Nedavno smo člani ekipe Avant2Go v samem središču Pariza obiskali dirkaški vikend Formule E. Kako to, da v središču Pariza, nas boste najbrž vprašali? Formula E je zelo specifična oblika avtomobilskega športa, pri kateri ne gre zgolj za rastoč šport, pač pa za celovit paket dogajanja, ki prikazuje in spodbuja hiter napredek trajnostne mobilnosti z vsemi njenimi pritiklinami …

Dirke Formule E potekajo v središčih svetovnih velemest

Formula E je s športnega vidika serija avtomobilskih dirk, ki je z lanskim decembrom vstopila v svojo četrto tekmovalno sezono. Gre za  podobno tekmovanje dobro poznani in med navdušenci zelo cenjeni Formuli 1. A izključno električno gnani dirkalniki, ki nastopajo na dirkah Formule E, prinašajo nekaj zanimivih specifik, ki tej seriji omogočajo, da se svojim oboževalcem še bolj približa.

Dirke in ostalo dogajanje si vedno ogleda veliko število gledalcev, saj je dostop zelo preprost

Formula E je Formuli 1 po priljubljenosti čedalje bližje (med dirkači so tudi nekatera uveljavljena dirkaška imena, kot denimo Nick Heidfeld, Sebastien Buemi ipd.), četudi gledalci ob tekmovalnih stezah in televizijskih zaslonih ne slišijo značilnega trušča glasnih bencinskih motorjev. Elektromotorji, ki ženejo dirkalnike Formule E, imajo značilen zvok, ki doseže nizko vrednost glasnosti – le okoli 80 decibelov. To omogoča, da organizatorji dirke Formule E pripeljejo v sama središča svetovnih velemest (Berlin, Hong Kong, Rim, Zürich, New York …), kjer jih lahko skupaj z vsem pripadajočim dogajanjem obišče in doživi kar največje število ljudi – v nasprotju z dirkami na klasičnih dirkališčih, ki so zaradi hrupnosti običajno precej oddaljena od urbanih središč.

Prvič smo pobliže spoznali novega Jaguarja i-Pace

Pomen Formule E za promocijo trajnostno naravnane mobilnosti in njen razvoj so hitro opazili tudi številni vodilni svetovni proizvajalci vozil, ki v njej nastopajo s svojimi moštvi. Vsi povrsti v “paddocku” predstavljajo svoje najnovejše produkte. Tako smo v Parizu prvič sedli tudi v nov Jaguarjev električni model i-Pace s skoraj 500 kilometri dosega. Prvi vtisi so vzpodbudni, saj vozilo deluje dovolj zrelo in dodelano (oblikovanje, položaj za volanom, izdelava), zato že komaj čakamo, da ga preizkusimo tudi na cesti …

Atraktivni BMW i8 (na fotografiji v ospredju) opravlja naloge varnostnega avtomobila. Med uradnimi vozili organizatorjev dirke je tudi BMW i3 (na fotografiji v sredinskem delu šotora).

S svojima voziloma je v dogajanje še bolj vpet BMW. Superšportni kupe i8, ki se med premori polni s pomočjo brezžične tehnologije, na dirkah Formule E opravlja vlogo varnostnega avtomobila. Popolnoma električni i3 medtem na in ob tekmovalni progi prevaža zdravniško ekipo, ki bdi nad varnostjo dirkačev.

Formula E predstavlja odličen testni poligon za bodoče tehnologije serijskih vozil

Formula E je torej zelo pomemben peskovnik za preizkušanje tehnologij e-mobilnosti, ki bodo, ali pa že domujejo tudi v vozilih, ki jih vozimo v vsakdanjem prometu. Dirkalniki Formule E so zelo hitri (100 kilometrov dosežejo v le približno treh sekundah!), a se tehnološko ne odmikajo preveč od serijskih vozil.

Na dirkah nastopajo številna znana in uspešna imena avtomobilskega športa

Elektromotor Formule E tako razvije približno 270 “konjskih moči”, energijo pa črpa iz baterije s kapaciteto 28 kWh, ki je celo manjša od kapacitet, ki jih proizvajalci trenutno vgrajujejo v najnovejše električne modele. Zato so ekipe primorane dovrševati svoje taktike, da ob najvišji hitrosti skrbijo tudi za učinkovitost svojih voženj, oz. strategij. Vozniki imajo na voljo 2 vozili, dirke pa trajajo približno 50 minut. V praksi je najbolj zanimiv občutek, da dirkalniki, ki jih v običajnem bencinskem športu spremlja glasen in, priznamo, za nekatere izmed nas velikokrat tudi romantičen zvok, v Formuli E s tihim žvižganjem skrbijo za marsikateri začuden obraz okolice. Pri tem človek še najbolj sliši borbo pnevmatik za oprijem (škripanje).

Strategije moštev lahko preslikamo tudi v vsakdanjo rabo energije in ostaih virov v cestnem prometu

Tudi pnevmatike na dirkalnikih Formule E so primerne za cestno uporabo v vseh vremenskih razmerah. Njihova zmes je dovolj trajna, da zdrži celotno dolžino dirke, na koncu pa seveda sledi reciklaža.

Organizator za obiskovalce prireditev Formule E ne zagotovi parkirišč. S tem spodbuja uporabo javnega prevoza, kateremu so dirke zaradi svojih lokacij v središih mest, preprosto dostopne.

Se sprašujete, od kod dirkalniki črpajo relativno velike zaloge energije, ki jo porabijo za svoje hitre vožnje? Karavana Formule E seveda ne obremenjuje električnega omrežja mest, kjer gostuje. Organizator s seboj namreč pripelje izjemno zmogljive električne generatorje, ki energijo proizvajajo brez emisij – s pomočjo glicerola, ki je stranski produkt biodizla. Slednji ni strupen in ne povzroča žveplenih emisij.

Vsi vpleteni v dogajanje zrejo tudi v prihodnost. V zadnjih sezonah dirke Formule E tako spremljajo tudi popolnoma avtonomna vozila, ki nastopajo v t.i. seriji Roborace.

Formula E torej ni le boj dirkačev za prvo mesto na dirki, pač pa predstavlja prostor, kjer proizvajalci tehnologije naprednih vozil kujejo in nadgrajujejo svoje zamisli. S svojo filozofijo je Formula E simbol novih vrednot, ki danes izboljšujejo kakovost naših življenj in zmanjšujejo škodljive vplive na naš planet.

Kaj pravite na idejo, da bi tovrstno dirko nekoč gostila tudi Ljubljana? 😉

This slideshow requires JavaScript.