Od predstavitve prvega BMW-jevega električnega vozila – modela i3 – je minilo že precej časa, zdaj pa pri bavarskem gigantu pravijo, da so bolj kot kdajkoli pripravljeni, da na ceste zapelje še več njihovih električnih vozil.

Dr. Robert Irlinger

Vodja oddelka BMW-ja za elektrificirana vozila dr. Robert Irlinger, nam je predstavil načrte znamke za prihajajoče obdobje in zaupal nekaj zanimivih informacij glede izkušenj, ki so jih pridobili doslej:

Ali so evropske prestolnice/večja mesta pripravljena na popolnoma električen sistem “car sharinga”, ali še vedno potrebujemo avtomobile z motorjem z notranjim izgorevanjem za kratke vožnje?

“Menim, da je najbolj učinkovito združiti vse te tehnologije. Oziramo se na to, kar zahtevajo naše stranke. Opažamo velik porast povpraševanja po električnih vozilih. Ljudje jih imajo radi, se na njih hitro privajajo in jih v “car sharing” sistemih želijo uporabljati. Še vedno pa imamo tudi stranke, ki prisegajo na dizelski, bencinski ali hibridni pogon. Te tehnologije bodo na trgu še precej časa.”

“Lahko, da bi bila električna vozila dovolj v prestolnicah. BMW ima svoj “car sharing” sistem, v katerega je vključen tudi model i3. Za mestno uporabo je avtomobil odličen. V bodoče bomo seveda potrebovali tudi večje električne avtomobile. Morda bo na ta način električni pogon stoodstotno zadostoval za uporabo v mestih.”

Ali bo DriveNow, BMW-jev “car sharing” postal popolnoma električen?

“Za zdaj nimamo načrtov, da bi DriveNow postal popolnoma električen. Želimo se ozirati na uporabnika. Nekateri se želijo voziti na daljše razdalje. Zakaj torej tedaj ne bi uporabili vozila z dizelskim ali bencinskim motorjem?”

“Tako trenutno ponujamo vse pogone. V mestih je odstotek električnih vozil v “car sharing” sistemih zagotovo večji, a trenutno nimamo načrtov, da bi DriveNow postal popolnoma električen.”

Kdaj vidite prvo možnost, da v “car sharing” sistemu ponudite avtonomna vozila? Ali bo več časa vzel razvoj tehnologije ali evropska zakonodaja?

“Do tega je še daleč. Da bo tehnologija pripravljena na množice, bo preteklo še nekaj let. Predvidevam, da se bo preboj zgodil po letu 2025. Tehnologija je eno, a na drugi strani so zakoni. Trenutno nimamo skoraj nobenega zakona na tem področju kako tehnologijo uporabljati, kdo ima dovoljenje, kakšna so pravila …”

“Mislim, da bo preteklo še ogromno časa, ko bomo videli popolnoma avtonomno vozilo v odprtem prometu, pred tem pa bo seveda kar nekaj demonstrativnih prikazov in pilotnih projektov. Mnogo podjetij dela na tem. Pri BMW-ju boste videli prvi korak proti avtonomni vožnji od leta 2021 naprej z najmanj tretjo stopnjo avtonomije, a do vožnje brez kakršnega koli nadzora voznika manjka še precej.”

Ali BMW načrtuje ponujanje vozil “na naročnino” v prihodnosti? Vemo, da ljudje želijo vseskozi voziti najnovejše avtomobile, oz. uporabljati najnovejšo tehnologijo.

“S sistemom DriveNow imate nekaj takega že na voljo. To je prvi korak. Avtomobila ne rabite kupiti, ampak ga tam zgolj najamete. Tam so vedno na voljo najnovejši avtomobili.”

Model i3 je uspešnica. Kaj ste se pri BMW-ju naučili s tem modelom?

“Naučili smo se, da se običajno zelo izplača, če si pogumen. Ko smo avto lansirali v 2013, so mnogi rekli, da smo prehitri, saj nihče v tem trenutku ne potrebuje takšnega avtomobila. Ampak, če ga pogledate danes, samo 5 let kasneje, prodamo več in več modelov i3 leto za letom. Leta 2018 bomo prodali več vozil i3 kot 2017 in v 2019 jih bomo ponovno prodali več kot v 2018. Mogoče je bil avtomobil leta 2013 nekoliko pred svojim časom, ampak to smo si tudi želeli. To je bil njegov namen.”

“Veliko smo se naučili tudi, ko govorimo o tehnologiji. Tehnologija, ki je v tem avtomobilu, se sedaj nahaja v celotni floti. Samo poglejte – električni pogoni bodo zdaj skoraj v vsakem našem avtomobilu. Enako velja za uporabo ogljikovih vlaken. Poglejte tudi primer trajnosti. Zdaj bodo prakse proizvodnje modela i3 za nas postale običajne. Sledili jim bomo pri proizvodnji vsakega BMW-ja.”

“Vedno je tvegano biti pionir, a moraš tvegati. Na koncu se to zelo izplača za podjetje. To je vloga našega oddelka “i”. Biti pionir in preizkušati stvari, nato pa to prenesti na celotno znamko BMW in tako storiti korak naprej. To bomo počeli tudi v bodoče.”

Kakšen je odstotek “i-modelov” v proizvodnji BMW-ja? Bi trg lahko sprejel večjo količino elektrificiranih vozil?

“Če pogledate delež na trgu elektrificiranih vozil, je odstotek BMW-ja trikrat višji v primerjavi z odstotkom celotne prodaje naših vozil! Lani smo smo prodali 100.000 elektrificiranih vozil in okoli 2,3 milijona vseh vozil. Imamo že skoraj 5 odstotkov elektrificiranih vozil. Letos bomo prodali skoraj 140.000 elektrificiranih vozil. To pomeni, da smo letos za kar 40 odstotkov povečali prodajo, kar je ogromno.”

“Da. Trg je pripravljen in kupci želijo elektrificirana vozila. Za letos je naša zaloga razprodana, saj preprosto ne zmoremo proizvesti večjih količin. Povpraševanje je izredno veliko. To je razlog, da gremo zdaj v novo področje, ko govorimo o elektrifikaciji. Lahko govorimo o drugi generaciji BMW i. Zdaj jo bomo prenesli v vsa naša vozila. V prihodnosti ne bomo imeli le i3 in i8, pač pa bomo imeli možnost, da elektrifikacijo prenesemo v arhitekturo vseh naših vozil. To bo možno od 2021 naprej. Pripravljeni bomo, da bomo fleksbilni in pripravljeni na proizvodnjo vozil, ki jih bo trg zahteval, pa tudi stopnjo razvoja različnih trgov.”