Volkswagen že nekaj časa predstavlja svoj prihajajoči model ID.3, ki bo nastopil v priljubljenem “Golfovem” razredu. Uradno premiero ta avtomobilski gigant pripravlja za avtomobilski salon v Frankfurtu, a poglejmo, kaj so doslej o tem težko pričakovanem novincu že razkrili … 😉

  1. ID.3 stoji na novi platformi MEB, ki v nasprotju s siceršnjimi pristopi ni naknadno prilagojena platforma za vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem, ampak je bila že od začetka sistematično zasnovana za električne pogonske sisteme. Njena modularna zasnova omogoča masovno/cenejšo proizvodnjo različnih električnih vozil.

  2. Na podvozju lahko opazimo v zadnjo premo vgrajen elektromotor z menjalnikom in baterijo, ki je vgrajena v dnu vozila in zavzema malo prostora. Tako avtomobil lahko doseže optimalno porazdelitev mase za boljše vozne lastnosti in potnikom istočasno nudi udoben visok položaj sedenja. Prenos moči z motorja na zadnjo premo bo potekal prek 1‑stopenjskega menjalnika.

  3. ID.3 bo na voljo v treh baterijskih izvedbah s kapacitetami 4558 ali 77 kWh. Po standardu WLTP naj bi novinec z enim polnjenjem dosegel 330420, ali pa 550 kilometrov z enim polnjenjem skladno s kapaciteto baterije.

  4. Baterijo modela ID.3 bomo lahko s pomočjo hitrega polnjenja z do 125 kW moči predvidoma napolnili od nič na 80 odstotkov v le 30 minutah.

  5. Model ID.3 bodo proizvajali v Zwickauu, kjer trenutno nastaja največja in najzmogljivejša tovarna električnih avtomobilov v Evropi. Pri tem gre za prvo popolno preobrazbo velike tovarne avtomobilov na svetu. V prihodnje bo tovarna izdelovala izključno električna vozila, njena proizvodna zmogljivost pa bo 330.000 vozil letno.