Avenger je prvi povsem električni avtomobil znamke Jeep. Ker je ta znamka del koncerna Stellantis, je novinec pričakovano osnovan na podlagi (zdaj že dobro poznane) platforme eCMP, ki si jo tako deli še z nekaj drugimi električnimi avtomobili – na primer Peugeotoma e208 in e2008, pa Citroenom eC4 in Oploma Mokko e in Corso e.

Priznamo, da nam je oblika zelo všeč

Avenger, ki smo ga preizkusili tokrat, je bil članom naše ekipe (pravzaprav brez izjeme) zelo všeč. Večina nas je hvalila privačno zlato barvo in zanimive črne detajle (nalepke), ki zunanjost avtomobila prav lepo poživijo. V slogu (predvsem) italijanskih avtomobilov so oblikovalci Avengerja zasnovali tako, da se barva zunanjosti ponovi tudi na armaturni plošči. Zelo všeč nam je, ko oblikovalci tudi detajlom v notranjosti posvetijo posebno pozornost in jih ne obdajo le s ceneno plastiko ali s tekstilom in tu Avenger predstavlja zelo dober primer.

Realnost pokaže šele stik “v živo”

Pred njegovim prihodom na slovenske ceste smo Avengerja že nekaj časa lahko spoznavali prek fotografij na spletu. A po prvem stiku “v živo” smo hitro ugotovili, da je vozilo v resnici precej bolj kompaktno, kot smo sodili po fotografijah. S svojo dolžino le 4,08 metra namreč spada v kategorijo manjših (kompaktnih) vozil – tako kot njegova bratranca e208 in Corsa e – le da je odmik podvozja od tal nekoliko večji. Gre torej za kompaktnega mesntnega križanca.

Pa vstopimo v notranjost:

Ob vstopu v vozilo takoj opazimo barvno poudarjene dele armature ter njen všečen sredinski del, ki ga v večjem delu tvori zaslon na dotik. Vratne obloge večinoma tvori bolj robustna (trša) plastika

Osrednji sistem Avengerja je podoben tistim, ki jih najdemo v sorodnih koncernskih modelih, vendar upravljanje nastavitev vseeno zahteva nehaj privajanja uporabnika. Po našem mnenju osrednji sistem sodi med manj intuitivne, ko ga postavimo ob bok sistemom v primerljivih vozilih. Nas je pa po drugi strani povsem prepričal avdio sistem s kakovostnim zvokom od nizkih, do visokih tonov ob normalni glasnosti. Kljub temu, da se pri višjem nivoju glasnosti zaradi neizoliranih kovinskih in plastičnih delov vrat sicer pojavi nekaj popačenosti zvoka, vseeno menimo, da je ozvočenje za vsakdanjo uporabo naravnost odlično.

Sedeži preizkušenega avtomobila so bili prevlečeni z umetnim usnjem ter vizualno nadgrajeni s privlačnimi vzorci. Material deluje dokaj kakovostno in nikakor ne ceneno, kot smo temu priča pri nekaterih električnih avtomobilih kitajskega porekla. Z nastavitvijo volana v dveh smereh smo zlahka našli ustrezen vozniški položaj in uživali v udobni vožnji, ki ji botruje tudi dobra zvočna zatesnitev potniške kabine. Je pa udobje nekoliko okrnjeno na zadnji klopi, kjer se potniki kaj hitro lahko znajdejo v prostorski stiski, četudi spredaj sedita osebi s krajšima paroma nog.

Prostornost prtljažnika je medtem s 355 litri dokaj spodobna – še posebej tedaj, ko Avengerja postavimo ob bok električnemu Mustangu Mach-e, ki ob precej večjih zunanjih merah ponuja le skromnih 400 litrov. Prtljažnik je razmeroma dolg in plitev, a pod dvojnim dnom skriva še uporaben prostor za obvezno opremo in polnilne kable.

Presenetljive ugotovitve ob vožnji

Avenger je precej poskočen mestni avto. Krmiljenje je lahkotno, sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles pa deluje zelo učinkovito in vozilu ob pospeševanju ne odvzema moči po nepotrebnem.

Izmed asistenčnih sistemov moramo posebej pohvaliti predvsem aktiven radarski tempomat ter sistem za zadrževanje vozila na sredini voznega pasu. Sistema delujeta brezhibno celo v urbanih območjih, pri mestnih hitrostih.

Medtem pa smo do zanimivih podatkov prišli ob merjenju porabe električne energije. Navkljub dokaj “optimističnim” uradnim podatkom smo ob našem testu pri mestni in izvenmestni vožnji (pri hitrostih 50-90 km/h) zabeležili porabo 16,9 kWh/100 km, na avtocesti (pri 130 km/h) pa že preko 21,5 kWh/100 km, kar je več od precej večjih, težjih in bolj zmogljivih električnih vozil. Predvidevamo, da je vzrok za večjo porabo energije predvsem “škatlasta”, oziroma manj aerodinamična oblika vozila.

Pri porabi 21 kWh/100km ter “neto” kapaciteti baterije 50,8 kWh lahko tako uporabnik na avtocesti naredi okoli 240 kilometrov z enim polnjenjem, ob umirjeni vožnji po podeželskih cestah pa bo doseg zagotovo znašal okoli 380 kilometrov, kar po našem mnenju povsem zadostuje za tipično uporabo slovenskih voznikov.

Največja moč polnjenja na AC polnilnici znaša 11 kW (za stoodstotno napolnjenost bo tako dovolj dobrih pet ur), na DC polnilnici pa 100 kW, kar seveda omogoča precej krajši čas polnjenja baterije.

Mu ime pristoji?

Ta poskočen cestni “maščevalec” (prevod besede “avenger”) je po našem mnenju predvsem odlična izbira za večinoma mestno in primestno vožnjo, manj pa za avtocestne popotnike, pa čeprav vas bo njegovo ozvočenje zlahka razvajalo tudi na daljših poteh.

Na našem blogu najdete še več testov električnih vozil

#Avantcar brezemisijski test: Ford Mustang Mach-E ⚡