EX30 je Volvov novi kompaktni križanec. Gre za trenutno najmanjši model v ponudbi tega (originalno) švedskega proizvajalca, tekom našega testa pa smo ugotovili, da so se njegovi snovalci svojega dela tokrat lotili na nekoliko drugačen način. Pa raziščimo bolj podrobno …

Volvo po vzoru Tesle?

EX30 vsekakor predstavlja odmik od klasične zasnove vozil – predvsem po plati uporabniške izkušnje. Ker smo si v naši ekipi precej domači s Teslinimi vozili, smo že ob prvem stiku z električnim Volvom zaslutili, da bi lahko tokrat med tema znamkama morda odkrili precej podobnosti.

Naše domneve so se tekom testa pokazale za dokaj pravilne: EX30 je avtomobil, katerega “središče” predstavlja njegova programska oprema. Tako kot pri Tesli skorajda vse funkcije vozila upravljamo na velikem (vertikalnem) osrednjem zaslonu, pred voznikom pa je le zelo minimalističen volanski obroč. V duhu minimalizma pa je pravzaprav oblikovana celotna notranjost: Pri Volvu tokrat stavijo na zelo preproste rešitve, obenem pa v veliki meri tudi na reciklirane materiale.

Napredna kitajska tehnologija po evropsko

EX30 je osnovan na platformi z nazivom SEA. Ta pripada proizvajalcu Geelyju.

Geely je največji proizvajalec vozil s Kitajske, ki je v zasebnem lastništvu. Svojo uspešno poslovno zgodbo je pred leti kronal tudi s prodorom na zahteven evropski trg – sprva prek nakupa slovite švedske znamke Volvo.

Tako je EX30 tehnološko soroden tudi električnima modeloma Zeekr X in Smart #1, ki sta mu po velikosti precej podobna. Proizvajajo ga v kitajskem mestu Zhangijakou, načrtovana pa je tudi proizvodnja v belgijskem Gentu.

Podaljšani doseg

Glede na enormna vlaganja kitajskih avtomobilskih proizvajalcev v tehnologijo baterijskih električnih vozil so naša pričakovanja ob testih vozil, ki vsaj delno razpolagajo s kitajsko tehnologijo, vse večja in zahtevnejša. Tokrat smo od modela EX30 pričakovali predvsem učinkovitost, pa tudi primernost za redne vožnje na daljše proge. Preizkusili smo namreč različico s podaljšanim dosegom – torej enim elektromotorjem nameščenim na zadnjo os ter večjo izmed razpoložljivih baterij z uporabno kapaciteto 64 kWh.

Po tovarniških podatkih (torej po v praksi težko dosegljivem standardu WLTP) takšna pogonska kombinacija prinaša 480 kilometrov električnega dosega. Kako blizu smo pa tej številki prišli na našem testu?

Poročamo, da se EX30 uvršča med povprečno varčne električne avtomobile. Tekom našega testa smo namreč pri zmernih temperaturah (okoli 20 stopinj Celzija) pri mešanem ciklu vožnje beležili porabo enerije okoli 18 kWh/100 km. To pomeni, da se realni doseg z enim polnjenjem baterije giba okoli 350 kilometrov – odvisno od zunanjih vplivov in našega sloga vožnje.

Morda celo bolj kot z učinkovitostjo nas je EX30 prepričal s svojo dinamiko. Po zaslugi zmogljivega elektromotorja z močjo 203 kW so pospeški dokaj siloviti, obenem pa smo za volanom uživali tudi pri vožnji na zavitih cestah, saj je krmiljenje natančno, nagibanja karoserije ni preveč, obenem pa vzmetenje zelo dobro blaži tudi luknje in ostale cestne neravnine.

Preprosta uporaba je odvisna od preferenc

Vožnja EX30 je po zaslugi lahkotnega krmiljenja, možnosti izbire jakosti rekuperacije (tudi vožnje z le eno stopalko) in visokega položaja sedenja povsem preprosta. Enako pa velja tudi za intuitivnost uporabe osrednjih funkcij vozila. A na tem mestu takoj sledi dodatno opozorilo.

Sami smo se v vozilu hitro počutili povsem domače, saj so nam izkušnje s Teslami prišle zelo prav. Pred voznikom ni nobenih merilnikov, volanski obroč pa je zelo skop s kakšnimi dodatnimi gumbi. Središče upravljanja vozila tako predstavlja velik osrednji zaslon, na katerem spremljamo vse najpomembnejše parametre, informacije (vključno s hitrostjo), spreminjamo položaj ogledal in odpiramo prtljažnik ter predal, ki je del sredinske konzole. K dobri uporabniški izkušnji pripomorejo hitra odzivnost osrednjega zaslona, preprosta in lična grafična zasnova ter Googlove storitve vključno z zemljevidi in asistentom.

Ampak: Ta izkušnja bo “dobra” le, če vam je tolikšna mera digitalizacije vozila po godu. Če prisegate na bolj klasično zasnovo vozila – z več fizičnimi gumbi in običajnim načinom upravljanja funkcij – se tudi med praviloma bolj digitalnimi električnimi vozili najdejo primeri, ki so precej bolj nagnjeni k nasprotnemu polu.

Najbolje se vozita dva

Že res, da so pričakovanja in zahteve po prostornosti med uporabniki različne, a kakor koli obračamo, bi težko zaključili, da je EX30 prostoren družinski avto. Kljub udobju v vožnji je prostora na zadnji klopi bistveno premalo (predvsem za noge), da bi lahko tam na daljše proge vozili dodatne potnike, ali pa zadaj nameščali otroški sedež. Prav tako ima prtljažnik za ta segment vozil dokaj povprečnih 318 litrov prostornine.

To je avtomobil, v katerem se bosta torej najbolje počutila dva. Če ga boste večinoma uporabljali na ta način, vas bo nagradil z nadpovprečnim udobjem, zračnostjo in dobrim počutjem, ki mu botruje tudi primerna izbira materialov v potniški kabini. Mimogrede, ti so v zelo veliki meri tudi reciklirani, kar boste ob vstopu v potniško kabino hitro opazili.