Soočenje z vožnjo po mestnih ulicah lahko za marsikoga izmed nas pomeni pravo avanturo. Tam je promet zaradi številnih nepredvidljivih situacij, ki prežijo na voznika, zelo zahtevna preizkušnja že, ko se zjutraj odpravimo na delo ali po opravkih, pa tudi, ko se od tam vračamo. Manj izkušenj, ki jih imamo vozniki z danimi okoliščinami, več stresa te lahko prinašajo. Ne glede na to, koliko izkušenj imamo, je dobro poznati nekatera dejstva, ki nam lahko olajšajo mobilnost na ulicah betonskih džungel … 😉

1. Izogibajte se prometnim konicam

To vemo vsi. Če je le mogoče, se skušajte izogibati vožnji v prometnih konicah. Te so običajne za jutranje in popoldanske termine. Tovrstna vožnja lahko ob stresu in izgubi časa predstavlja tudi večje tveganje za nesrečo.

2. Vozite konstantno po enem voznem pasu

Menjavanje voznih pasov bo le stežka skrajšalo vaš čas potovanja za več kot nekaj sekund. Težko si je predstavljati, da bi se lahko tveganje ob neprestanem menjavanju voznih pasov kakorkoli izplačalo.

Avant2Go

3. Dosledno upoštevajte pravila v krožiščih

Pravila za vožnjo v krožnih križiščih morajo biti vsakemu vozniku dobro poznana. V krožiščih z vsaj dvema voznima pasovoma je potrebno še posebej paziti na pravočasno razvrščanje, katerega je treba tudi pravilno nakazati s smernimi utripalkami. Pozornost je treba seveda nameniti tudi cestnim označbam ter pešcem in kolesarjem.

4. Pazite na “tuje” voznike

Težavnost vožnje v mestu se močno poveča, če se tam nahajamo prvič. Domačini so vožnje v svojem mestu vajeni, medtem ko za tujce to ne velja. Posledično je povsem razumljivo, da utegne biti njihova vožnja nepredvidljiva. Ob vožnji za avtomobilom s tujo registrsko označbo zatorej velja biti še posebej pozoren.

Avant2Go

5. Pazite na ob cesti parkirana vozila

Veliko mest ima parkirna mesta razvrščena paralelno ob obeh straneh ulice. Ob vožnji med parkiranimi vozili je potrebno paziti na možnost speljevanja vozil na cesto, pa tudi na vstopajoče in izstopajoče potnike.

6. Izberite vozilo primerne velikosti

V mestih bo vožnja z manjšim vozilom veliko enostavnejša. To velja predvsem za ozke uličice in parkirišča. Zamislite si tudi vijuganje med ozkimi stenami in robniki parkirnih hiš …

Vozila v floti Avant2Go car sharinga so povečini manjše velikosti. Za tiste, ki bi se radi pri mestni vožnji počutili še “udobneje”, je na voljo električni “supermalček” Smart ED.

7. Uporabljajte parkirna pomagala

Parkirni senzorji in kamere za vzvratno vožnjo so lahko zelo priročni pri izzivih, ki jih prinašajo ozka parkirna mesta. Za marsikoga še posebno preizkušnjo predstavlja bočno parkiranje.

Avant2Go vozila so zvečine opremljena s parkirnimi senzorji (zadaj), nekatera izmed njih pa imajo nameščeno (tudi) kamero.

8. Pazite na porabo energije

Vožnja v gostem prometu najverjetneje pomeni, da se bomo morali pogosto ustaviti in zatem spet speljati. Električna vozila ob tovrstnem početju sicer varčujejo z energijo, saj je motor tedaj ugasnjen, a kljub temu velja biti pozoren na predvidevanje, saj lahko z regeneracijo povrnemo del energije nazaj v baterijo.

Kateri problem vožnje v mestih pa bi izpostavili sami?