Zima v cestni promet postavlja svoje zakonitosti. Vozniki se tedaj soočamo z razmerami, ki zahtevajo našo popolno osredotočenost in optimalno pripravljenost vozila. Da bi vam olajšali prehod v zimski način vožnje, podajamo nekaj nasvetov, ki vplivajo na varnejšo in prijetnejšo vožnjo. Pri nekaterih vam lahko učinkovito pomaga tudi Avant2Go …

1. Vozilo mora biti pred vožnjo očiščeno snega in ledu

Sneg in led, ki se nabereta na vozilu, onemogočata optimalno vidljivost, poleg tega pa predstavljata tudi potencialno nevarnost za ostale udeležence v prometu, v kolikor pri določeni hitrosti poletita z vašega vozila (pred kratkim je ravno zaradi tega prišlo do nesreče s poškodbami voznika in vozila). Poleg vseh stekel in vzvratnih ogledal morajo biti temeljito očiščeni tudi žarometi ter streha in pokrov motorja. Med vožnjo (sploh na avtocesti) boste zagotovo potrebovali tudi zadostno količino (na mraz odporne) tekočine za pranje stekel. Ekipa Avant2Go ob vsaki snežni pošiljki odhiti na teren, kjer skuša v najkrajšem možnem času očistiti parkirana vozila in jim omogočiti nemoten izvoz na cesto. Prav tako so električna vozila v floti Avant2Go že nekaj časa pred 15. novembrom preventivno pripravljena na zimske pogoje …

2. Zimske pnevmatike so najosnovnejši del zimske opreme

Po 15. novembru v Sloveniji velja zakon, da morajo biti naši jekleni konjički primerno obuti za prihajajoči letni čas. Kot rečeno, ekipa Avant2Go vozila preobuje že prej, in sicer z namenom, da nas prvo sneženje ne bi presenetilo in uporabnikom onemogočilo varen prevoz. Pnevmatike so kajpak edini stik vozila s cestiščem in zatorej najosnovnejši element zimske opreme.

Preberite tudi:

5 težav, ki nam 15. novembra kravžljajo živce in kako jih preprečiti

 3. Držite daljšo varnostno razdaljo

Zavorna pot v zimskih razmerah je namreč lahko precej daljša kot v suhih, pa tudi deževnih razmerah. Ves čas predvidevajte, da bo vaše vozilo potrebovalo veliko več časa, da se zaustavi v primeru morebitnega nepričakovanega dogodka. Situacijo lahko oteži še slabša vidljivost ob megli ali sneženju.

4. Zavirajte pred zavojem

Izogibajte se zaviranju v zavoju, saj so lahko povzroči, da zdrsnete s ceste. Na podlagi brez optimalnega oprijema se namreč kljub najmodernejšim elektronskim asistenčnim sistemom zelo hitro dogodi, da kolesa blokirajo že ob najmanjšem stiku z zavornim pedalom. Če že pride do situacije, ko morate zavreti v zavoju, bodite nežni s stopalko.


Foto: Pexels

5. Izogibajte se sunkovitim manevrom in pospeševanjem

S sunkovitimi manevri namreč svoje vozilo zlahka spravite v nenadzorovan položaj iz katerega se boste v težkih razmerah zelo težko izvili, obenem pa je tovrstna vožnja že v običajnih pogojih neekonomična. Izogibajte se sunkovitim zavojem, pospeševanjem in zaviranjem. Predvidevajte!


Foto: Pexels

6. Mostovi lahko predstavljajo poledenelo past

Še posebej previdno vozite čez mostove, saj so ti izredno izpostavljeni poledici. Sploh lesen most zna v zimskih razmerah predstavljati hudo spolzko past. Čezenj vozite z močno zmanjšano hitrostjo.


Foto: Pexels

7. Pazite, da se ne “zakopljete”

Če se kolesa na spolzki podlagi začnejo vrteti v prazno, ne dodajajte še več plina, saj to le negativno vpliva na možnost, da se izkopljete. Na stopalko je treba pritiskati nežno, običajno pomagajo tudi mali premiki vozila naprej-nazaj.

8. S seboj imejte plastenko vode

V posebej težkih zimskih razmerah obstaja precejšnja možnost, da se bodo stvari kje v prometu zataknile. Zastoji na cestah niso nobena redkost, zato je pomembno, da imate pri sebi vsaj kakšno osvežilno pijačo, lahko pa tudi manjši prigrizek. Ne pozabite niti na zimsko obutev.


Foto: Pexels

9. Tako kot na svojo vožnjo, pazite tudi na ostale udeležence v prometu

Težke razmere bodo lahko presenetile tudi kakšnega od mimoidočih udeležencev v prometu. Tudi če boste sami ustrezno pripravljeni, morate vedno dopuščati možnost, da nekdo ni. V primeru težav drugega udeleženca v prometu bo zagotovo dobrodošla vaša pomoč!