Smart je avtomobil z zelo močnim “cool faktorjem”. Gre za kultno vozilo, ki domuje v mestih. Tokrat vam predstavljamo novo električno gnano, dvosedežno različico “ForTwo”.

Bolj kot je ulica ozka, bolj je Smart tam domač. 🙂

Lahko bi rekli, da avtomobil domuje domala izključno v mestih, kar so imeli v mislih tudi načrtovalci vozila. To namreč ni zasnovano za premagovanje daljših razdalj, pač pa omogoča preprosto in učinkovito vijuganje med mestnimi ulicami. Smart je tako izjemno:

  • okreten – obračalni krog je rekordno kratek,
  • pregleden – ima velike steklene površine,
  • in lahkoten za vožnjo – položaj za volanom je udoben in nekoliko višji, pospeški pa so še enakomernejši kot pri predhodniku.

Dolžina avtomobila je ostala enaka kot pri predhodniku – 2,69 metra. To pomeni, da gre za izredno majhen avtomobil, a to v notranjosti ni moteče, saj je prostora za oba potnika več kot dovolj … Pa tudi občutka prostornosti in udobja sta na zelo visokem nivoju. Voznik se v Smartu Fortwo tako nikakor ne počuti utesnjeno, pač pa ga pozicija za volanom in prostornost prepričujeta, da vozi celo precej večji avtomobil.

Na analognem merilniku lahko spremljamo podatka o napolnjenosti baterije in trenutni “obremenitvi” (moči) vozila.

Alternativo predstavlja digitalni zaslon na instrumentni plošči, ki pa lahko nudi tudi številne druge podatke.

Pri najnovejšem produktu znamke Smart so inženirji ponovno precej pozornosti posvetili varnosti. Veliko ljudi zmotno pričakuje, da je Smart krhek avtomobil, kar gre pripisati njegovi majhnosti, a slednja na tem mestu ne igra vloge. Smart je zgrajen okoli posebne varnostne celice “tridion”, ki predstavlja zelo trdno jekleno varnostno kletko. Gre za podoben princip kot pri vozilih, varnostno prilagojenih za avtomobilske dirke.

Vozniška izkušnja je izvrstna.

Z mislijo na relacijsko manj zahtevne voznike so pri Smartu v vozilo vgradili baterije kapacitete 17,6 kWh, ki omogočajo, da z enim polnjenjem v idealnih okoliščinah premagamo do približno 150 kilometrov. Baterije ponovno ležijo na dnu, razvrščene skozi celotno dolžino Smarta, kar omogoča idealnejšo razporeditev teže in s tem zelo dobre vozne lastnosti. Polnjenje vozila v trenutni različici poteka z maksimalno močjo 4,6 kilovata. 80 odstotkov baterije tako napolnimo v približno treh urah.

Že predsednik uprave Daimlerja je novo generacijo pospremil z besedami: “Več kot polovica svetovnega prebivalstva danes že živi v mestih in to število le narašča. Pri Smartu izpostavljamo urbanost, digitalizacijo vsebine, nižanje mase in prilagodljivost voznikom. Ta je že prerasla pojem trenda.” 

To seveda ni prvi električni Smart. Gre namreč že za njegovo četrto generacijo. V floti Avant2Go naši uporabniki tako že lahko najemajo njegovega predhodnika. Ta se je izkazal kot odličen partner pri premagovanju mestnega prometnega vrveža.

Različico ForFour izdelujejo v Novem mestu, medtem ko je ForTwo nemške izdelave.

Za nas je novi električni Smart še toliko pomembnejši, saj koncern Daimler pri izdelavi njegove štirisedežne različice sodeluje z Renaultom. Naveza s to znamko je razlog, da novega električnega Smarta (Forfour) izdelujejo pri nas v Sloveniji, natančneje v novomeški tovarni Revoz. Ta avtomobil torej ne bo skrbel le za trajnostno mobilnost v slovenskih mestih, pač pa skrbi tudi za ekonomsko blagostanje domačega okolja, saj je začetek njegove proizvodnje prinesel nekatera nova delovna mesta, oz. jih ohranil.

Smart bo od 2019 na trgu ostal zgolj s paleto električnih vozil.

Z električnim pogonom so na voljo prav vsi trenutni modeli Smarta, čemur smo priča prvič v zgodovini te znamke. Sedete lahko za volan električnega modela Fortwo (dvosedežnik), Forfour (štirisedežnik), ali pa različice z odprto streho. Še več, pri Daimlerju so napovedali, da bo ta znamka od leta 2019 naprej izdelovala zgolj še električne avtomobile.

This slideshow requires JavaScript.