Po več kot letu od testa Volkswagna ID.3 smo sedli še v njegov sestrski model Cupro Borna. Ta naj bi bil (nekoliko sodeč tudi po imenu znamke Cupra) vsaj malo “kovinsko žlahten”, predvsem pa smo od njega pričakovali športnega duha.

Baker je barvna kovina, ki je tesno povezana z elektriko. To je namreč eden boljših prevodnikov elektrike, obenem pa se uvršča med najbolj primerne kovine za izdelavo elektromotorjev. Za nameček ga najdemo tudi v baterijah.

Ob Cupri Bornu takoj opazimo podobnost z modelom ID.3, a obenem po zaslugi športnih detajlov tudi več dinamičnega karakterja.

Če je ID.3 v notranjosti bolj preprost, je Born njegovo nasprotje. Notranjost je namreč bolj domiselno in raznoliko oblikovana – predvsem po zaslugi materialov v videzu mikrotkanine na armaturi in zanimivimih vzorcev plastičnih letvic. Podoben dizajn zasledimo tudi na prednjih vratih, kjer je nekaj kovine in tkanine, a ta vsekakor ne deluje tako kakovostno in razkošno, kot na primer pri novem Meganu E-Tech. Notranja osvetlitev obrob je prek nastavitev barvno prilagodljiva, lahko pa tudi sledi modusu vožnje. Dizajn armature in zalonov je zelo podoben kot pri ID.3 in enako velja tudi za sam volan s kapacitivnimi tipkami ter haptičnim odzivom. To pomeni, da se ob vrtenju volana ali preprijemanju v bližini tipk lahko zgodi, da pomotoma podrsamo po tipki in hitro povečamo ali zmanjšamo glasnost, ali pa spremenimo hitrost vožnje ob uporabi tempomata.

Sedeži so v primerjavi z ID.3 prav tako bolj oblikovno dodelani. V oblazinjenju je “izrezanih” na stotine zanimivih vzorcev, ki obetajo tudi hlajenje sedežev, vendar ta funkcija v naš testni avtomobil ni bila vgrajena. Volan je nastavljiv v vse smeri, zato si z lahkoto nastavite najboljši položaj za volanom. Mali zaslon za volanskim obročem se (enako kot pri ID.3) premika skupaj z volanom, zato imamo nanj vedno dober pogled.

Dušenje hrupa med vožnjo je podobno ostalim koncernskim električnim modelom. Zvočni sistem je soliden ter zagotavlja lep in poln zvok, a ni tako zelo zmogljiv. Pri vožnji na obmorski promenadi tako kar pozabite, da boste s spuščenimi stekli in glasno glasbo pritegnili veliko pozornosti. 😄

Prostornost vozila je vključno s prtljažnikom povsem enaka kot pri modelu ID.3. Prtljažnik ima enako funkcionalno vmesno polico, pod katero lahko skrijemo vse kable, prvo pomoč in ostale drobnarije. Še vedno menimo, da bi Born (tako kot ID.3) moral ustrezati vsaj tričlanski družini, če ta le ni preveč prostorsko zahtevna. No, za počitnice lahko vedno uporabimo tudi strešni nosilec.

Kaj pa vožnja?

Vozne lastnosti modela ID.3 so nas po zaslugi pogona na zadnji kolesni par navdušile, enak pogon in enako moč pa ima tudi Cupra Born. Preizkusili smo ga na isti (zaviti) cesti med Kamnikom in Gornjim Gradom. Vožnja in lega na cesti sta navdušujoča, želeli pa smo si nekaj več odločnosti pogona pri pospeševanju, ko manjka nekaj “Cupra začimbe”.

V menijih smo kar nekaj časa iskali tipko za spremembo režima delovanja pogona in volana, ki ponuja načine “comfort”, “eco” in “sport”. Kot pri ostalih modelih, ki so osnovani na MEB platformi, ni skoraj nobene občutne razlike med načinoma “comfort” in “sport” – niti pri pospeševanju, niti pri čvrstosti krmiljenja. Edina občutna razlika je v moči regeneracije pri zaviranju, ki je v načinu “sport” za približno petino močnejša kot pri načinu “comfort”. Spreminjanje načinov delovanja nam je bolj všeč pri Meganu E-Tech, kjer so razlike res zelo občutne.

Preizkusili smo tudi asistenčne sisteme na čelu z radarskim tempomatom, samodejnim zadrževanjem vozila na voznem pasu ter prepoznavanjem prometnih znakov. Radarski tampomat deluje brezhibno tudi na avtocesti, ko se na primer pred nas v zadnjem trenutku “vrine” drugi voznik. Funkcija zadrževanja na voznem pasu nas je na drugi strani nekoliko razočarala, saj deluje precej nedosledno. Občasno, ko se smo se približali črti, je sistem volan učinkovito obrnil stran od črte, včasih pa se ni zgodilo popolnoma nič.

Born ima pa tudi “zanimivo” funkcijo “nadležni sopotnik 2.0” s preobsežnimi sugestijami za vožnjo, ki se izpisujejo na zaslonu za volanskim obročem. Sistem obvešča o prehitri vožnji, približevanju križiščem, vožnji preblizu robu voznega pasu in opozarja na trdno držanje volanskega obroča. Ta obvestila lahko v menijih izključimo, kar pa vam za “nadležnega sopotnika 1.0” ne moremo ravno garantirati. 🙈

Električni pogon je solidno varčen

Poraba električne energije je (vozili smo po omejitvah iz prestolnice do Maribora pri temperaturi okoli 25 stopinj) po podatkih vozila znašala 17,9 kWh/100 km, dejansko pa smo za 265 opravljenih kilometrov porabili 87% baterije. To pomeni, da smo nazaj prispeli “na rezervi” in za vožnjo porabili 50,46 kWh električne energije. To preračunano glede na razdaljo znaša 19,05 kWh/100 km in je zelo podobno porabi ID.3 na enaki destinaciji pri 15 stopinjah. Pri vožnji izven avtoceste lahko računamo na porabo okoli 16,5 kWh/100 km, kar je soliden rezultat. Če se vozimo previdno in tekoče med hitrostmi 50 km/h in 90 km/h ob temperaturi okoli 20 stopinj, pa se lahko poraba spusti tudi pod 13,5 kWh/100 km

Born se na izmeničnem toku polni trofazno z največjo močjo 11 kW ter na enosmernem toku z največjo močjo do 120 kW. Med našim testom smo sicer na 70 kW DC polnilnici dosegli samo 65 kW moči polnjenja.

Končna ocena

Born bi lahko bil z dodatkom strešnega nosilca po našem mnenju celo prvi in edini družinski avto. Po videzu je športno všečen, po funkcionalnosti, vožnji in ceni pa sta si precej podobna z “bratom” ID.3. Na koncu odloča okus posameznega kupca. Želite bolj “nasmejanega” ID.3 ali bolj “agresivnega” Borna?

Na našem blogu preberite še več testov električnih vozil

#Avant2Go brezemisijski test: Volkswagen ID.3 ⚡

#Avantcar brezemisijski test: Renault Megane E-Tech Electric ⚡

KLIK ZA VEČ TESTOV