Raznovrsten nabor električnih vozil predstavlja eno izmed pomembnih prednosti sistema Avant2Go. Številni uporabniki tako uživamo ne le v preprosti, udobni in ugodni vožnji, pač pa tudi v preizkušanju in primerjanju novih tehnologij, ki jih v vozila uvajajo proizvajalci. Ko na lokaciji stojijo različni modeli vozil, je tako odvisno od potreb in okusa uporabnika, katerega bo izbral, mi pa vselej radi prisluhnemo vašim komentarjem, primerjavam in ocenam.

V zadnjem času tako slišimo precej pohval na račun našega Peugeota e-208, katerega prisotnost v floti smo prav na račun njegove priljubljenosti precej okrepili. Če vozila še niste preizkusili, vam to toplo priporočamo, za pokušino pa smo izluščili pet prednosti, ki jih v vaših komentarjih slišimo največkrat.

1. Učinkovit električni pogon

Ena izmed glavnih prednosti električnega pogona nasploh je njegova preprosta zasnova in e-208 je pravzaprav “šolski primer” preprostosti. Elektromotor je nameščen spredaj in poganja prednji kolesni par, velikost baterije pa je s 50 kWh nominalne (oziroma 46,3 kWh uporabne) kapacitete razumno odmerjena, da ima vozilo razmeroma majhno maso.

V ugodnih temperaturah za električni pogon se boste po mestnih ulicah lahko vozili z zares skromno porabo le malo nad 10 kWh/100 km, številko 20 kWh/100 km pa boste presegli le pri avtocestnih hitrostih v mrzlem, zimskem vremenu.

Povprečen doseg vozila pri mešanem voznem ciklu lahko tako opredelimo na do 285 km z enim polnjenjem, kar je na primer razdalja med (za slovenske razmere skoraj “skrajno” oddaljenima) Koprom in Mursko Soboto.

2. Preprosta in priročna uporaba

Čeprav Peugeot e-208 sodi med manjše, kompaktne avtomobile, sta njegova potniška kabina in prtljažnik prostorsko nadpovprečna. A ni le prostornost tista, ki prepriča Avant2Go uporabnike.

Ti cenijo tudi preprostost uporabe vozila, ki je pomembna predvsem ob prvi vozni izkušnji z novincem v floti. Upravljanje funkcij vozila je razmeroma pametno zasnovano in pregledno, lično oblikovane fizične tipke na sredinski konzoli pa poskrbijo, da so najpogosteje uporabljene funkcije vselej na dosegu roke.

In kot od francoskih proizvajalcev vozil vselej pričakujemo: Funkcionalnost znajo “začiniti” tudi z domislicami, ki so prijetne očem. Ena takšnih je t.i. “3D zaslon” pred voznikom, ki informacije prikazuje v dveh nivojih in s tem izpostavi tiste, ki so za voznika najpomembnejše.

3. Lahkotne vozne lastnosti

Peugeot e-208 je torej električni lahkokategornik – ko govorimo o njegovih merah in masi. To se seveda močno občuti med samo vožnjo, ki je lahkotna, predvidljiva in na ta način povsem preprosta. Po zaslugi dobre preglednosti lahko ta avtomobil ponudi sproščujočo vozno izkušnjo tudi v vrvežu mestnih ulic, na daljših poteh pa lahko uživamo v mehko nastavljenem podvozju, ki zelo učinkovito blaži udarce.

Zelo zanimivo izkušnjo nudi nekoliko nenavadno oblikovan volanski obroč, ki je v zadnih letih postal zaščitni znak vseh Peugeotovih vozil. Ta je nekaterim uporabnikom zelo pri srcu, spet drugi pa bi si želeli bolj “klasične” oblike. Podobno je ob uvedbi vozila v sistem debata tekla tudi v naši ekipi in menimo, da je to le še ena dobra “kost za glodanje” in pika na i raznovrstnosti naše električne flote.

4. Varnost

V floto Avant2Go vselej vključujemo zgolj vozila priznanih svetovnih proizvajalcev, ki so razvita in proizvedena po zadnjih smernicah in standardih na področju avtomobilske varnosti. Peugeot e-208 pri tem seveda ni izjema – gre namreč za enega varnostno najbolj dovršenih modelov v njegovem segmentu.

Ne le pasivna varnost, ki jo omogočajo strukturna čvrstost vozila in številne zračne blazine – na tem področju so pomembni tudi številni asistenčni sistemi, ki s svojim aktivnim delovanjem predstavljajo dodatna “čutila”. Ta dopolnjujejo voznikova in na ta način preprečujejo in blažijo posledice človeških napak. Najbolj dragoceni so sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, sistem za preprečevanje naleta, zaznavanje utrujenosti voznika, nadzor mrtvih kotov in nenazadnje senzorji in kamera, ki pomagajo vozniku pri manevriranju na parkiriščih.

5. Privlačen videz

Seveda, francoski prozvajalci vozil so znani po svojem domiselnem in pogosto izstopajočem oblikovanju in tako številni izmed Avant2Go uporabnikov v Peugeota e-208 radi sedejo preprosto zato, ker jim je ta všeč. Vsa vozila so namreč odeta v prepoznavno Avant2Go modro barvo, Peugeot pa je njihovo obliko popestril s številnimi privlačnimi detajli.

Pa kaj bi pisali, naj za konec “spregovori” še nekaj naših fotografij. 🙂