Tokrat se nismo zaljubili na prvi pogled

Model ID.3 je za koncern Volkswagen tretji velik mejnik po Hrošču in Golfu. Dolgo so ga napovedovali in ga pompozno (a z velikim zamikom) poslali na trg.

Od ID.3 smo zares veliko pričakovali in prvi stiki s prototipnim vozilom so nas kar malce razočarali – predvsem, ko smo bili pozorni na kakovost materialov in uporabnost osrednjega sistema. Pretirano navdušila nas ni niti prva kratka vožnja leto po prvem stiku z novincem.

A sledil je daljši test in z vsakim kilometrom je bila vožnja bolj prepričljiva. Lahko bi rekli, da ni bila ljubezen na prvi pogled, temveč se je ljubezen razvila skozi daljše obdobje.

S kilometri so velika pričakovanja dobila trdno potrditev

Voznikovo delovno okolje je tu povsem drugačno kot pri ostalih modelih tega proizvajalca. Večina gumbov za nastavitve se je premaknila na osrednji zaslon, vendar ostajajo znani gumbi na volanu, ločeno upravljanje s svetili ter nastavitve temperature za voznika in sovoznika. 

Sedeži so dokaj preprosti, ampak povsem udobni tudi za daljše vožnje. Z nastavitvijo volana v obe smeri si z lahkoto nastavite primeren položaj za volanom in posebnost je, da se mali zaslon za volanskim obročem premika z volanskim mehanizmom, tako pa je vedno pregleden za voznika.

Tišina v vozilu dobesedno navduši. Že takoj po zapiranju vrat smo imeli kar nekako “vakuumski” občutek in tudi na avtocesti pri 130, ko smo prehitevali tovorna vozila, je bil hrup v kabini minimalen.

Kaj pa vožnja?

ID.3 ima neznačilen pogon za Volkswagnove modele, in sicer na zadnji par koles. To odpravi vse slabosti, ki jih je imel e-Golf z zdrsavanjem prednjih koles pri skoraj vsakem speljevanju. Vožnja za zadnjim pogonom je v ovinkih malenkost drugačna, vendar je avto zelo uravnotežen in elektronika hitro ter učinkovito prepreči vozniške napake.

Lega na zaviti cesti je navdušujoča in ceste se ID.3 drži kot kakšen športen Golf z oznako GTI. Elektromotor ima vedno dovolj zaloge navora in moči. Vzmetenje je nastavljeno bolj športno/trdo, zato je avto na slabših podlagah nekoliko neudoben.

Pametna tehnika dela v sledi varnosti

Zelo uporabna je funkcija radarskega tempomata, zadrževanja vozila na voznem pasu ter prepoznavanje znakov in podatkov iz navigacije, ko se hitrost samodejno prilagaja omejitvam in ovinkom (tudi na lokalni cesti z omejitvijo 90 km/h se hitrost v ostrem ovinku sama ustrezno zniža).

Vožnja tako postaja nekako podobna kakšni video igri, kjer voznik ne skrbi več za hitrost, temveč samo suka volan. Funkcija deluje res dobro, a opozarjamo na dve težavi.

Prvič: Slovenski sistem brez preklica omejitev ji včasih ne leži najbolje, zato občasno predolgo vztraja pri omejitvi, ki je v resnici ni več.

Drugič: Na avtocesti se sistem občasno zanese na stare podatke navigacije in zmanjšuje hitrost na mestih bivših cestninskih postaj. Za voznika je precej nadležno, ko sistem samodejno zavira na prehitevalnem pasu s 130 na 40 km/h. Verjamemo, da bodo to pri Volkswagnu s posodobitvami navigacije kmalu popravili.

Pohvaliti želimo tudi matrične LED žaromete, ki so z funkcijo samodejne prilagoditve svetlobnega snopa in zatemnitve odlični za nočno vožnjo, saj ne zaslepijo voznikov, ki nam prihajajo nasproti.

Kompakten, a nadpovprečno prostoren in praktičen

ID.3 je v dolžino podoben sorodniku Golfu vendar je notranjost precej prostornejša, kar je vidno predvsem pri zadnjih sedežih ter prtljažniku, ki bi moral ustrezati vsaj tričlanski družini na večini poti. Za počitnice pa lahko uporabimo tudi strešni nosilec.

Soliden pri porabi

Poraba vozila je pri potovanju iz prestolnice do Maribora z vožnjo po maksimalnih omejitvah pri temperaturi okoli 15 stopinj znašala 19,5 kWh/100 km, kar je pri tej hitrosti dober dosežek in pomeni, da bi bil avtocestni doseg s polno baterijo lahko preko 280 km.

Poraba pri padcu temperature naraste za približno 15 do 20% (pri 4 stopinjah Celzija), zato bi bila različica s toplotno črpalko v hladnem obdobju boljša izbira.

V praksi lahko pri temperaturah nad 10 stopinjami Celzija z vozilom pri normalni hitrosti prevozimo pot iz Ljubljane v Maribor in nazaj, pri nižjih temperaturah pa bi bilo potrebno na kratko dopolniti ali pa zmanjšati potovalno hitrost.

Ali je Volkswagen ID.3 pravi/novi »das Auto«?

Po našem mnenju je. To je avto nove generacije, ki bo kmalu prevladala in je eden prvih resnih znanilcev velikih sprememb na cestah in avtomobilskih trgih po svetu.