“Ready to share” se je glasil napis na vratih Smartovega modela Fortwo. Ta je bil na razstavnem prostoru letošnjega mednarodnega avtomobilskega salona v Ženevi predstavljen kot znanilec dejstva, da se tudi največji svetovni proizvajalci vozil obračajo k trendom nove mobilnosti.

Avant2Go Ženeva Daimler

“Ready to share” – delitvena ekonomija s čedalje večjimi koraki stopa v avtomobilsko industrijo

“Za avtomobilsko industrijo in njene proizvajalce ni vprašanje, ali nam je prihod novih trendov všeč ali ne, temveč kako se bomo na njih prilagodili in ali bomo igrali vodilno vlogo na trgu,” je v pogovoru z nami poudaril dr. Dieter Zetsche, dolgoletni predsednik Daimlerja.

Avant2Go Ženeva Daimler

dr. Dieter Zetsche

Ta avtomobilski gigant se v zadnjem obdobju intenzivno posveča trendom nove mobilnosti. Njihova, v avtomobilskem svetu dobro poznana korporativna strategija temelji na kratici “CASE”. Ta označuje glavne trende, ki v naša življenja prihajajo že v tem trenutku. “Connected, autonomous, shared in electric” – oz. v prevodu “povezana, avtonomna, deljena in električna” – bodo Daimlerjeva vozila prihodnosti.

“Tako kot smo pred 130 leti iznašli avtomobil, želimo biti danes vodilni pri iznajdbi nove, naprednejše mobilnosti.” (Dieter Zetsche)

Zetsche o elektromobilnosti: “Naša naloga je, da za začetek razvijemo tehnologijo za vožnjo brez emisij. Najprej je treba rešiti problem na lokalni ravni, nato še poskrbeti za prave načine proizvodnje energije. Danes je elektromotor že prepoznan kot pogonska enota, ki jo bomo zagotovo uporabljali. Prav tako dobro kaže konceptu shranjevanja energije v baterijah, zato je primerno, da se osredinjamo na razvoj le-teh. Tako kot smo pred 130 leti iznašli avtomobil, želimo biti danes vodilni pri iznajdbi nove, naprednejše mobilnosti.”

Avant2Go Ženeva Daimler

Električni Smart Forfour

Daimler od besed že prehaja k dejanjem. S svojim novim Smartom, katerega proizvodnja, mimogrede, poteka v Sloveniji, želi razširiti spekter uporabnosti vozila. Poudarek je predvsem na projektih napredne urbane mobilnosti, za začetek na car sharingu. V okviru Car2Go je Daimler razvil napredno strojno in programsko opremo (mobilno aplikacijo in sistem, ki omogoča povezljivost).

Avant2Go Ženeva Daimler

Smartov “connectivity box”, ki skriva napredno tehnologijo povezljivosti

Smart tako že ima “elektronske predpogoje” za delovanje v tovrstnih shemah. “Ready to share” je Daimlerjeva rešitev za zasebno souporabo vozila. Vozilo bo v prihodnosti lahko souporabljalo več ljudi, ki se bodo med seboj dogovorili, lastnik pa si bo lahko s tem tudi povrnil del stroškov.

Avant2Go Ženeva Daimler

“Ready to drop”

Dodatno je Daimler s Smartom razvil storitev, ki se imenuje “ready to drop”. Gre za partnerstvo s podjetjem DHL, ki skrbi za dostavo pošte (paketov) kar v prtljažnik avtomobila. Storitev je bila poskusno zagnana v več nemških mestih, kjer je hitro postala pravi hit. S povezljivostjo avtomobilov torej postane spekter njegove uporabnosti kar naenkrat znatno širši.

“Car sharing bo pomemben element mobilnosti v prihodnosti, še posebej na območjih, kjer je gostota prometa večja.” (Dieter Zetsche)

“Vizijo souporabe vozil zasledujemo že nekaj časa. Car sharing bo pomemben element mobilnosti v prihodnosti, še posebej na območjih, kjer je gostota prometa večja. Na to vrsto mobilnosti se zavzeto pripravljamo, oz. smo že pripravljeni. Kakršne koli spremembe se bodo zgodile zaradi novih tehnologij, moramo poskrbeti, da izkoristimo priložnosti. Kar smo storili včeraj, ni nujno dobra stvar za jutri. Lahko bi bila, ampak to moramo mi ugotoviti prvi. Zato smo na ta področja še posebej pozorni,” še dodaja Zetsche, ki velik pomen pripisuje tudi avtonomnim vozilom. Kako “pameten” bo po njegovem mnenju avtomobil prihodnosti?

Avant2Go Ženeva Daimler

Vizija razvoja znamke Mercedes-Benz

“Na nekaterih področjih so avtomobili že danes zelo pametni. Moramo se zavedati, da se danes 90 % nesreč zgodi zaradi človeških napak. Na tem področju je avtomobilska tehnologija že ta trenutek močnejša. Naša vizija je, da kvalitete tehnologije združimo s človeškimi in tako pridemo do optimalnih rezultatov,” zaključi Zetsche, ki je na čelu Daimlerja od leta 2006. V svetu avtomobilske industrije mu pripisujejo tudi zasluge za preobrazbo znamke Mercedes-Benz, ki je z njegovim nastopom doživela pozitivno rast v smislu kakovosti produktov in zadovoljstva kupcev.

Avant2Go Ženeva Daimler

Predhodna različica električnega Smarta je že del Avant2Go car sharing flote. V prihodnosti prihaja tudi takšen … 😉