Verjetno poznate občutek, ko stojite v prometnem zamašku, medtem pa vam v peklenski poletni vročini kabino prijetno hladi klimatska naprava. Verjetno smo med nami le redki, ki bi kdaj pomislili, kako slednja deluje, saj jo imamo v sodobnih vozilih že za popolnoma samoumevno. A ugodnost, da lahko dihamo ohlajen zrak medtem, ko se pod kolesi avtomobila dobesedno topi asfalt, ima svoj davek. Ta se odraža v povečani porabi energije/goriva.

A to lahko s pravilno uporabo omilimo, seveda pa je pri uporabi klimatske naprave treba paziti tudi na zdravje.

Vključeno hlajenje ali gretje v električnem vozilu, vas bosta prikrajšala za kakšen kilometer dosega. Hlajenje s klimatsko napravo v poletnih mesecih sicer porabi precej manj električne energije kot gretje v mrazu.

Dandanes vozniki in potniki v vozilih, ko nam je vroče, skoraj nezavedno vklopimo klimatsko napravo in nastavimo želeno temperaturo. To je mogoče po zaslugi zelo preproste uporabe sistema, saj nastavitve upravljamo zgolj z nekaj gumbi.

Klimatska naprava v avtomobilu ne ohladi le ozračja, pač pa tudi zmanjša vlago. Delovanje klimatske naprave je v osnovi enako tako v avtomobilih, kot v domačem stanovanju. Za manjšanje nivoja vročine in vlage je potrebna določena količina energije. Kako jo zmanjšati?

Za začetek – klasični način

Če na parkirišču ni bilo sence in v avtomobilu ob trenutku vstopa vanj vlada peklenska vročina, je najprej potrebno prezračiti potniško kabino. To je veliko bolj učinkovito, kot pa takoj vključiti klimatsko napravo. Preprosto: Zgolj odprete vsa okna vozila in se z vozilom zapeljete nekaj metrov z nizko hitrostjo. Zelo učinkoviti so 90-stopinjski manevri, ki z nadomestkom svežega zraka potisnejo vročega ven iz avtomobila.

Pri (krajših) postankih nekoliko spustite stekla

Če je to mogoče, ob postanku na vroč dan pustite stekla nekoliko spuščena. To bo vsaj nekoliko omililo vročino v kabini vozila. Manj kot je notranjost vozila razgreta, manj energije bo za ohlajevanje porabila klimatska naprava … Pa tudi hitreje se bomo prenehali potiti.

Moč klimatske naprave dodajajte postopoma

Klimatska naprava običajno ne zmore delovati s polno močjo takoj od trenutka, ko jo zaženete. Če jo boste priganjali takoj od začetka, njeno delovanje ne bo optimalno. To je lepo vidno pri avtomatski klimatski napravi, ki začne delovati počasi, potem pa postopoma dodaja na moči in hitrosti.

Uporabite tipko za kroženje zraka

Verjetno si želite, da bi bila notranjost vašega vozila hladna. Vroč zrak, ki ga sistem črpa iz zunanjega sveta pri tem gotovo ne pomaga. Ko klimatska naprava začne z dovajanjem hladnega zraka v kabino, lahko za nekaj časa vključimo način kroženja. To pomeni, da klimatska naprava odslej ne bo črpala zraka iz okolice, pač pa bo dodatno ohlajevala že tistega, nekoliko ohlajenega iz kabine. Tako klimatska naprava za svoje delovanje ne bo potrebovala toliko energije.

Poskrbite za reden serv- …

Redno vzdrževanje vozila je seveda ključno za optimalno delovanje klimatske naprave, saj je za začetek potrebno menjati filter kabine. Vsaj enkrat letno je priporočljivo še, da serviser opravi dezinfekcijo kanalov in zračnikov klimatske naprave. Vsake toliko časa je potrebno klimo tudi napolniti s plinom. Za uporabnike Avant2Go ta opravila seveda odpadejo, saj za to poskrbi naša servisna ekipa. 😉

Pazite tudi na …

Svoje zdravje. S klimatsko napravo ni pametno ustvarjati prevelikih temperaturnih razlik med zunanjim ozračjem in kabino vozila. V kolikor je zunaj zelo vroče, nikar v avtomobilu ne ustvarjajte pogojev za življenje severnega medveda. Človeško telo pač ni narejeno za hitro prilagajanje na visoke temperaturne razlike, saj lahko pri tem omedlimo, ali pa vsaj staknemo nadležen prehlad. Da se ne bi pretirano spotili, bo prijetnih 24 stopinj Celzija čisto dovolj, pri čemer je v izogib kakšnim šokom seveda treba zagotoviti, da se temperatura v kabini vozila proti koncu vožnje približuje zunanji. 🙂