Vstopili smo v praznični teden, ko bomo dela prost četrtek posvetili slovenski kulturi. Prešernov dan bo namreč ponovno ponudil številne možnosti kulturnih užitkov in udejstvovanj. Veseli nas, da vam bomo lahko pri tem ponovno v pomoč tudi mi.

Večina kulturnih ustanov in prireditev se nahaja v mestnih središčih, pri čemer lahko z zagotovljenimi parkirnimi mesti Avant2Go predstavlja najbolj preprosto, pa tudi ugodno mobilnostno rešitev. Najbližje lokacije svojemu kulturnemu cilju lahko najdete v naši mobilni aplikaicji, za še lažjo organizacijo pa vam na tem mestu ponujamo kratek pregled najzanimivejšega dogajanja v krajih, kjer smo prisotni.

Prešernov smenj v Kranju

Duh našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna vsako leto najmočneje zaživi ravno na ulicah Kranja. Prešernov smenj je namreč ena najbolj prepoznavnih in tradicionalnih prireditev ob kulturnem prazniku.

Letos bo smenj na ulicah Prešernovega mesta potekal 8. februarja med 10. in 17. uro. Del bogatega programa v duhu 19. stoletja bodo nastopi pevskih zborov, recitacije, predstave folklornih skupin, koncerti, vožnje s kočijo, predstavitve starih obrti, fotokotički in še številne druge aktivnosti. Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.

Najbolj priročna Avant2Go lokacija za skok v središče Kranja bo tokrat zagotovo “Mestna občina Kranj”.

Prešernova poezija v središču Ljubljane – na Prešernovem trgu

Najbolj izčrpno in koncentrirano kulturno dogajanje bo s svojimi številnimi ustanovami in zavodi vsekakor ponovno ponudila prestolnica. 8. februarja opoldne se bo z Zdravljico na Prešernovem trgu začel tradicionalni recital Prešernove poezije, ki bo prek zvočnikov do 14. ure odmeval po številnih ulicah stare Ljubljane.

Pester program kot vselej pripravljajo tudi v Kinodvoru, na Ljubljanskem gradu, v MGML, Pionirskem domu, Mestni knjižnici Ljubljana, številnih muzejih in drugod. Za celoten pregled dogajanja bo najbolj preprost obisk te povezave.

Nabor Avant2Go lokacij v središču Ljubljane in njenih ostalih predelih je zelo bogat. Najbližje lokacije samemu središču so na primer v garaži pod Kongresnim trgom, na parkirišču Krekov trg, na TomšičeviKolodvorski, ali pa pri NUK-u.

Virtualno doživetje zgodbe stare trte v Mariboru

Tudi v Mariboru številne kulturne ustanove z različnimi brezplačnimi prireditvami vselej na stežaj odprejo svoja vrata. Na spletu letos še posebej izpostavljeno zasledimo brezplačno vodenje po Hiši Stare trte z virtualnim doživetjem zgodbe najstarejše vinske trte sveta.

Trta rekorderka – eden najznamenitejših naravnih ponosov naše države – pa ima seveda tudi široko družbo drugih prireditev, predstav in razstav, ki bodo ponudile nekaj za vsak okus. Celotno ponudbo lahko najbolj preprosto preverite na tej povezavi.

V mariborsko mestno središče lahko preprosto dostopate po zaslugi vsaj šestih lokacij – npr. “Lent”, “Slomškov trg”, “GH City Parking” in “Frančiškanska cerkev”.

Urbani užitki in užitki v naravi – v Murski Soboti

Galerija Murska Sobota vabi s posebno razstavo in likovno delavnico, Pomurski muzej s posebnim, prazničnim muzejskim programom, Mladinski informativni in kulturni klub pa na koncert in predstavitev pesniške zbirke. Obilo dogajanja bo tudi v okolici mesta in okoliških krajih, kamor boste lahko zavili na pohodniške užitke v naravi.

Celoten pregled dogajanja vam ponujamo na tej povezavi.

Najbolj atraktivni praznični lokaciji v Murski Soboti bosta tokrat “Trg Zmage 7” in “Slovenska 15”, ki se nahajata v samem mestnem središču.

Novo mesto v duhu kulturne in tehnične dediščine

V dolenjski prestolnici bosta za glavnino aktivnosti ob kulturnem prazniku poskrbela Dolenjski muzej Novo mesto z brezplačnim ogledom stalnih in občasnih razstav ter Jakčev dom z vodenji, razstavami in koncertom slovenskih ljudskih pesmi. Nekoliko izven samega središča Novega mesta pa si boste lahko ljubitelji tehniške dediščine ogledali zbirko IMV in spremljali vodenje po razstavi 50 let novomeške katrce.

Za obisk središča Novega mesta bosta vsekakor najbolj priročni lokaciji “Novi trg” in “Marof”.