V tednu med 16. in 23. septembrom bo nebo nad Mursko Soboto rezervirano, naši pogledi pa zazrti navzgor.

Slovenija bo namreč prvič gostila svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. Navzoči bodo lahko v zraku občudovali več kot 150 balonov, v šestih tekmovalnih dneh pa se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonarskih ekip iz 33 držav.

Ta letalski dogodek najvišjega ranga bo po pričakovanjih organizatorjev skupaj z izjemno bogatim spremljevalnim programom na prizorišče privabil vsaj desettisočglavo množico. 150 balonov bo večinoma vzletalo in pristajalo na murskosoboškem letališču, glavni center za tekmovalce bo v Gradu Rakičan, medtem ko bo otvoritvena slovesnost s spremljevalnim programom potekala na prizorišču Expano.

Letenje s toplozračnimi baloni je atraktivna, a izjemno specifična in zahtevna tekmovalna športna disciplina, ki je hkrati tudi prava paša za oči. Tudi v Sloveniji je priljubljena in ima dolgoletno tradicijo. Prvi Slovenec, ki je imel na Dunaju davnega leta 1784 priložnost videti balon in je v svojih delih pisal o poletih, je bil slavni matematik Jurij Vega. Prvi stratosferski balon, ki ga je videla Slovenija, je leta 1934 pristal v Prekmurju, v Ženavljah, o čemer priča tamkajšnji spomenik. Začetki sodobnega balonarstva v Sloveniji segajo v leto 1978, ko je poletel prvi balon in v košari ponesel v nebo Avija Šorna.

Poletite lahko tudi vi

Tej imenitni prireditvi smo podali roko tudi v Avantcarjevi ekipi. Po zaslugi električnih vozil iz flote Avant2Go bo to prvo prvenstvo toplozračnih balonov, kjer uradna vozila ne bodo le brezemisijska, temveč jih bo uradno osebje celo souporabljalo. Našo prekmursko floto bomo tako izdatno okrepili in nenazadnje – ena izmed Avant2Go lokacij se že dalj časa nahaja neposredno ob paviljonu Expano.

Da bi sodelovanje še bolj primerno in atraktivno pospremili, pa smo za vas, naše uporabnike, pripravili prav posebno priložnost s kar dvanajstimi nagradami – med njimi tudi nepozaben polet s toplozračnim balonom za več oseb, ki bo omogočal ogled balonarskega spektakla iz “prve vrste”. Za vas bo poskrbel eden izmed elitnih slovenskih ali avstrijskih mojstrov balonarjev.

Za sodelovanje v nagradni igri obiščite TO POVEZAVO.

Spektakel, ki ga ne gre zamuditi

Vabimo vas torej na ogled vrhunskega športnega dogodka, kjer boste lahko poleg stiskanja pesti za domače in tuje balonarje, ki bodo takrat zasedli zračni prostor, doživeli tudi številne spremljevalne atrakcije. Poleg možnosti komercialnega letenja z balonom (spremljanja tekmovalnih balonov), boste lahko priča tudi zračnemu šovu in akrobacijam helikopterja Flying Bulls, letalca Petra Podlunška in plinskim balonom (svetlobna atrakcija in vzlet), če naštejemo le nekatere poudarke iz bogatega programa.

Več informacij o svetovnem balonarskem prvenstvu je na voljo na uradni spletni strani, neposredno iz središča dogajanja pa se vam bomo prek družbenih omrežij oglašali tudi mi. 😉