Mustang Mach-e je prvi popolnoma električni Fordov avtomobil. Pri Fordu so se odločili, da mu nadenejo ime “Mustang”, da bi le-to izžarevalo športnost in “nebrzdano” moč – tokrat v preobleki CUV-ja. Njegova predstavitev v ZDA sega v poletje 2021, v letu 2022 pa je pripeljal tudi v Slovenijo.

Za nami so se obračale glave

Že po prvih metrih vožnje nam je postalo jasno, da tokrat na cesti ne bomo ostali neopaženi. Električni Mustang je namreč pravi magnet za poglede. Ta avtomobil na cestah še ni ravno pogost prizor, kar je gotovo prvi razlog za povečano pozornost mimoidočih. No, olje na ogenj sta prilila še živordeča barva ter na splošno mišičast videz, ki zaznamuje že doslej bolj poznanega, bencinskega “brata”.

Umetno “bencinsko hrumenje” smo raje izklopili

Ob vstopu v potniško kabino najprej opazimo velik vertikalno obrnjen zaslon z izstopajočim vrtljivim kontrolnim gumbom ter manjši zaslon za volanskim obročem. Armaturno ploščo in vratne obloge tvorijo različni materiali – tekstil, mehka plastika in plastika z motivom ogljikovih vlaken – konture pa izrisujejo privlačni rdeči šivi.

Osrednji zaslon je za uporabo dokaj intuitiven – predvsem sprehajanje po menijih je bolj pregledno in “naravno” kot pri večini avtomobilskih proizvajalcev. Zaslon uporabniku kar takoj predlaga povezavo s sistemoma Apple CarPlay in Android Auto.

Sami smo v naboru informacij pogrešali predvsem podatek o stanju napolnjenosti baterije na cilju, ki ga ponujajo vozila z “infotainmentom” zgrajenim na Googlovi programski arhitekturi (npr. Renault Megane E-Tech Electric ali Polestar 2), zato smo morali o odstotkih ugibati. Po drugi strani pa velja pohvaliti prikaz manjšega zaslona za krmilom, ki stalno prikazuje stanje baterije v odstotkih in pričakovani domet, kar nam olajša oceno potrebe po polnjenju.

Preizkušeni avtomobil je bil opremljen z opcijskim avdio sistemom proizvajalca Bang & Olufsen z desetimi zvočniki. Sistem ponuja kakovosten zvok v celotnem spektru – od basov, do zelo jasnih visokih tonov. Tudi pri Mustangu je kakovost zvoka odvisna od vira predvajanja: Pri predvajanju radijskega programa je tako zvok opazno manj kakovosten kot pri poslušanju glasbe prek platforme Spotify ali lastne glasbene knjižnice na pametnem telefonu.

Voznikov sedež v preizkušenem Mustangu je bil popolnoma električno nastavljiv (vključno z ledveno oporo), kar pomeni, da smo si skupaj z nastavitvami volana (v vseh smereh) zlahka nastavili optimalen vozniški položaj.

Umetno “hrumenje”, oziroma oponašanje bencinskega osemvaljnika, ki prihaja iz zvočnikov, smo takoj izključili. Bolj nam je namreč ugajala tišina, saj je Mustangova potniška kabina dobro zvočno zatesnjena in na ta način ne prepušča preveč zvokov s ceste. Nekaj več piša vetra smo zaznali le pri avtocestnih hitrostih, kjer se obučti slabša aerodinamika, ki jo terja atraktivna oblika vozila.

Zadek lahko po “mustangovsko” zapleše

Električni Mustang je ob prvem pritisku na stopalko za pospeševanje prav po “žrebčevsko” neučakan. “Cukne” namreč kot kakšen starejši tip dvosklopčnega menjalnika izpred več kot desetletja in na to moramo ob speljevanjih še kako računati (sploh, če imamo vklopljeno funkcijo “auto hold”).

Štirikolesni pogon poskrbi za odločne pospeške. Tokrat sicer nismo preizkušali različice GT, ki se do 100 km/h požene v vsega 3,5 sekunde, a tudi običajna štirikolesno gnana različica povsem zadostuje za suverena (in varna) prehitevanja ter zvrhano mero dinamike.

Električni Mustang nas je na bencinskega Mustanga spomnil predvsem po obnašanju v zavojih. Električni (sicer štirikolesni) pogon namreč oponaša “nervozo” zadnjega pogona, če odločno stopimo na stopalko za pospeševanje. Po našem mnenju je to zelo dobrodošla in atraktivna popestritev EV ponudbe, saj so tovrstna vozila v zavojih večinoma zelo nevtralna, da ne rečemo dolgočasna.

Mustanga lahko vozimo v treh različnih voznih načinih: “šepetajočem”, “aktivnem” in “nebrzdanem”. Razlika med različnimi načini je vidna s pomočjo nekoliko spremenjene grafike na zaslonu, vozne lastnosti pa se najbolj spremenijo v zavojih, kjer je “šepetajoči” način zelo nevtralen, v “nebrzdanem” načinu pa zadek vozila postane precej živahen.

Pazite, da vas ne ujame radarska kontrola

Aktivni radarski tempomat in sistem za zadrževanje vozila na voznem pasu delujeta zelo prepričljivo predvsem na avtocesti. Način asistirane vožnje se ob menjavi voznega pasu začasno izključi, po zaključenem manevru pa se samodejno vključi nazaj v sekundi ali dveh, kar je vredno pohvale. Tempomat prilagaja hitrost vozila tudi glede na hitrostne omejitve, a potrebno je vzeti v obzir, da to stori šele po tabli za omejitev hitrosti. Po pravilih moramo v območje omejene hitrosti seveda že pripeljati s predpisano hitrostjo, kar bo zagotovo “upoštevala” tudi na prehitre voznike prežeča radarska kontrola. Tako voznik na polno asistirano uravnavanje hitrosti še ne more računati.

Električna mobilnost “po ameriško”

Mustang Mach-e je z dolžino približno 4,7 metra podobno dolg kot Škoda Enyaq iV, a sta širina in predvsem dolžina “motornega pokrova” precej “po ameriško” zajetni in se ju je pri manevriranju na ozkih parkiriščih potrebno privaditi. Prostornost na prednjih ter zadnjih sedežih je dobro odmerjena, vendar dolg prednji del terja davek pri prostornosti prtljažnika, ki meri za ta segment skromnih 400 litrov. Uporabniku bo v uteho dodaten manjši prednji prtljažni prostor s prostornino 100 litrov.

Odstopanje od konkurenčnih vozil smo zaznali predvsem pri porabi električne energije. Pri avtocestni vožnji s hitrostjo 130 km/h in ob temperaturi okoli 10 stopinj Celzija, smo dosegali porabo 27 kWh/100 km, kar je precej potratno. Zato avtocestni doseg ob bateriji s kapaciteto 70 kWh znaša vsega 260 kilometrov in tudi pri mestni vožnji smo dosegali “razsipno” porabo energije okoli 23 kWh/100 km.

Polnjenje z izmeničnim tokom lahko poteka (po nepisanem evropskem standardu) z močjo do 11 kilovatov, z enosmernim tokom pa na hitri polnilnici do 110 kilovatov. Naš test polnjenja je bil sicer precej nezgovoren, saj smo naleteli na težavo z aktivacijo hitre (175 kW) polnilnice, na sosednji (50 kW) polnilnici pa nam niti avtomobil, niti polnilnica nista uspela sporočiti dosežene hitrosti polnjenja.

Tudi električni Mustang je pravi Mustang

Končna ocena? – Električni Mustang je pravi avtomobilski “žrebec” – v zavojih divji in zabaven, udobno “osedlan” za vsakodnevno uporabo ter vsekakor zelo opazen na cesti. Je pa ta “žrebec” tudi zelo “lačne sorte”, sploh tedaj, ko pridemo do porabe električne energije ter nakupne cene. Pri slednji neposredno konkurenco prekaša kar za nekaj tisočakov.

Pa vseeno – če nas vprašate, ali bi ga priporočili? – Seveda, bi!

Na našem blogu najdete še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: Tesla Model S Plaid ⚡