Leto in pol po uradni predstavitvi je prenovljena Tesla Model S v izvedbi Plaid končno prispela v Slovenijo in tako smo za njeno krmilo uspeli sesti tudi v naši testni ekipi.

Oblika se v več kot desetletju ni bistveno spremenila

Model S je na cestah prisoten že od leta 2012 in tudi danes je na prvi pogled (na zunaj) še vedno enak. Seveda ima za boljšo aerodinamiko in boljše hlajenje malenkost spremenjeno masko, nove (bolj napredne) žaromete, bolj dinamično oblikovana odbijača ter širše blatnike, ki omogočajo namestitev širših pnevmatik. Da krom trenutno ni v modi, priča tako imenovani “chrome delete”. Detajli vozila, ki so bili nekdaj kromirani, so sedaj odeti v mat črno barvo.

Ovoj enak, a “bonbonček” je še slajši

Že res, da je Model S Plaid na zunaj skoraj enak prejšnjim različicam modela, a pod ovojem se skriva povsem drugačna, še slajša vsebina. Gre namreč za popolnoma prenovljeno konstrukcijo baterije s precej zmogljivejšim sistemom hlajenja in gretja ter višjo nominalno napetostjo, ki omogoča hitrejše polnjenje.

Plaid ima tri enake, izredno visoko zmogljive elektromotorje s karbonskim ovojem rotorja. Slednji ob zelo majhni reži med rotorjem in statorjem omogoča, da se motor vrti z nadpovprečno visokimi vrtljaji (sploh, ko govorimo o velikoserijskih motorjih), kar mu daje veliko moč kljub kompaktnemu ohišju. Posebnost predstavlja tudi to, da sta sprednji in zadnji del podvozja narejena iz “giga ulitka” iz visokotlačno litega aluminija, kar omogoča izredno torzijsko trdnost podvozja in osnovo za natančno izdelavo celotne karoserije. Karoserijo tako kot pri predhodniku v celoti tvori aluminij, vse našteto pa je prineslo prihranek pri teži za 74 kilogramov v primerjavi s predhodnikom.

Pod motornim pokrovom je po novem precej večji hladilnik, ki med športno vožnjo hladi motorje in baterijo. Na račun večjega hladilnika in zmogljive toplotne črpalke ima prenovljen Model S od predhodnika nekoliko manjši “frunk” (odlagalni prostor pod pokrovom motorja), vendar je sama prostornina prtljažnega prostora skoraj enaka predhodniku in tako še vedno precej večja od drugih vozil primerljive velikosti.

Minimalistična notranjost s krmilom iz letalskega kokpita

Ko vstopimo v vozilo, je razlika med starim in novim modelom izredno velika. Po Modelih 3 in Y je zdaj tudi Model S dobil minimalistično notranjost.

Takoj opazimo t. i. “yoke” oziroma krmilo, ki spominja na krmila iz letalskih kokpitov. Gre namreč za krmilo, ki je zgoraj odrezano in spodaj sploščeno. Za njim je voznikov zaslon z vsemi podatki, ki jih potrebujemo za vožnjo, in ker okoli krmila ni ročic za upravljanje brisalcev, smernikov ali prestav, je voznikov pogled na cesto popolnoma neoviran, njegovo “delovno okolje” pa prečiščeno.

Osrednji zaslon je sedaj postavljen vodoravno. Je večji kot v Modelih 3 in Y ter električno nastavljiv, zato ga lahko obrnemo proti vozniku, proti sovozniku, ali pa ga poravnamo. Armatura in ostali poudarki na vratih in sredinski konzoli so odeti v vzorec (mat rjavkastega) karbona, s čimer želijo pri Tesli poudariti športni karakter vozila. Zgornji del armature je oblečen v vegansko usnje, oziroma tekstil, ki deluje kot usnje. Za njim se po celotni dolžini razprostira mrežica, pod katero je več zvočnikov.

Sredinski odlagalni prostor je zelo domiselno zasnovan. Lahko je popolnoma zaprt, odprt na pol (tako nudi prostor za držala za pijačo), ali pa popolnoma odprt (tako nudi še manjši odlagalni prostor). Oba predela sta zasnovana kot predala, ki jih lahko odstranimo in na ta način pridemo do še večjega prostora pod njima. Spodaj se nahaja še dvojni brezžični polnilec za telefon, ki ima na robu tudi kapacitivne tipke s funkcijo prestavne ročice in zasilnih utripalk.

Med testom Modela S Plaid smo sedeli v sedežih, ki si jih upamo umestiti med najboljše v današnji avtomobilski ponudbi. Sedeži ne delujejo preveč športni (školjkasti), a voznika pri “letenju” čez ovinke dobro držijo, obenem pa zagotavljajo tudi odlično udobje na dolgih vožnjah.

Pri starem Modelu S so uporabniki pogosto grajali pokončne in neudobne sedeže na zadnji klopi. Novi Model S zato predstavlja velik napredek pri sedenju na zadnji klopi, a ugotovili smo, da imajo visokorasli še vedno premalo prostora po višini in tudi višine vzglavnika se ne da nastavljati. Imajo pa sedaj potniki na zadnji klopi na voljo 8-palčni zaslon na dotik, prek katerega lahko upravljajo nekatere nastavitve in med vožnjo predvajajo pretočne vsebine vključno z Netflixom. Med predvajanjem vsebin na zadnji klopi avdio sistem loči predvajanje zvoka, ki je namenjen potnikom spredaj in zadaj.

V iskanju ustrezne tipke … za vklop smernikov

Prvi metri upravljanja vozila z “letalskim” krmilom so predstavljali zelo posebno izkušnjo – predvsem med manevri na parkirišču, ko je bilo potrebno volan s pomočjo preprijemanja zavrteti za precej več kot 120 stopinj.

Ker avtomobil nima ročice smernikov, voznik za njihovo aktivacijo uporablja tipki na krmilu. To na začetku zahteva nekaj pogledovanja navzdol, a prsti se na tipki zelo hitro navadijo. Na še največ težav smo naleteli med menjavo pasu in ob izvozu iz krožišča, saj prsti na začetku težko najdejo ustrezno tipko, ko se krmilo konstantno vrti. Verjamemo, da ti manevri vozniku kaj hitro pridejo “v kri”, zato tega sami ne bi ocenili kot večjo težavo.

Pospeški “pribijejo” bolj kot na letalu

Vožnjo smo začeli previdno – z vključenim voznim načinom “chill”, ki prinaša zelo umirjene, skoraj “lene” pospeške. Naslednja stopnja je način “sport”. Tedaj pospeški postanejo že precej divji, a silovito elektro “konjenico” poženemo v pravi dir šele tedaj, ko prestavimo v Muskov način “plaid”. Tedaj so voznik (in potniki) priča neverjetno brutalnemu pospešku, ki ga ne more zagotoviti niti kakšen ultra športen W16 s tremi turbo polnilniki, ki še “golta” bencin.

A način “plaid” skriva še način “drag strip”. Ta pred uporabo potrebuje vsaj pol ure ogrevanja baterije in motorjev do idealne temperature. Pospešek z mesta do 100 km/h, ki ga omogoča ta način, je skoraj nepredstavljiv: 2,1 sekunde. Seveda je tako silovito pospeševanje mogoče le v primeru, da je asfalt primerne temperature, in da nudi dovolj oprijema. Izstrelitev smo preizkusili v zimskih temperaturah in tako sami zagotovo nismo dosegli 2,1 sekunde. Kljub temu je pospešek za telo voznika (še bolj pa za potnike) izjemno brutalen. Na sedež te “pribije” celo bolj kot v primeru, da bi naletiteli na “adrenalinsko navdahnjenega” pilota praznega Airbusa 320, ki pri vzletu grobo k sebi potegne krmilo.

Predhodni Model S je bil prav tako znan po močnih pospeških, a obenem tudi po slabši vozni dinamiki v zavojih. Plaid ima zaradi podvozja iz “giga ulitkov”, na novo zasnovanega (aktivnega zračnega) vzmetenja in za 2 cm manjše oddaljenosti od tal brezkompromisno lego v zavojih. Vzmetenje je nastavljivo in lahko deluje v udobnem in športnem načinu, ali pa načinu, ki se samodejno prilagaja slogu vožnje. Razlika med udobnim in športnim načinom je še posebej občutna na vozišču slabše kakovosti, je pa potrebno dodati, da Plaidov udobni način ni primerljiv z mero udobja, ki jo nudi zračno vzmetenje Mercedesa EQS.

Razvajanje za ljubitelje digitalnega

Stari Model S je imel kar precej težav z dušenjem zvoka, ki je v kabino prihajal iz smeri podvozja. Inženirji so s prenovo uspeli narediti velik korak naprej, s tem pa je dušenje zvoka močno izboljšano – predvidevamo, da po zaslugi novega vzmetenja, vgradnje dušilcev zvoka, vgradnje dvojnih laminiranih stekel, pa tudi aktivnega dušenja hrupa v kabini preko zvočnega sistema. Tudi na tem področju je po našem mnenju najboljši Mercedes EQS, a Model S se mu je s prenovo zelo približal. No, v celoti ga še ni presegel, razen pri vožnji skozi tunele, kjer dvojna laminirana stekla poskrbijo za občutno nižjo raven hrupa v korist Modela S.

Za vse avdiofile je navdušenje zagotovljeno. Ozvočenje v Modelu S Plaid tvori 22 zvočnikov, od katerih jih je 20 namenjenih predvajanju multimedijskih vsebin, dva pa sta namenjena drugim namenom (verjetno aktivnemu dušenju hrupa). Zvok je vrhunsko čist v celotnem razponu, uravnotežen ter postreže s čvrstimi in mogočnimi basi, ki omogočajo tudi prostorski zvok. Slednji deluje dokaj naravno tudi pri visoki stopnji glasnosti – za razliko nekaterih drugih znamk, kjer prostorski zvok deluje preveč umetno. Zvočna kulisa je po našem mnenju precej boljša kot doplačilni sistem Mercedesa EQS, pa tudi BMW-ja iX z 28 zvočniki. Smo pa opazili, da zvočniški sistem deluje z vrhunskim zvokom le tedaj, ko izberemo pretočne storitve Spotify, Tidal, Netflix, ali pa predvajanje preko Bluetootha. Ostali viri (internetni radio, DAB+ in FM) imajo bistveno slabši zvok. Maksimalna jakost sicer ni tako razbijaška kot v primeru Modela Y, a vseeno zagotavlja več kot dovolj moči.

Model S Plaid ima (za razliko od Modelov 3 in Y) v osrednji infozabavni sistem vgrajen enak procesor kot znana igralna konzola Playstation 5, kar omogoča celo igranje najbolj zahtevnih iger. Pred kratkim je tako Tesla v ZDA omogočila pretočno igranje najnovejših in najbolj zahtevnih iger preko sistema Steam, kjer se igre preko brezžičnega omrežja nalaga na lokalni disk v vozilu. Dokupiti je mogoče tudi brezžične kontrolerje za igranje. Seveda igranje iger deluje samo tedaj, ko se vozilo ne premika.

Velik doseg in preprosto polnjenje odpravljata e-stres

Preizkušeni Model S Plaid je imel baterijo “bruto” kapacitete 99 kWh in uporabne kapacitete 95 kWh, kar vozilu zaradi izjemne učinkovitosti in aerodinamike s koeficientom zračnega upora 0,208 Cd omogoča realni (kombinirani) doseg tudi do 550 km in avtocestni doseg v zimskih razmerah do 400 km.

Stari Model S ni imel priključka CCS in je tako uporabljal predelan Type2 priključek za hitro polnjenje. Novi Model S medtem CCS priključek ima, zato ga lahko polnimo na vseh polnilnicah Type 2 in CCS. Sami smo ga preizkusili na najhitrejšem slovenskem Tesla Superchargerju V3 v Žirovnici, ki omogoča polnjenje do 250 kW. Poročamo, da smo pri 40% napolnjenosti baterije dosegli maksimalno moč 236 kW, ki je potem počasi padala s povečevanjem napolnjenosti. Prepričani smo, da Model S doseže polnih 250 kW in to moč verjetno drži vsaj do 35 % napolnjenosti baterije.

Vse Tesle imajo veliko prednost pred ostalimi znamkami predvsem zaradi odlične mreže Tesla superchargerjev, ki uporabnikom omogoča brezskrbno in cenovno ugodno potovanje povsod po Evropi preko integrirane navigacije, brez dodatne avtorizacije. Navigacija na daljših poteh predlaga tudi polnjenje na superchargerjih in tako pri izračunu časa prihoda na cilj upošteva hitrost vožnje in hitrost polnjenja. Tako je potovanje popolnoma brez stresa, kje, kdaj ter koliko bomo polnili, ter ali bo polnilnica delovala. Celoten sistem namreč deluje brez RFID kartic. V Evropi je Tesla v več državah določene Superchargerje odprla tudi za ostala vozila ter tako omogočila javni dostop, vendar je v tem primeru potrebno aktivirati polnjenje preko aplikacije ter po nekoliko višji ceni.

Napredne funkcije asistenčnih sistemov (suvereno) delujejo tudi v praksi

Vprašanje, ki ga dobimo od skoraj vsakega avtomobilskega radovedneža: Kako deluje Teslin avtopilot?

Za razliko od Modelov 3 in Y naj bi nova Modela S in X še naprej uporabljala radar, a med vožnjo tega tudi zelo pozoren uporabnik ne opazi. Avtopilot deluje izredno zanesljivo in prepoznava prometne znake, oznake na voznih pasovih, barvo luči na semaforju ter zaznava vse ostale udeležence v prometu. Vsa svoja “opažanja” v realnem času prikazuje na velikem zaslonu.

Naš preizkušeni avtomobil je razpolagal z nadgrajenim avtopilotom, ki lahko samodejno menja vozne pasove – in to, za razliko od obotavljajočih sistemov Kie, Hyundaija in Mercedesa, vselej, ko sprožimo manever, tudi zares suvereno izveede. Funkcija samodejnega prehitevanja (za razliko od ZDA) v Evropi še ne deluje zaradi zakonskih omejitev, kar je res škoda.

Plaid kot lastniško vozilo?

Pomembno vlogo pri nakupni odločitvi seveda odigra cena vozila in ravno na dan našega preizkusa je Tesla na vseh svetovnih trgih znižala cene vseh svojih modelov. No, skoraj vseh. V rubriki “skoraj” najdemo tudi Model S Plaid, ki je na trgih zunaj ZDA zadržal enako isto ceno. Tako je ta v Sloveniji ostala pri dobrih 140 evrskih tisočakih.

Ob nakupu Modela S Plaid lahko poleg barve izberete samo še karbonske zavore za doplačilo, ki dvignejo maksimalno hitrost z 288 km/h na vrtoglavih 322 km/h. Karbonske zavore so vsekakor nujne za vse ljubiteljske dirkače, saj se na dirkaški stezi ob močnih zaviranjih serijske zavore vsekakor prehitro pregrejejo.

Na našem blogu najdete še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: Mercedes-Benz EQB ⚡

#Avantcar brezemisijski test: KIA Niro EV ⚡