V tednu med 16. in 23. septembrom bo nebo nad Mursko Soboto rezervirano, naši pogledi pa zazrti navzgor.

Slovenija bo namre─Ź prvi─Ź gostila svetovno prvenstvo v letenju s toplozra─Źnimi baloni. Navzo─Źi bodo lahko v zraku ob─Źudovali ve─Ź kot 150 balonov, v ┼íestih tekmovalnih dneh pa se bo pomerilo 105 tekmovalnih balonarskih ekip iz 33 dr┼żav.

Ta letalski dogodek najvi┼íjega ranga bo po pri─Źakovanjih organizatorjev skupaj z izjemno bogatim spremljevalnim programom na prizori┼í─Źe privabil vsaj desettiso─Źglavo mno┼żico. 150 balonov bo ve─Źinoma vzletalo in pristajalo┬ána murskosobo┼íkem letali┼í─Źu, glavni center za tekmovalce bo v Gradu Raki─Źan, medtem ko bo otvoritvena slovesnost s spremljevalnim programom potekala na prizori┼í─Źu Expano.

Letenje s toplozra─Źnimi baloni je atraktivna, a izjemno specifi─Źna in zahtevna tekmovalna ┼íportna disciplina, ki je hkrati tudi prava pa┼ía za o─Źi. Tudi v Sloveniji je priljubljena in ima dolgoletno tradicijo. Prvi Slovenec, ki je imel na Dunaju davnega leta 1784 prilo┼żnost videti balon in je v svojih delih pisal o poletih, je bil slavni matematik Jurij Vega. Prvi stratosferski balon, ki ga je videla Slovenija, je leta 1934 pristal v Prekmurju, v ┼Żenavljah, o ─Źemer pri─Źa tamkaj┼ínji spomenik. Za─Źetki sodobnega balonarstva v Sloveniji segajo v leto 1978, ko je poletel prvi balon in v ko┼íari ponesel v nebo Avija ┼áorna.

Poletite lahko tudi vi

Tej imenitni prireditvi smo podali roko tudi v Avantcarjevi ekipi. Po zaslugi elektri─Źnih vozil iz flote Avant2Go bo to prvo prvenstvo toplozra─Źnih balonov, kjer uradna vozila ne bodo le brezemisijska, temve─Ź jih bo uradno osebje celo souporabljalo. Na┼ío prekmursko floto bomo tako izdatno okrepili in nenazadnje – ena izmed Avant2Go lokacij se ┼że dalj ─Źasa nahaja neposredno ob paviljonu Expano.

Da bi sodelovanje ┼íe bolj primerno in atraktivno pospremili, pa smo za vas, na┼íe uporabnike, pripravili prav posebno prilo┼żnost s kar dvanajstimi nagradami – med njimi tudi nepozaben polet s toplozra─Źnim balonom za ve─Ź oseb, ki bo omogo─Źal┬áogled balonarskega spektakla iz “prve vrste”.┬áZa vas bo poskrbel eden izmed elitnih slovenskih ali avstrijskih mojstrov balonarjev.

Za sodelovanje v nagradni igri obi┼í─Źite┬áTO POVEZAVO.

Spektakel, ki ga ne gre zamuditi

Vabimo vas torej na ogled vrhunskega ┼íportnega dogodka, kjer boste lahko poleg stiskanja pesti za doma─Źe in tuje balonarje, ki bodo takrat zasedli zra─Źni prostor, do┼żiveli tudi ┼ítevilne spremljevalne atrakcije. Poleg mo┼żnosti komercialnega letenja z balonom (spremljanja tekmovalnih balonov), boste lahko pri─Źa tudi zra─Źnemu ┼íovu in akrobacijam helikopterja Flying Bulls, letalca Petra Podlun┼íka in plinskim balonom (svetlobna atrakcija in vzlet), ─Źe na┼ítejemo le nekatere poudarke iz bogatega programa.

Ve─Ź informacij o svetovnem balonarskem prvenstvu je na voljo na uradni spletni strani, neposredno iz sredi┼í─Źa dogajanja pa se vam bomo prek dru┼żbenih omre┼żij ogla┼íali tudi mi. 😉