Teslin Model X v avtomobilskem svetu ta trenutek (z izjemo manjšega Jaguarja i-Pace) nima konkurence. Gre za električno vozilo, ki uporabniku zagotavlja vrhunske zmogljivosti in vsestransko uporabnost, poleg tega pa ima zaradi baterijske kapacitete tudi potencialno velik doseg.

Model X je bil predstavljen jeseni leta 2015 z misijo pospešiti preobrazbo svetovnega transporta v trajnostne oblike. Veliki SUV-ji so dandanes zelo priljubljena izbira voznikov, saj zagotavljajo prijetno in udobno vožnjo, varnost, veliko prostora ter povečini tudi zavildjive terenske lastnosti. Pri Tesli so z Modelom X uporabnikom torej želeli ponuditi prav to – seveda na njihov način …

Na #avant2go brezemisijski test smo tokrat popeljali Teslo Model X 90D.

Gre za električno vozilo, ki ga ženeta dva elektromotorja (eden spredaj in drugi zadaj). Njuna skupna moč znaša 422 KM in se prenaša na cestišče prek štirikolesnega pogona. Kako vse skupaj funkcionira v praksi?

Baterija kapacitete 90 kWh zadostuje, da s Teslo X z enim polnjenjem v optimalnih okoliščinah prevozimo skoraj 500 kilometrov – pri tem bi vozili s konstantno hitrostjo približno 60 kilometrov na uro, pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija. Pri mešani vožnji (mesto, relacija) Tesla X prevozi od 300 do 400 kilometrov, ob neugodnih (npr. zimskih) pogojih, hitri vožnji in vključeni klimatski napravi pa od 200 do 250 kilometrov.

Na preizkusu smo v poletnih (visokih) temperaturah z vozilom ob zelo mešanih načinih vožnje običajno uspeli prevoziti okoli 350 kilometrov z enim polnjenjem. Ko vozite ekonomično, gre številka lahko tudi prek 400. 😉

K zavidljivemu dosegu pripomore tudi najnižji količnik zračnega upora v tem segmentu vozil, ki znaša zgolj 0,24.

Tudi tedaj, ko se Model X izprazni, ga lahko na Teslini superpolnilnici napolnimo v 40 minutah. Polnjenje na klasični Teslini polnilnici bo medtem (za 100 %) trajalo do 8 ur, na domači vtičnici pa več kot en dan, a je še vedno odlična možnost za dopolniti vozilo (npr. ponoči, ko spimo).

V zakup moramo pač vzeti, da je kapaciteta baterije res velika, kar pa po drugi strani pomeni, da bomo le redko potrebovali 100-odstotno napolnjenost, oz. bomo baterijo uspeli povsem izprazniti. Na testu smo z vozilom namensko prevozili zajetno število kilometrov, a vseeno ni bilo bojazni, da bi se ujeli v časovno past izpraznjene baterije, k čemur pripomore tudi odlična programska oprema v vozilu, ki glede na izbrane cilje za nas načrtuje pot in morebitne potrebne postanke (ter ostale detajle, kot je npr. predvideni čas postanka/polnjenja).

Kljub temu, da gre za precej težek avtomobil (tehta debeli dve toni), moč dveh elektromotorjev in konstanten navor poskrbita, da Teslin crossover z oznako 90D do sto kilometrov na uro z mesta pospeši v manj kot petih sekundah. Sunek, ko vozilo z mesta poženemo z vso močjo, je res močan, kar gre pripisati navoru in šririkolesnemu pogonu, ki zagotavlja dobro trakcijo.

Če je Model X nadgrajen še z zmogljivejšim motorjem in omogočenim t. i. “ludicrous mode”, bo čas za tovrstno pospeševanje znašal zgolj 3,2 sekunde. Noro hitro, verjemite!

Kar naredi videz in funkcionalnost Tesle X zelo posebna, so zadnja vrata, ki se odpirajo vertikalno.

Človek bi pomislil, da to ni najbolj praktično. Pri Tesli so bili skozi razvoj vozila vztrajni in trdili, da tovrstno odpiranje in zapiranje vrat olajša dostopnost. Težavo prilagajanja ozkemu parkirnemu mestu, ali pa nizkemu stropu parkirne garaže, so rešili z dodatnimi pregibi. Odpiranje in zapiranje vrat je tako videti res fascinantno, že kar futuristično. Pripravite se na začudene poglede … 🙂

Tesla X je zelo prostoren avtomobil. Standardno je opremljen z dvema vrstama sedežev, kjer se lahko namesti pet oseb. Obenem razpolaga tudi z zajetno količino prtljažnega prostora. Na račun tega lahko zadaj opcijsko namestimo še eno vrsto sedežev. Tako lahko Tesla X sprejme tudi šest ali sedem potnikov. V primeru našega vozila je bilo sedežev šest, po dva v vsaki vrsti.

Hej, nismo še omenili, da avtomobil razpolaga z dvema prtljažnikoma. Tudi prednji je povsem dostojne velikosti za prevoz več nekoliko manjših kosov prtljage.

Če so v preteklosti kritike letele na izdelavo Teslinih avtomobilov in kakovost uporabljenih materialov, je Model X na tem področju že na znatno boljšem nivoju. Seveda lahko najdemo kakšno možnost za izboljšave, a dejstvo je, da Tesla večino svojih moči usmerja v razvoj uporabniške izkušnje, električnega pogona in tehnologij avtonomne vožnje.

V notranjosti vozila je “pozornost” tako ali tako povsem pri osrednjem zaslonu, ki je zares izjemen in se mu kateri izmed preostalih avtomobilskih proizvajalcev za zdaj še ni uspel približati. Na zaslonu lahko upravljamo domala vse funkcije vozila – tudi odpiramo vrata in premikamo sedeže. Zaslon deluje izredno hitro in odzivno, poleg tega pa je uporaba sistema tudi zelo preprosta. Uporabnik njegove funkcije kaj hitro osvoji. Zaradi neprestane povezanosti vozila s svetovnim spletom imamo na voljo številne funkcije. Zelo uporabno je npr. prikazovanje gostote prometa na zemljevidu v realnem času (prek platforme Google Maps).

Ob številnih tehnološko najnaprednejših varnostnih sistemih, s katerimi je opremljena, je Tesla X seveda še vedno zelo varno grajen avtomobil. Nekateri jo po varnosti primerjajo z Volvom XC90, ki velja za morda najvarnejši avtomobil na trgu. Asistenčni sistemi najtežje preprečijo bočne trke, zato so slednjim pri Tesli posvetili posebno pozornost. Bojda je bok Tesle X tako trden, da je na testu varnosti polomil drog, v katerega bi se moral zaleteti.

In naposled je tu še Teslin “avtopilot”. Za tiste, ki o delovanju tega sistema še niste brali ali ga preizkusili, naj povemo, da gre za skupino pomagal, ki skušajo preprečiti vozniške napake zaradi nepozornosti ali utrujenosti na dolgih vožnjah. Teslin sistem je za svojo stopnjo avtomatizacije (to je šele začetna raven) napreden – poti na avtocestah lahko premaguje domala povsem avtonomno (na določen časovni interval sistem sicer zahteva posredovanje voznika). Vozne pasove menja povsem samodejno, ko mu to zaukažemo z vklopom smerne utripalke in senzorji zaznajo prosto pot. Sistem odlično deluje tudi v zastojih, ko ne potrebuje “vmešavanja” voznika in celo na bolje označenih regionalnih cestah. Fascinantno!

Tesla Model X je torej eden najnaprednejših avtomobilov, ki vozijo po naših cestah. Ima raznovrstne kvalitete, kot so varnost, uporabnost, prostornost, zmogljivost in tehnološka naprednost. Po vtisih, ki smo jih zbrali na testu, na Teslin Model X mnogo ljudi še vedno gleda, kot na avtomobil iz prihodnosti. A potrebno je poudariti, da je tehnologija razvita ter na voljo tukaj in zdaj. Teslinih produktov iz prihodnosti pa se lahko na ta način zgolj veselimo in jih nestrpno pričakujemo, tudi, ker vidimo, da ostali proizvajalci ne spijo in intenzivno razvijajo svoje brezemisijske paradne konje … ;).

This slideshow requires JavaScript.