Tokrat smo sedli za volan modela ID.4, ki je srednje velik mestni terenec in drugi Volkswagen narejen na novi električni platformi.

Ker nas je predhodnik ID.3 z vozno dinamiko in udobjem pozitivno presenetil, smo z enakimi pričakovanji pričeli tudi test modela ID.4 1st Edition Pro z baterijo neto kapacitete 77 kilovatnih ur.

Prvi vtis in primerjava z manjšim bratom

Na prvi pogled je vse enako kot pri ID.3, a nato spoznamo nekaj pomembnih razlik.

Za začetek se sedi višje, ID.4 pa je tudi daljši in ima bistveno večji prtljažnik s preko 500 litri uporabne prostornine – dovolj tudi za povprečno družinsko rabo. No, enako kot pri ID.3 tudi tu manjka nek poglobljen prostor v prtljažniku, kamor bi pospravili kable za polnjenje (konkurenca električnih vozil v tem razredu to ima).

Ko v vozilo pogledamo še bolj podrobno, hitro opazimo, da so materiali armature in vrat na nekoliko višjem nivoju kot v modelu ID.3.

Kaj pa vožnja in doseg?

Pri polni bateriji je zaslon pokazal le 380 kilometrov električnega dosega in pomislili smo že, da smo sedli v vozilo z manjšo izmed dveh razpoložljivih baterij s kapaciteto 58 kWh.

Ni nam preostalo drugega, kot da smo ponastavili števce kilometrov in porabe ter se podali po avtocesti proti gričem in zavitim cestam Dolenjske in Bele krajine.

Že po prvih kilometrih avtoceste je doseg začel naraščati in ne padati. Takoj smo ugotovili, da je pred nami imel nekdo težjo nogo od nas, in da ima baterija očitno res kapaciteto 77 kWh.

Po 200 kilometrih vožnje je naš predviden doseg še vedno znašal 270 km pri približno 60 % baterije. Vožnja s 130 km/h po avtocesti iz Novega mesta je doseg na cilju v Ljubljani znižala na 130 km in baterija je bila še daleč od prazne, kar nas je res presenetilo. Z baterijo take velikosti strah pred premajhnim dosegom postane preteklost.

Preizkusili smo tudi avtocestno vožnjo proti Primorski. Povprečna poraba od Ljubljane do Izole in nazaj je bila za polno avtocestno hitrost, višinsko razliko in precej veliko SUV “mrcino” s pnevmatikami dimenzij 255/50 R20 pri rezultatu 22,4kwh/100 km povsem sprejemljiva.

Primerjali smo še porabo ID.4 in ID.3 na relaciji Ljubljana-Maribor: Tu smo pri približno enakih vremenskih razmerah (sončno in 15 stopinj Celzija) z ID.3 dosegli porabo 19,5 kWh/100 km, z ID.4 pa celo 19,4 kWh/100 km, kar nas je prijetno presenetilo pri tem precej večjem in tudi težjem avtomobilu.

Primerjali smo ga z dizelsko gnanim, a dinamičnim BMW-jem

Sedeži so tudi v ID.4 enako dobri kot v manjšem bratu ID.3 in tudi po daljši vožnji ostanejo udobni. Mogoče na kakšni zelo ovinkasti cesti ne nudijo zadostne ledvene opore, a ID.4 seveda ni kakšen dirkalnik, temveč družinsko potovalno vozilo.

Po drugi strani pa vam bo ID.4 vseeno nudil precej veselja tudi na zaviti cesti, kjer je zaradi navora in nizkega težišča od klasičnih (torej bencinsko gnanih) cestnih terencev precej bolj okreten in prijeten za vožnjo. Kot zanimivost: Na pot smo vzeli tudi lastnika dizelsko gnanega BMW-ja X3, ki je bil navdušen nad lego na cesti v ovinkih, udobjem vožnje po luknjastih cestah, pospeški in tišino v potniški kabini. Na koncu je z navdušenjem potrdil: »Sedaj res verjamem, da je to prihodnost«.

ID.4 ruši “mite” na področju polnjenja

Polnjenje električnih vozil je dandanes še vedno pogosto problematično in z veseljem sporočamo, da ID.4 tudi na tem področju podira nekatere mite.

Zanimivo je, da je baterija sposobna prejemati polnjenje z relativno visoko močjo tudi preko 95 % napolnjenosti baterije, kar pomeni, da lahko polnite na polnilnicah, ki omogočajo polnjenje tudi s 100 kW moči.

V praksi, ko boste na primer potovali na morje proti Splitu, boste v času vmesnega postanka za toaleto in zelo hitro kavo napolnili baterijo za zajetno rezervo na cilju. Za običajne potrebe pa ID.4 omogoča polnjenje z 11 kW, kar na domači polnilnici pomeni, da lahko doma ali v službi popolnoma prazno vozilo napolnite v približno 7 urah.

Pod črto … odličen!

Posebej hvalimo prostornost prtljažnega prostora, udobje in zgleden električni doseg. Končna ocena je: »Sedi pet«!