Električni avtomobil uporabniku prinaša številne ugodnosti. Poleg tihe in udobne vožnje je tu še odsotnost lokalnih izpustov, ob premišljeni rabi pa ta vrsta pogona omogoča tudi velike prihranke pri energiji, ki jo porabimo za našo mobilnost.

A to so le ugodnosti “na prvo žogo” – torej tiste ugodnosti, ki jih občutimo že ob sami uporabi vozila. Pravzaprav pa je prednosti, ki jih prinaša električni avto, danes še več. Zlasti za podjetja.

Podjetja se v vse večjem številu odločajo za uporabo električnih vozil. Praviloma tovrstna vozila prevozijo nadpovprečno število kilometrov, zato so stroškovno učinkovita že z vidika trenutno zelo visokih cen pogonskih goriv. Da je danes za podjetje najboljši čas za prehod na električno mobilnost, pa zgovorno pričata še dve pomembni ugodnosti – obe v prvi vrsti finančne narave.

Pravica do odbitka DDV za električna vozila – ne glede na dejavnost

Po trenutno veljavni zakonodaji v Sloveniji lahko podjetje ob uporabi električnega vozila uveljavlja pravico do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost. To velja za nakup (pri čemer vrednost vozila ne presega 80 tisoč evrov) ali najem električnega vozila, enako pa tudi za polnjenje, servisne storitve in nakup nadomestnih delov.

Dejavnost, ki jo podjetje opravlja, v tem primeru ni pomembna.

Ničelna boniteta – prednost za podjetje in posameznika

Zakon, ki je v veljavo stopil 22. marca 2022, veleva:

Ugodnosti pri določanju bonitet pri dohodkih iz zaposlitve (3. člen ZDoh-2Z)

S spremembami in dopolnitvami 43. člena ZDoh-2 se uvajajo določene izjeme oz. ugodnosti pri vrednotenju bonitet in vštevanju v davčno osnovo:

  1. S spremenjenim 2.a odstavkom je določeno: če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo na električni pogon za privatne namene, je vrednost bonitete nič.

Ta zakon ob uporabi električnega vozila prinaša ugodnost za podjetje in zaposlenega.

Če delodajalec zaposlenemu omogoči uporabo službenega električnega vozila tudi za zasebne namene, to zanj pomeni nižje (nične) stroške prispevkov kot v primeru avtomobila z motorjem z notranjim izgorevanjem. Medtem to za zaposlenega pomeni, da se v mesečno osnovo za dohodnino določen delež vrednosti avtomobila ne vključi več.

Delež podjetij z e-voznim parkom se veča

Tudi v ekipi Avant car opažamo konstantno rast povpraševanja in vpeljave električnih vozil v flote podjetij – ne glede na velikost in panogo, pri čemer v podjetjih, ki se odločijo za preizkus električne mobilnosti, le-ta (p)ostane stalnica. To velja že za več kot 400 podjetij, s katerimi sodelujemo.

Poleg prihrankov pri gorivu, davčnih ugodnosti in ničelne bonitete so pomembne tudi izkušnje in fleksibilnost ponudnika mobilnosti. V desetletju izkušenj z električno mobilnostjo je naša flota prevozila več kot 15 milijonov brezemisijskih kilometrov.

V podjetju Avant car smo oblikovali poseben program za podjetja – upravljanje voznih parkov – v okviru katerega poskrbimo za celoten vozni park podjetja, obenem pa delujemo kot “osebni asistent” podjetja na področju (električne) mobilnosti.

Podjetju namreč svetujemo pri optimizaciji voznega parka (kombinacija rešitev mobilnosti, ki ustreza potrebam podjetja s ciljem udobja pri uporabi in zagotavljanja nižjih stroškov), vzpostavitvi polnilne infrastrukture (izbira, montaža, servis in upravljanje polnilnic), obenem pa za čim bolj učinkovito uporabo električnih vozil prenašamo svoje izkušnje in napotke. S podjetjem sodelujemo tudi pri izbiri pravega modela vozila in njegovi opremi.

 

 

Naš končni cilj je namreč učinkovita, preprosta in nemotena mobilnost. Tako poskrbimo za celovito vzdrževanje vozil z rednimi servisi, menjavami pnevmatik, v primeru neljubih dogodkov (nezgode) pa poskrbimo za ustrezno izpeljavo potrebnih procedur (policijsko poročilo, cenitev škode in popravilo poškodb). V vmesnem času vselej zagotavljamo ustrezno nadomestno vozilo.

Poleg navedenega podjetja čedalje bolj dopolnjujejo svojo mobilnost tudi s storitvijo souporabe električnih vozil Avant2Go. Ta je v naglem vzponu, saj po šestih letih delovanja omogoča že najem več kot 400 vozil na preko 140 lokacijah.

Ta rešitev je za podjetja zelo učinkovita na primer v “konicah”, ko so potrebe po mobilnosti večje, druga prednost pa je plačilo le ob uporabi, zato storitev ne povzroča nobenih fiksnih mesečnih stroškov.

Spremljajte še naprej naša omrežja, saj se vam že kmalu javimo z novimi nasveti in namigi. 😉