Kot da bi bilo prvič, se vsako leto 15. novembra soočimo z dejstvom, da tako ne bo šlo več. Tudi, če je vreme doslej še dopuščalo vožnjo na letnih pnevmatikah, bo odslej zakon poskrbel, da bomo le-te zamenjali za zimske. Če le nismo z ozkega obalnega pasu do Kozine. V tem primeru zaključite z branjem in pojdite v Piran na limonado.

Če pa te sreče nimate, se boste prisiljeni soočiti z nadlogami, ki jih prinaša obvezna menjava pnevmatik:

1. Finančno breme

Če niste poklicni šofer, bodo zdržale nekaj sezon. A strošek ob nakupu novih pnevmatik je v vsakem primeru velik. Na zelo lahek način se skupaj s premontažo znebimo nekaj sto evrov. Predstavljajte si, koliko za delavca z minimalno plačo pomeni strošek 300 evrov. Tudi strošek le premontaže (če imamo pnevmatike že na zalogi) ni zanemarljiv.

Zimske pnevmatike

2. Katere pnevmatike izbrati?

Se tudi vi izgubljate v izčrpnih testih zimskih pnevmatik? Se sprašujete katere bodo vašim potrebam in vozilu najbolj odgovarjale glede na svojo ceno? Dejstvo je, da cenovni kompromisi v večini primerov niso dobri. Pnevmatike pač predstavljajo edini stik vozila s podlago in upamo, da še niste spoznali posledic, ko se le-ta prekine.

3. Prispevek k prostorski stiski

Kot je znano, ni priporočljivo, da celo leto vozimo enake (zimske) pnevmatike. Po zakonu sicer to ni nič spornega, a zimska pnevmatika v višjih temperaturah ne deluje optimalno. To se pozna tako na zavorni poti, kot pri vožnji v zavojih. Nepravilna je tudi obraba, zato poleti uporabljena zimska pnevmatika v zimski sezoni ne bo več delovala pravilno. Boljša alternativa je seveda menjava letnih in zimskih pnevmatik, a to za sabo potegne njihovo hrambo, ko niso v uporabi. Dobro veste, koliko prostora zasedejo štiri, na kup zložene pnevmatike. Bognedaj, da je avtomobilov pri hiši več …

avant2go_15november2016img_2547

Zimske pnevmatike

4. Dolge vrste pri vulkanizerjih

Menjava pnevmatik predstavlja tudi časovno breme. Tudi če boste prvi v vrsti, boste morali za premontažo pnevmatik iz svojega urnika najverjetneje črtati vsaj uro prostega časa. A tako bo najbrž le v primeru, da ste magični datum 15. november prehiteli vsaj za kakšen teden. Bližje ko boste skrajnemu roku, daljša bo vrsta pri vulkanizerju – tako pa se bo čas, ki ga boste vrgli stran in izgubljali živce, le kopičil.

5. Umazano in utrujajoče delo

Krepki fantje lahko to točko mirno preskočite, ostali pa boste zagotovo vedeli, o čem govorimo. Prenašanje pnevmatik naokrog, še posebej če so te nameščene na platiščih, je skrajno utrujajoče in umazano opravilo. Dekleta morajo zagotovo za pomoč prositi može, ti pa potem iz kleti in garaž prinesejo pnevmatike v zaprašenih in umazanih vrečah. Dve ali tri v naglici običajno zložimo v prtljažnik, ostale pa še na zadnjo klop avtomobila, kjer običajno sedijo naši otroci. Sliko imate najbrž v glavi …

Zimske pnevmatike

Verjetno ste svoje izkušnje uspeli povezati vsaj s kakšno od zgoraj navedenih tegob. Rešitev zanje pa je več. Od prihrankov z iskanjem rabljenih pnevmatik, do zanašanja na manj uveljavljene proizvajalce, katere zagovarja tisti kolega, ki se na to, “valda, nekaj spozna”. Pnevmatike lahko hranimo tudi pri določenih večjih vulkanizerjih, a to lahko ponovno poveča stroške. Tudi mirni živci in prijazen sosed so nam lahko v pomoč …

Edino celovito rešitev za omenjene tegobe trenutno ponujajo nekateri ponudniki, ki se obračajo k novi vrsti mobilnosti. Slovenski primer je deljenje vozil v shemi Avant2Go, ki je na voljo v Ljubljani.

Avant2Go car sharing Ljubljana

Gre namreč za souporabo vozil, ki temelji na optimalni izkoriščenosti vozila. Ta za uporabnika odslej predstavlja strošek le takrat, ko ga dejansko uporablja – pa še to le finančni, medtem ko časovni strošek v celoti odpade. Osebje Avant2Go tako med drugim poskrbi tudi za pripravo vozila na zimsko sezono. V tem času eden izmed najbolj potratnih vidikov lastništva avtomobila, skupaj z ostalimi tvori za uporabnika ugoden paket storitev. Poleg tega odpadejo tudi vsi stroški servisov, registracije, nakupa vinjete in zavarovanja vozila. A tisto, kar ponuja celovito rešitev na poti v napredno mobilnost je, da se boste z izključno električnimi vozili, ki jih kot prva car sharing shema na svetu ponuja ljubljanski Avant2Go, vozili popolnoma brezemisijsko.

Avant2Go car sharing Ljubljana

Vse kar potrebujete je mobilna aplikacija, s katero se registrirate, rezervirate vozilo in spremljate vse želene podatke o vozilih. A hladnega jutra 16. novembra bo najpomembnejše dejstvo, da vas bo na najbližjem parkirišču čakal ustrezno obut avtomobil.