Avtor: Jaka Maučec
Objavljeno: 13.7.2017

Pojasnjujemo postopek in stroške souporabe električnih avtomobilov v Mariboru.

Koliko stane in kako poteka najem car sharing avtomobila?
Koliko stane in kako poteka najem car sharing avtomobila?

Maribor se je danes pridružil skupini štirih slovenskih mest, ki poznajo sistem souporabe električnih vozil Avant2Go. Po Ljubljani in Murski Soboti, ki sistem poznata že nekaj časa, sta se ta teden priključila še Kranj in Maribor. Številni Mariborčani pa se sprašujejo glede cene in dejanskih stroškov najema ter samega postopka izposoje električnih avtomobilov.

Primeren za krajše najeme

Najprej je potrebno pojasniti, da je car sharing oziroma souporaba električnih vozil namenjena kratkotrajnejšemu najemu vozil za opravljanje krajših razdalj in ne gre za standardni najem avtomobila po sistemu rent a car. Car sharing vozilo se splača najeti za opravljanje krajših razdalj po mestu in bližnji okolici Maribora. S širitvijo v Maribor sicer pri Avantcarju napovedujejo tudi možnost dnevnega najema, kar bi znatno pocenilo tudi daljša potovanja, recimo v Ljubljano.

Potrebna registracija

Za vključitev v sistem souporabe je najprej potrebno opraviti krajše, približno enourno izobraževanje, na katerem spoznate način delovanja sistema in predvsem uporabo vseh avtomobilov, ki so na voljo v Mariboru. Registracija in izobraževanje v promocijskem obdobju, ki traja tri mesece, staneta samo 29 evrov, nato pa bo zanje potrebno odšteti 59 evrov. Strošek registracije je enkraten, registracije pa ni potrebno vsakoletno podaljševati. Od danes so uporabnikom v Mariboru na voljo tudi posebni vstopni paketi GO70, GO150 in GO300, ki vključujejo različne prihranke in do 300 evrov naloženega dobroimetja.

V Mariboru bo na začetku na voljo od 10 do 20 avtomobilov na petih lokacijah. Avtomobili, ki bodo v uporabi so BMW i3, Volkswagen e-Golf, Renault ZOE in Smart Electric Drive

Koliko stane najem car sharing vozila?

Cena za prevožen kilometer in minuto najema vozila je v Mariboru enaka kot v Ljubljani in Murski Soboti. Prevožen kilometer stane od 20 do 30 centov, minuta pa od 5 do 10 centov (podnevi) ali 1 do 2 centa (ponoči). Minimalna cena najema je umeščena med Ljubljano in Mursko Soboto in znaša od 2,4 do 4 evre, kar je izvedljivo zaradi krajših razdalj med lokacijami.

SmatED: 0,05 EUR/min (nočna 0,01 EUR/min) in 0,20 EUR/km
Renault ZOE: 0,07 EUR/min (večerna 0,015 EUR/min) in 0,25 EUR/km.
Nissan Leaf: 0,07 EUR/min (večerna 0,02 EUR/min) in 0,25 EUR/km.
Volkswagen e-Golf: 0,08 EUR/min (večerna 0,02 EUR/min) in 0,28 EUR/km
BMW i3: 0,1 EUR/min (večerna 0,02 EUR/min) in 0,30 EUR/km.

Preprosto preko aplikacije – 24 ur na dan, vse dni v letu

Souporaba električnih vozil Avant2Go je na voljo 24 ur dnevno, vse dni v letu, in v celoti poteka preko uporabniku prijazne inovativne aplikacije na pametnem telefonu (od rezervacije do plačila). Na ta način lahko uporabnik ob katerikoli uri rezervira in najame razpoložljivo vozilo na eni izmed Avant2Go lokacij, saj sistem deluje v realnem času in je uporabniku v vsakem trenutku vidna aktualna situacija glede razpoložljivih vozil po posameznih lokacijah. Avant2Go flota bo do konca poletja po načrtih že presegla 100 vozil, ki bodo na voljo v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Murski Soboti, kmalu pa se obeta tudi širitev v prvo mesto izven slovenskih meja.

Več na: Koliko stane in kako poteka najem car sharing avtomobila?