Pred časom smo na našem blogu pisali, da bi za naš trenutni način življenja potrevovali skoraj dve Zemlji. Tako razsipno namreč upravljamo z naravnimi viri in s tem obremenjujemo lastno življenjsko okolje.

V Sloveniji eno največjih okoljskih obremenitev predstavlja prav mobilnost. Zato je sporočilo Evropskega tedna mobilnosti, ki poziva k spremembam potovalnih navad še toliko pomembnejše. Evropski teden mobilnosti z letnico 2022 namreč poteka pod sloganom “trajnostno povezani”.

Za naše trenutne navade potrebujemo skoraj dve Zemlji

Trajnostno povezani

Raziskave kažejo, da si lastništva osebnega avtomobila, še posebej v razvitih državah, želi vse manj ljudi. Še več, eno izmed sporočil letošnjega ETM je celo, da je (lastniški) avtomobil danes postal “sovražnik dobrega življenja”. Napočil je torej čas za sodobno in trajnostno mobilnost.

Za udejanjanje trajnostnega načina življenja je v prvi vrsti odgovoren vsak posameznik. Vendar, ko je govora o trajnostni mobilnosti, slednji vsekakor potrebuje tudi učinkovite sisteme, ki mu to omogočajo. Potrebuje na primer učinkovit in zanesljiv sistem javnega prevoza, urejene površine za kolesarjenje ali sistem, ki mu omogoča, da svoj lastniški avtomobil zamenja za takšnega, ki bo njegovo domače okolje obremenjeval (vsaj) desetkrat manj.

Alternativa lastniškemu avtomobilu za posameznike ali podjetja

Souporaba enega vozila lahko z bližnjega parkirišča, ulice ali glavne ceste umakne kar deset lastniških. Temu dejstvu pa lahko, ko govorimo o sistemu souporabe Avant2Go, dodamo še izključno električni pogon avtomobilov, ki (lokalno) ne onesnažuje s hrupom ter škodljivimi izpusti.

Predstavljajte si torej ulice domačega kraja z desetkrat manj osebnimi avtomobili. Ti se pri mestnih hitrostih vozijo v skoraj popolni tišini, številne urbane površine, ki jih danes zasedajo parkirišča, pa bi lahko spremenili v parke in zelenice.

Ob tem zavedanju in neposrednem znižanju časovnih in finančnih stroškov je Avant2Go bremen lastniškega avtomobila že “osvobodil” številne posameznike. Ti lahko souporabljajo že skoraj 500 vozil na več kot 150 lokacijah v petih slovenskih mestih ter na glavnem državnem letališču.

Car sharingu se je pridružil že vsak stoti Slovenec 🎈

Storitev je prav tako zelo primerna za dopolnjevanje mobilnosti podjetij, zato ne čudi, da se tega načina mobilnosti poslužujejo številna slovenska podjetja in druge organizacije.

Slednja cenijo predvsem časone in finančne prihranke pri tovrstni organizaciji svoje mobilnosti. S pomočjo Avant2Go odpade skrb za avtomobilsko floto, za vzdrževanje vozil, registracije in zavarovanja. Vozil je vselej na voljo toliko, kolikor jih potrebujejo.

Ta rešitev je za podjetja zelo učinkovita na primer v “konicah”, ko so potrebe po mobilnosti večje, druga prednost pa je plačilo le ob uporabi, zato storitev ne povzroča nobenih fiksnih mesečnih stroškov.

Obenem ob premišljeni rabi električni pogon danes omogoča tudi velike prihranke pri energiji, ki jo podjetja porabijo za svojo mobilnost. Še več, v ceno najema vozil Avant2Go je že vključen celoten strošek energije, ki jo uporabniki porabijo za vožnjo.

Sprememba naših navad, povezanih z mobilnostjo, je tako rekoč življenjskega pomena. Zato so tudi letos slovenske občine v okviru Evropskega tedna mobilnosti pripravile svoj program, med njimi pa bomo z zanimanjem pozdravili letošnje zmagovalke. Več o doganjanju ob robu ETM 2022 lahko preberete na uradnem spletnem portalu.