Sporočilo je povsem preprosto: “Dej se preglej!”

Posreduje ga Jaka Jakopič, podpredsednik društva OnkoMan, ki se je že pri svojih štiriindvajsetih letih soočil z boleznijo. Jaka je živel zdravo – bil je profesionalen športnik. Kot mlad nogometaš ni nikoli užival alkohola ali kadil, a rak ne izbira. Če ga v neugodni situaciji njegovo dekle ne bi spodbudilo k takojšnjemu reševanju težav, bi bilo prepozno. Rak bi zmagal.

“Številni moški veliko pozornosti posvečajo svojemu avtomobilu, manj kot en odstotek pa pravilno skrbi za svoje telo in se redno samopregleduje. Trideset sekund samopregledovanja pod tušem enkrat mesečno je dovolj. Tako kot skrbimo za svoj avto, moramo poslušati tudi svoje telo. V primeru zaznanih sprememb moramo biti pogumni in takoj narediti prvi korak. Obiskati moramo zdravnika in mu povedati za težave, saj je z odlašanjem hitro prepozno,” pravi Jaka Jakopič, ki je zgovoren primer, da v primeru raka ne gre le za bolezen starejših. Pri skrbi za svoje zdravje še posebej izpostavlja preventivo:

  • Poslušanje svojega telesa,
  • uživanje raznolike hrane,
  • dovolj gibanja,
  • redno samopregledovanje,
  • če je rak v družini, pregled pri zdravniku enkrat na dve leti (rak je bolezen, ki je lahko dedna) in
  • hitre reakcije na nenavadne pojave/dogajanje.

“Rak (žival, op. a.) zelo dobro opiše moškega. Rak ima trdo lupino, zato je na zunaj čvrst, a znotraj je mehak in občutljiv. Z našimi akcijami želimo to lupino skrhati in pri tem starost ni nobena omejitev,” o dojemanju ranljivosti zdravja moških razlaga Jaka, ki je tudi zvesti Avant2Go uporabnik in tako zagovornik trajnostnih rešitev ter zdravega načina življenja. Zaradi številnih stičišč v naših dejavnostih smo letos k pobudi društva OnkoMan z veseljem pristopili tudi v naši ekipi.

Del flote vozil v souporabi je tako opremljen s posebnim sporočilom, na naših družbenih omrežjih pa smo pripravili tudi nekaj nagradnih iger, s katerimi želimo predvsem ozaveščati, obenem pa za vložen trud, pozornost in dobro besedo še nagraditi sodelujoče uporabnike.

Ključni sta pomoč in skrb za drugega.

“Kombiniram različne načine prevoza in se osredotočam na trajnostne načine. Ključni sta pomoč in skrb za drugega. Tako kot si delimo avtomobile, si delimo tudi izkušnje – predvsem tisti, ki smo preboleli bolezen. Vse to nas zbližuje,” pravi Jaka, ki v povezavi s souporabo vozil izpostavlja prav zanimivo korist: “Meni koristi tudi, da se do lokacij malo sprehodim. Pomembno je, da čim več stvari nardimo s svojim telesom in ne le s stopalko za plin.”

OnkoManovci so nekaj ključnih sporočil letošnje akcije izvirno in jedrnato povzeli na svoji spletni strani – verjamemo, da te bo zanimalo. 😉