Nedavno se je floti Avant2Go električnih vozil pridružil nov model. Gre za Renaulta Twinga, ki velja za dobro poznan model na evropskih cestah. Ta mestni malček je v zadnji generaciji dobil tudi električni pogon, s tem pa postal idealen “Avant2Go kandidat”.

Tako smo v aplikacijo dodali prvo vozilo, ki je uporabnikom že na voljo za najem … le nekaj sreče je treba imeti, ker je povpraševanje po novincu kajpak veliko.

Pa vendar je električnega Twinga nekaj uporabnikov že uspelo dobro preizkusiti. Eden izmed “srečnežev” je bil tudi naš uporabnik Mitja, ki nam je po koncu svojega “testa” poslal nekaj zanimivih vtisov. Nadvse izvirno in simpatično ga je poimenoval kar “TwinGo”. Pa poglejmo, kaj pravi.

Uporabnik Mitja: “Moja boljša polovica je bila nad TwinGom navdušena, tudi sam pa nikakor nisem skrival veselja, ko sem prvič sedel za njegov volan. TwinGo je prestal najin prvi izlet s plusi in minusom.”

Uh, no, pa se znebimo najprej minusa. Kaj je torej zmotilo Mitjo?

Uporabnik Mitja: “Mojo grajo si zasluži poraba energije. Ta malček je namreč na strani električnih avtomobilov, ki so bolj “lačni energije” ne glede na to, kakšen slog vožnje imaš. Pri relacijski vožnji izven avtoceste je bil sicer bolj varčen kot na avtocesti, kjer je bila kljub enakomerni vožnji z 90 km/h “na tempomat” v eko načinu poraba nadpovprečno visoka. Moram pa dodati, da je to njegov edini minus.”

Še preden preidemo na slajši del o “plusih”, pa z vami na kratko delimo še našo izkušnjo s porabo električne energije pri Twingu. V ugodnih zgodnjepoletnih temperaturah se je naša poraba električne energije večinoma gibala okoli 14 kWh na 100 prevoženih kilometrov pri mešanem ciklu. To pomeni, da smo približno tretjino voženj opravili tudi z avtocestnimi hitrostmi (torej s 130 km/h). Tako bi Twinga sami opredelili kot vsaj spodobno, če že ne vzorno varčnega. Seveda, na porabo električnega vozila lahko močno vplivajo dejavniki kot so slog vožnje, delež avtocestne vožnje in nenazadnje tudi zunanje temperature. Vsekakor se že veselimo vaših naslednjih opažanj in meritev, ki jih bomo z veseljem zabeležili in primerjali.

 

No, zdaj pa plusi.

Uporabnik Mitja: “Najprej moram pohvaliti njegovo polnjenje. V manj kot eni uri lahko namreč napolniš baterije od skoraj prazne, do 100-odstotne napolnjenosti. To me je spomnilo na Smarta ForFour, ki prihaja iz iste tovarne – novomeškega Revoza.”

Hitro polnjenje z izmeničnim tokom je nedvomno ena najbolj opaznih Twingovih prednosti. Na AC polnilnicah, ki seveda predstavljajo veliko večino mestnih polnilnic, lahko namreč polnimo z močjo do 22 kilovatov.

Uporabnik Mitja: “Drugi plus predstavljajo sedeži. Twinga sem popeljal na razmeroma dolgo pot od Ljubljane proti Bizeljskemu, v tem času pa moj križ ni niti malo trpel. Kot tretji plus dodajam njegovo okretnost. Obrnil bi ga lahko praktično na mestu, pri manevriranju na parkiriščih pa je vozniku v pomoč tudi priročna vzvratna kamera.”

Pridružujemo se mnenju Mitje s trditvijo, da gre v primeru Twinga res za enega vozniško najbolj prijetnih mestnih avtomobilov. Nudi namreč zelo preprosto in lahkotno vožnjo, z dobro preglednostjo in preprosto zasnovo voznikovega prostora pa se nanj voznik tudi zelo hitro navadi.

Strinjamo pa se tudi z Mitjevo zaključno mislijo:

Uporabnik Mitja: “Twinga bom z veseljem še najel – vsakič, ko ga srečam na lokaciji. Za daljše relacije pa moja ljubezen ostaja Renault ZOE, ki ima večjo baterijo – pa naj ima ta kapaciteto 41 ali 52 kilovatnih ur.”

Primerek Twinga, ki ga že lahko najdete v aplikaciji (če le ni zaseden), je torej prvi, ki smo ga dodali v Avant2Go sistem. Če bodo vaši sledeči odzivi pozitivni, pa se mu jih bo kaj kmalu pridružilo še več.