo prikimal, če rečemo, da so se dizajna svojega električnega novinca pri Jaguarju lotili zelo pogumno. Morda bi ga na bolj futurističnem polu oblikovanja lahko postavili celo ob bok BMW-jema i3 in i8. Če bi prespali zadnje leto in prezrli vse avtomobilske novice, bi nas kdo lahko prepričal, da imamo opravka celo s kakšnim konceptnim vozilom.

Vas o našem preizkusu vozila zanima še kaj? Vabljeni, da nam zastavite vprašanja na naši Facebook strani, oziroma našem Instagram profilu. 😉