Osmega februarja obeležujemo Prešernov dan. Na praznik slovenske kulture se (povečini brezplačno) na stežaj odprejo vrata domačih kulturnih ustanov, na številnih prizoriščih pa so obiskovalci priča raznolikemu programu.

Večina ljubljanskih kulturnih ustanov in prireditev je v samem središču mesta, kar pomeni nekoliko zahtevnejši dostop. Da bi vam slednjega vsaj nekoliko olajšali, smo pripravili nekaj namigov, kako vam lahko pri jutrišnjem uživanju kulturnih poslastic pomagamo tudi mi.

Recitali, vodeni ogledi, razstave, delavnice in dogodivščine za najmlajše

Glavnina dogajanja bo seveda na sporedu v središču mesta, kjer odgovorni napovedujejo “raznolik program za vse generacije”.

Osrednji dogodek: 37. recital Prešernove poezije

Na Prešernovem trgu v Ljubljani bodo domači dramski umetniki kulturni praznik počastili z recitiranjem del največjega slovenskega pesnika. Da bi mojstrovinam Franceta Prešerna prisluhnili v živo, lahko središče mesta preprosto obiščete po zaslugi številnih Avant2Go lokacij, ki se nahajajo na tem območju. Najbližje lokacije so na primer v garaži pod Kongresnim trgom, na parkirišču Krekov trg, na Tomšičevi, Kolodvorski, ali pa pri NUK-u, ki bo v čast 8. februarja prav tako pripravil posebno priložnostno razstavo Pridobitev knjižnične zbirke NUK.

Navedene lokacije bodo priročne tudi za obisk Ljubljanskega gradu, ki bo na praznik prešerno zaživel. Brezplačni vodeni ogledi, interaktivne dogodivščine za najmlajše, prost vstop na razgledni stolp in ponudba stalnih razstav so le najopaznejši izmed razlogov za obisk te čudovite točke v ljubljanskem jedru.

S pomočjo Avant2Go lokacij pa so preprosto dostopni tudi številni drugi zavodi s področja kulture. Za ljubitelje filma bodo v mestnem kinu Kinodvor na sporedu slovenski filmi (predlagamo uporabo Avant2Go lokacij na Kolodvorski ali Trdinovi), bogat program z recitali, pogovori in delavnicami za najmlajše pripravlja Knjižnica Šiška (predlagamo lokaciji Aleja ali LPP), ljubitelji arhitekture pa bodo na svoj račun prišli po zaslugi Mestnega muzeja Ljubljana, ki se bo “od temeljev, do strehe” posvetil delom največjega slovenskega arhitekta, Jožeta Plečnika (tu bo odlična izbira tudi lokacija Grudnovo nabrežje).

Da bo mera kulturnih namigov zvrhana, izpostavimo zgolj še ponudbo Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC), ki bo v zavetju parka Tivoli poleg vodenih ogledov pripravil zanimivo (ustvarjalno sprostitveno) delavnico (preprost dostop nudita lokaciji Prešernova – Pravoslavna cerkev in Veselova ulica), Prešernu pa se bo na njegov praznik s premierno izvedbo otroške predstave Fantek in punčka poklonil tudi Pionirski teater. Premiera bo na sporedu ob 18. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani (za obisk priporočamo Avant2Go lokacijo parkirišče Bežigrad – Gospodarsko razstavišče).