Električni Smart, kultno mestno vozilo, je prvič v zgodovini obstoja modela opremljen s štirimi sedeži. Pred vključitvijo v car sharing floto smo ga seveda dodobra preizkusili in preverili, na katerih področjih se najbolje odreže.

Smart nudi nezahtevno, celo sproščujočo vozniško izkušnjo

Z električnim Smartom Forfour smo prevozili zajetno število testnih kilometrov, zvečine v urbanih središčih, nekajkrat pa smo se z njim odpravili tudi na nekoliko daljšo pot. Venomer se je izkazal kot za vožnjo zelo prijeten avtomobil, saj je vozniku in sopotnikom nudil nezahtevno in sproščujočo izkušnjo.

Smart je prva avtomobilska znamka na svetu, ki v električnih različicah ponuja prav vse svoje modele. Sedete lahko za krmila električnih modelov Fortwo (dvosedežnik), Forfour (štirisedežnik), ali pa različice z odprto streho. Še več, pri Daimlerju so napovedali, da bo ta znamka od prihodnjega leta dalje izdelovala zgolj električne avtomobile.

Že med izsledki preizkusa “dvosedežnika” smo zapisali, da avtomobil domuje domala izključno v mestih. Enako velja tudi za štirisedežno različico Smarta. Četudi je slednja v merah nekoliko zajetnejša, še vedno omogoča preprosto in učinkovito vijuganje med mestnimi ulicami. Tudi Forfour je tako izjemno:

  • okreten – obračalni krog je rekordno kratek,
  • pregleden – ima velike steklene površine,
  • in lahkoten za vožnjo – položaj za volanom je udoben in nekoliko višji, pospeški pa so še enakomernejši kot pri predhodniku.

Električni Smart – prvič tudi za štiri

Ključna razlika v primerjavi z dvosedežnikom je prostornost. Forfour je od Smarta Fortwo za 80 centimetrov daljši, kar pomeni, da imamo več prostora za prtljago, na razpolago pa sta tudi dve dodatni sedišči. Slednji se lahko zelo učinkovito zložita, tako da Smart sprejme tudi zajetnejše potovalne kovčke. S tem dobimo kar 975 litrov uporabne prostornine za prtljago.

Najobsežnejši prtljažni prostor doslej

Notranjost predstavlja enega najboljših in najzanimivejših delov Smarta Forfour. Kljub temu, da gre za relativno majhen avtomobil, imajo potniki občutek, da je prostora na pretek. Potniška kabina je posejana z domiselno oblikovanimi detajli in lično vizualno dodelana, kar se za Smarta seveda spodobi.

Notranjost je z oblikovnega vidika prava paša za oči

Skladno s pridobljenimi izkušnjami ob vožnji preostalih električnih vozil, tudi novi Smart Forfour ob močnejšem pritisku stopalke za pospeševanje občutno pospešuje. Konstantnih 160 Nm navora je vozniku kajpak na voljo v vsakem trenutku.

Smart je glede na kapaciteto baterije v prvi vrsti namenjen krajšim, mestnim relacijam

Z mislijo na relacijsko manj zahtevne voznike so pri Smartu v vozilo vgradili baterije kapacitete 17,6 kWh, ki omogočajo, da z enim polnjenjem v idealnih okoliščinah premagamo nekaj več kot 150 kilometrov. V praksi je vožnja v primerjavi s prejšnjo generacijo Smarta ED zveznejša, doseg pa je v različnih razmerah bolj raznovrsten in manj “niha” (denimo pri nizkih temperaturah, visokih obremenitvah, vključenem gretju ipd.). Polnjenje vozila v trenutni različici poteka z maksimalno močjo 4,6 kilovata, kasneje pa bodo na voljo (in jih bomo tudi vključili) 22 kilovatne različice.

Vrhunska varnost pri znamki Smart nikoli ni bila vprašljiva

Baterije se umeščene centralno, pod prednjima sedežema. Za primer močnejšega bočnega trka so zaščitene s posebnim, močnim varnostnim okvirjem. Slednji lahko baterijo – če je trk res močan – tudi izvrže iz šasije vozila in s tem zaščiti potnike.

Električni Smart Forfour je slovenski proizvod

Za nas je novi električni Smart Forfour še toliko pomembnejši, saj koncern Daimler njegovi izdelavi sodeluje z Renaultom. Naveza s to znamko je razlog, da novega električnega Smarta (Forfour) izdelujejo pri nas v Sloveniji, natančneje v novomeški tovarni Revoz. Ta avtomobil torej ne bo skrbel le za trajnostno mobilnost v slovenskih mestih, pač pa skrbi tudi za ekonomsko blagostanje domačega okolja, saj je začetek njegove proizvodnje prinesel nekatera nova delovna mesta, oz. jih ohranil.

Novega člana flota Avant2Go že lahko poiščete v mobilni aplikaciji

Smart Forfour je skladno s svojim nekoliko večjim “prostorskim razkošjem” v car sharing floti Avant2Go umeščen med Smarta Fortwo in priljubljeno Renaultovo električno prvakinjo Zoe (enako ceno ima tudi Nissan Leaf). Smarta Forfour tako lahko najamete za 0,06 evra na minuto (0,015 ponoči) ter 0,23 evra na prevožen kilometer, pri čemer minimalna cena najema ostaja enaka kot pri modelu ForTwo, in sicer 3 evre.

Poleg Smarta Forfour se je floti Avant2Go nedavno pridružil tudi Smart Fortwo – seveda prav tako v 100 % električni različici. Več o slednjem preberite tukaj.

This slideshow requires JavaScript.