Električna vozila pričakovano predstavljajo največji kos kolača pozornosti na letošnjem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, tudi po zaslugi modela ID.3, novega električnega Volkswagna.

Pri Volkswagnu pravijo, da model ID.3 za njihovo znamko pomeni vstop v novo obdobje. O njem smo na našem blogu že pisali, sedaj pa je čas, da si ga ogledamo v celoti.

5 najpomembnejših dejstev o novem električnem “Golfu”, ki jih že poznamo

Na zunaj ni moč opaziti večjih oblikovnih posebnosti. Večinoma smo obliko spoznali že pri “zamaskiranih” različicah. Pri Volkswagnu pravijo, da niso želeli zelo “posebnega” avtomobila, pač pa zanesljiv produkt po vzoru ljudskega Golfa, ki bo elektromobilnost približal množicam.

Prvič je razkrita notranjost vozila, ki kar precej odstopa od ostalih Volkswagnovih modelov.

Gre za petsedežnika, ki naj bi bil za ta razred vozil nadpovprečno prostoren. Slednje naj bi mu zagotavljali razmeroma velika medosna razdalja s kratkima previsoma ter odsotnost sredinskega tunela med voznikom in sovoznikom. Prtljažni prostor je prostorsko domala identičen kot pri Golfu, ID.3 pa naj bi več ponudil predvsem, ko govorimo o prostoru na zadnji klopi.

Digitalni instrumenti v notranjosti so zasnovani povsem na novo. “Središče dogajanja” predstavlja nov centralni, 10-palčni zaslon na dotik, ki vozniku zagotavlja vse ključne informacije.

Za začetek so na voljo tri baterijske različice:

  • 45 kWh – doseg 330 km (po WLTP)
  • 58 kWh – doseg 420 km (po WLTP)
  • 77 kWh – doseg 550km (po WLTP)

Največja moč polnjenja znaša 100 kilovatov, kar pomeni, da bi v teoriji baterijo modela ID.3 za 290 kilometrov vožnje lahko napolnili v približno 30 minutah. Baterije so vgrajene v podvozje vozila.

Elektromotor je vgrajen v zadnjo os vozila. Njegova največja moč znaša 150 kW (200 KM), konstanten navor pa 310 Nm. Največja hitrost je omejena na 160 km/h.

Še več zanimivosti iz Frankfurta pričakujte na blogu ter družbenih omrežjih Avant2Go.