Volkswagen je električno različico svojega najbolj priljubljenega modela prvič predstavil leta 2014, medtem ko je ta na trgu že dolga desetletja. Če električna vozila običajno nakazujejo težnje po revoluciji, gre pri Golfu tokrat bolj za evolucijo, oz. povsem logično nadaljevanje življenja zanj – v elektro preobleki.

Če prva generacija električnega e-Golfa še ni dosegla veliko končnih kupcev, je z novo (drugo) povsem drugače.  Zdaj gre namreč za zelo resen in vsestransko uporaben električni avtomobill, saj je med drugim dobil baterijo s precej večjo kapaciteto.

Novi e-Golf si osnovne značilnosti, ki so vezane predvsem na videz in funkcionalnost, deli s sedmo generacijo Golfa. To pomeni, da je Volkswagen ubral nekoliko drugačno strategijo kot ostale vodilne avtomobilske znamke na področju brezemisijske mobilnosti. Paradni konj slednjih na tem področju je namreč zvečine namensko futuristično oblikovani model, ki obstaja zgolj v električni različici – na tem pa si tudi gradi svoj sloves. Golfov sloves je na drugi strani že utrjen – e-Golf pa je njegova logična in težko pričakovana nadgradnja.

e-Golf je funkcionalno dovršen avtomobil

To pomeni, da je e-Golf ohranil vse cenjene kakovosti tega, tako priljubljenega družinskega vozila. Še vedno ima velik prtljažni prostor (341 litrov), je praktičen, prostoren in prilagodljiv ter nudi tisti značilen občutek … da sedimo v Golfu – prav to pa je običajno tisto, kar privlači večino njegovih uporabnikov. Sedaj bodo družine lahko uživale v domala enakem avtomobilu – le, da bo ta popolnoma tih in precej cenejši za uporabo.

Od leta 1974 do danes, je na ceste zapeljalo že 33 milijonov Golfov.

Od klasične različice se e-Golf loči po lahkih aerodinamičnih platiščih, modrem detajlu in nekoliko bolj zaprti prednji maski, ki se raztezata horizontalno med žarometoma ter posebnima LED žarometoma v obliki črke C na prednjem odbijaču.

Platišča so lahka in aerodinamična

V notranjosti … z eno besedo – Golf. Elementi so popolnoma logično razporejeni in vozniku optimalno dosegljivi. Najboljši sistem, kakršnega lahko uporabljate tudi v e-Golfih v sistemu souporabe Avant2Go, je Discover Pro z 9,2-inčnim zaslonom na dotik. Slednjega je mogoče upravljati tudi z gestami. Pri tej različici “trdih” tipk ni več. Tudi zaslon z merilniki je odslej popolnoma digitalen in v veliki meri prilagodljiv.

Zaslon pred voznikom lahko poljubno prilagajate

Potniška kabina e-Golfa je odlično izolirana. Elektromotor kajpak ne povzroča ropota, a v e-Golfu je komaj zaznaven tudi zvok ob dotiku pnevmatik s cestiščem.

Vozite lahko v načinih “D” ali “B”

S prestavno ročico lahko prilagajate stopnjo rekuperacije energije. V načinu D ročico pomikate levo ali desno za višjo ali nižjo stopnjo, kar občutite kot bolj ali manj močan samodejni pojemek (lahko ga tudi izključite). Najvišja/najmočnejša stopnja rekuperacije je na voljo v načinu, ko je prestavna ročica premaknjena ob oznako B.

Doseg električnega golfa znaša od 250 do 300 kilometrov z enim polnjenjem baterij

Doseg e-Golfa po težko dosegljivem standardu NEDC znaša do 300 km. A tu moramo takoj poudariti, da se e-Golf temu standardu v praksi kar lepo približa. V režimu ECO PRO+ (izklopljena klimatska naprava in omejtev hitrosti na 90 km/h) je z ekonomično vožnjo brez večjih težav moč doseči vsaj 250 kilometrov, sploh če so nam vremenski pogoji naklonjeni.

Polnjenje je povsem preprosto, pa tudi hitro

Baterije, ki ponovno ležijo po celotni dolžini avtomobila in zagotavljajo optimalno razporeditev teže, imajo skupno kapaciteto 35,8 kWh. Polnjenje poteka z močjo do 40 kW, kar je nekoliko počasneje od BMW-jevega i3 (50 kW). Vtičnica za polnjenje se nahaja na mestu, kjer pri klasičnem golfu točimo gorivo.

e-Golf je postal nepogrešljivi del flote Avant2Go

Najnovejša različica električnega Golfa je že nekaj časa na voljo tudi v sklopu sistema souporabe vozil Avant2Go. E-Golfa lahko najamete v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Cena za minuto najema je 0,08 evra ob dnevni ali 0,02 ob nočni tarifi ter 0,28 eur na prevožen kilometer.

Preizkusili ga niso le redki … 🙂

Verjetno ste med vami le redki, ki Golfa niste vozili vsaj enkrat v življenju in tedaj ste verjetno opazili, da gre za izredno vsestranski, uporaben in kakovosten avtomobil. V nasprotnem primeru pa brž v aplikacijo Avant2Go in poiščite svojega – električnega … 😉

This slideshow requires JavaScript.